Климаксът не е болест

169 коментара3/5

Критическата възраст – всички жени знаят, че тя ще ги сполети, но малко от тях са подготвени, повечето пренебрегват този факт.Думата „климакси се асоциира преди всичко със старостта. Всички специалисти обаче твърдят, че климаксът не е болест и не е край на живота, а само естествен процес, предизвикан от хормонална пренастройка на организма.


При повечето жени, като се започне от 45-годишна възраст, функцията на яйчниците постепенно затихва и този процес е съпроводен с понижаване на нивото на яйчниковите полови хормони: естроген и прогестерон.

Климаксът преминава през три стадия на развитие и първият от тях е предменопаузата.
Месечните цикли са нередовни - по-редки са, или обратно - по-чести. Това е свързано с факта, че в организма възниква така нареченият проблем на „ножицата": естрогените (хормоните, подготвящи матката за оплождане) са достатъчни, а количеството на хестагена (хормонът, отговорен за менструацията) намалява.

Ако месечният цикъл прекъсне и не се появяват в продължение на цяла година, значи е настъпила менопаузата - вторият стадий на процеса.
Основният проблем е в това, че нивото на хормоните в женския организъм е близък до относителната нула.

Жизненият период в продължение на 3-15 години след последната менструация се нарича постменопауза - това е третата степен на климакса.

Кога е нормално да настъпи климаксът?
Настъпването на климакс в периода от 44 до 52 години се счита за нещо нормално. Прекратяването на месечния цикъл преди 40 години се смята за преждевременен климакс, в периода между 40-43 години - за ранен, а след 52 г. - за късен.

Както твърди статистиката, при пристрастените пушачки (изпушващи повече от една кутия цигари на ден) е по-голяма вероятността климаксът да настъпи по-рано: никотинът нарушава синтеза на естроген.

Още един рисков фактор са честите аборти: насилственото хормонално сътресение, Въпреки разпространения мит, въобще не способства за балансирането на организма.

Някои жени изпитват неразположение при настъпването на климакса, други почти не забелязват настъпването на този период от живота. Според статистиката 15 % от жените понасят климакса толкова тежко, че се нуждаят от освобождаване от работа. Между другото, при всяка 15-а жена климаксът протича почти безсимптоми.

Симптоми.
Психическите нарушения се проявяват практически при всички жени в климактериум. Характерът и изразяването зависят от тежестта на вегетативните прояви и личностните особености.

Наблюдават се слабост, бърза уморяемост, раздразнителност. Нарушава се сънят, жените често се събуждат нощем поради наличието на топли вълни и изпотяване. Може да има и промени на настроенията с безпокойство за здравословното състояние или страх от смъртта (особено при силни кризи със сърцебиене, задух).

Сексуалната неудовлетвореност (при повишено полово влечение) способства за проявата на страх, емоционална неуравновесеност, истерия.

Симптомите на климакса при повечето жени се повяват дълго преди менопаузата, а понякога и след настъпването на менопаузата.

Ето защо климактериумът често продължава няколко години. Продължителността на климакса зависи в известна степен от личностните особености, способностите да се бориш с трудностите, в това число и с болестите и да се адаптираш към всяка една ситуация.

Как да разпознаем първите симптоми? За да не поставяте здравословното си състояние в зависимост от теорията на вероятностите, е нужно „да познавате врага в лицето".

Климаксът атакува постепенно. Той започва с така наречените ранни разстройва. Повечето жени в климактериум смятат, че най-главните признаци на климакса са внезапните топли вълни и силното потене.

Освен това най-често срещаните симптоми са главоболието, промените в кръвното налягане, учестено сърцебиене, задух, слабост, понижаване на либидото, сънливост, раздразнителност, безпокойство.

После се появяват средновременните разстройства. Те се проявяват във вид на урогенитални нарушения - болки в пикочния мехур, парене и сърбеж в половите органи, слабост в пикочния мехур. Освен това, лигавицата също „старее" - тя става по -суха, променя се киселинният баланс, което пък подпомага активизирането на микробите.

Лечението на климакса започва с хормони.
Дълго време препоръките на лекарите се свеждат единствено до съвети от диетичен и гинекологичен характер.
Съвременните медицински препарати са способни да понижат риска от неприятните усещания и заболяванията и даже да се отложи настъпването на климакса. Освен това, с помощта на специално оборудване може да се определи плътността и минералният състав на костите. Това позволява да се открият признаците на започваща остеопороза дълго преди да започнат счупванията на костите.

Основните методи за лечение на климактериумните разстройства е заместващата хормонална терапия.

На пръв поглед, проблемът се решава просто. Недостигът на хормони, изработвани от яйчниците, може да се компенсира с изкуствени хормони. Именно на тази основа се гради основната концепция на заместващата терапия.

Би било грешка да се смята, че хормонотерапията е в състояние да възстанови нивото на хормоните и да върне на жената способността да забременее. Целта на лечението е да я освободи от мъчителните прояви на климакса и да не допусне развитието на съпътстващите заболявания.

