Безпокойство, паника, страх!

46 коментара4/5

Измъчват ни душевно и физически!Връзката между емоционалното и физическото състояние на човека е доказана чрез множество изследвания. Мислите и емоциите въздействат върху мозъка, а той оказва мощно влияние върху организма. Затова е необходимо да разглеждаме състоянието на душата като част от общото състояние на организма и да се опитваме да реагираме подходящо на проблемите, засягащи както физическото, така и психическото ни здраве.Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от стресови фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и отреагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят.

Отрицателният стрес (дистрес) може да бъде физиологичен - свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически- свързан с промени в психиката. Физиологичният и психическият дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни. Те имат определена роля в развитието на всяко заболяване.

Дистресът на емоционално ниво се проявява чрез нервност, безпокойство, страх, безсъние, депресия, вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени като нарушаване на хранителния режим, намаляване на способността за запаметяване и концентрация.

Обикновено стресът и неврозата са проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации и водят не само до неприятни емоционални състояния, но и до физически заболявания.

Стресът влияе негативно върху имунната система на човек и го прави много по уязвим спрямо различни болести. Проведено е изследване, при което доброволци са били разделени на две групи от по 200 човека. Едната група е била подложена на силен, а другата на доста по-слаб стрес.
След това в носа на всички доброволци е бил впръскан вирус.
Резултатът бил показателен – хората, подложени на силен стрес масово развили простудни заболявания.
Установено е и пагубното действие на стреса върху сърдечно-съдовата система. При стрес в кръвта се освобождават мастни киселини, които се трансформират в холестерол. Той се отлага в стените на кръвоносните съдове (артериите) и ги стеснява (артеросклероза).

Стресът е сериозна предпоставка за развитие на ракови заболявания.

Основен източник на дистрес е нарушения баланс между вътрешната и външнта среда на човека и по-скоро неспособността или трудното възприемане на външната среда поради несъответствие с вътрешния свят на индивида. Сериозна причина за дистрес е неудовлетворението от собствените постижения и реализация.

Въпреки научния напредък във фармакологията, лекарствените средства все още не могат да се справят цялостно с устойчивостта на организма срещу стреса. В повечето случаи антидепресантите и успокоителните предизвикват зависимост и пристрастяване, като в крайна сметка задълбочават проблема. Те не лекуват същността на проблема, а помагат само за временното облекчение на симптомите.

В такива случаи е добре да се обръщаме към природата и да се доверим на отдавна изпитаните и утвърдени билки, които са помагали с лечебните си свойства във време, когато медикаменти не са съществували, а проблемите на хората все така са били налице.

В някои билки като маточината и лавандулата могат да се открият множество биоактивни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Те притежават уникални качества да влияят укрепващо на нервната система и да я предпазват от отрицателните последствия от стреса.

Таблетирани тотални екстракти от билките маточина и лавандула, както и екстракт от покълнал зародиш от ечемик се продават в аптеките, като качествен продукт с добра концентрация на биоактивните субстанции е Bland. Ечемичният зародиш по естествен начин набавя необходимите при стрес витамини от групата В, както и минералите калий и магнезий. Bland се препоръчва от много специалисти, защото представлява комбинацията от три екстракта с природен произход, няма странични действия, не намалява работоспособността през деня и не води до пристрастяване.

Билковите екстракти са добро помощно средство за преодоляване на страхове, фобии, панически разстройства, страхови неврози, продължителни депресии. За хората, страдащи от подобни по-силни прояви на натрупано вътрешно напрежение, е важно да избягват алкохола и наркотиците, въпреки че точно те са най-склонни да злоупотребяват с тях.

Приемът на алкохол, наркотици, а също и на антидепресанти не води до изкореняване на проблема, а само притъпява временно външните му прояви.

При много тежка форма на нервно напрежение и тревожност се налага помощ от специалист.

Ефикасни и задължителни помощни средства са промяна в хранителния режим, прием на подходящи хранителни добавки и спорт с цел укрепване на организма и свеждане до минимум на негативните влияния, които има стресът върху него. Физически здравият човек се справя много по-лесно със стреса на емоционално ниво.

Помощта и разбирането от близки и приятели е жизнено необходимо. В случай на разстройства, причинени от стрес и напрежение много по-полезно се явява общуването с психически и емоционално стабилни хора, отколкото с хора, имащи същия проблем. Общуването със сродни души в случая засилва чувството за безпомощност и невъзможност за освобождаване от собствения капан на самовнушения и нереални страхове.

27.09.2006/rozali.com

46 коментарaДобави коментар »

геги

От геги17.07.2011, 18:45 ч.

чувствам се зле след раждането на второто ми дете.Имам лоши натрапливи мисли.Страхувам се да не му се случи нещо лошо. Така съм постоянно.Кажете ми луда ли съм, и какво да правя?

Виж всички коментари за "Безпокойство, паника, страх!".

Още от "Психология"

10 причини да обичам Коледа

10 причини да обичам Коледа

Коледа носи куп позитивни емоции, които са полезни за физическото и психическото ни здраве. Вкусната домашно приготвена храна, времето със семейството, възможността за почивка и още...до безкрай. Вижте моите 10 здравословни причини да обичам Коледа.

Случайно ли е, че рисуваме точки, спирали, звезди...

Случайно ли е, че рисуваме точки, спирали, звезди...

Върху бележника или на произволни листчета, драсканиците “описват” много от същността ни. Предлагаме ви забавен начин да разберете какво точно означават.

Оптимизмът лекува

Оптимизмът лекува

На пазара има не една книга за силата на подсъзнанието, за чудотворното действие на позитивното мислене и за това как човек, ако се настройва оптимистично, нещата при него ще се случват положително.