Какво дава заместващата хормонална терапия?
  • Отслабват климактическите симптоми;
  • Защитава от ендометрията;
  • Защитава от остеопорозата;
  • Профилактика на сърдечносъдовите заболявания;
  • Добър контрол на менструалния цикъл;
  • Удобен режим на дозировка;
  • Няма повишаване на риска от рак на млечната жлеза.

Хормонални препарати не трябва да се взимат:
  • При някои видове ракови тумори на млечната жлеза и слузестата обвивка на матката;
  • След инсулт или инфаркт;
  • При тежки чернодробни заболявания.

Кога се налага вземането на хормонални препарати?
Често жените не изпитват типичните признаци на климактеричния синдром и се смятат заздрави. Но всъщност налице са множество симптоми нарушение на съня, склонност към депресия, главоболие, увеличаване на теглото, хипертензия (повишено артериално налягане) - това също са прояви на климактеричния синдром, не е задължително заедно с тях да присъстват климактеричните приливи.

Именно в периода на предменопаузата, т. е. 2-3 години около последната менструация, става най-голямото понижаване на минералната плътност на костната тъкан. В този период жената може да загуби от нея до 10-15%. Да се възстановят тези загуби до предишното ниво е много трудно, практически невъзможно. С лечение може да се спре развитието на процеса и малко да се запълнят загубите - 3-5%.

Така че колкото по-рано е настъпила менопаузата, толкова по-рано трябва да се започне хормоналната терапия. Жените с ранна и преждевременна менопауза (т. е. 37-42 години) вече влизат в групата с висок риск от сърдечносъдови заболявания и остеопороза. Заместителната хормонална терапия в подобни случаи се назначава за профилактика на сериозни усложнения.

Ако преди се смяташе, че тромбофлебитът, варикозното разширение на вените са противопоказни на хормонална терапия, то днес спокойно може да се използват в тези случаи лекарствените форми, които са въведени във вид на спрей за нос. Те не влияят на обменните процеси в черния дроб и не повишават риска от развитие на тромбоза. Така че групата на жените, при които заместителната хормонална терапия е противопоказна, все повече се съкращава.

За всяка жена курсът с хормонална терапия е необходимо да се подбира индивидуално. И само след изследвания, които включват: мамография, за да се определи състоянието на млечните жлези и онкоцитология (анализ на мазка). Необходимо е също да се провери съсирващата система на кръвта, съотношението на кръвоносните липиди и да се проведе изследване, което определя минералната плътност на костната тъкан.

Излишни килограми.
Що се отнася go излишните килограми -половината от жените в този период натрупват допълнителни килограми. Лекарите обаче не могат да твърдят с увереност, че причината е в хормоните. В действителност, при пълните хора по правило има повече естроген (по-точно негова разновидност естрон) и затова проявите на климакса при такива жени могат да не бъдат толкова остри.

Късните разстройства са нарушения на обменните процеси, когато от организма се отделя калций. Най-тежката проява на климакса е остеопорозата (чупливост на костната тъкан) и като следствие - болки в ставите, счупвания на костите, изкривяване на гръбначния стълб.

Освен това недостигът на хормони предизвиква сърдечни заболявания: естрогените притежават уникална способност да понижават вредните липиди и по такъв начин укрепват стените на кръвоносните съдове.

Колкото по-ниско е нивото на женските хормони, толкова по-голяма е вероятността от инсулти и инфаркти на миокарда.

Хомеопатичните лекарства слабо ефективни.
Хомеопатичните препарати, изработени на основата на растението циметифуга, също могат да послужат като алтернативни хормони. Повечето специалисти обаче смятат, че подобни средства могат да се справят само с някои симптоми на климакса.

Необходимо е да се помни, че продължителното, безсистемно и безконтролно приемане на различни хормонални средства води до запазване на цикличните колебания на състоянието, наречено предменструален синдром. Освен това, те способстват и за формирането на психологическа и физическа зависимост и ипохондрическо развитие на личността. Психическите нарушения се коригират с помощта на психотропни средства (транквиланти, антидепресанти, небролептици) в съчетание с различни видове психотерапия. Психотропните препарати могат да бъдат съчетани с хормони.

19.07.2006/rozali.com

169 коментарaДобави коментар »

мима

От мима04.09.2012, 09:49 ч.

пия мирифемин 5 год без прекъсване на 55год съм но незнам колко време да го пия полу4их леко кървене и гинеколога ми каза 4е може би е от него понеже има билка в съставките му която съдържала прогестерон и би трябвало да...

Виж всички коментари за "Климаксът не е болест".

Още от "Психология"

Да живееш и да бъдеш InSync

Да живееш и да бъдеш InSync

В съвременния свят повечето хора свързват успеха предимно с материалното. Сравнително малко са онези, за които успехът е възможността да правиш това, което ти подсказва сърцето, и да го правиш с усмивка.

Методът Силва

Методът Силва

Методът Силва се базира на схващането, че човек може да програмира живота си чрез програмиране на мозъка си.

Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?

Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?

За начало е важно да осъзнаем собствените си емоции и да разберем емоциите на другите.