Чувствителни ли сте към капризите на времето?

16 коментара5/5

Напоследък резките промени във времето станаха нещо обикновено. Днес напича силно, утре вали и е студено, на другия ден отново са жеги... А не са малко хората, които са изключително чувствителни към тези аномалии.

Проучване показва, че почти половината от населението се влияе от промените във времето: рязко затопляне и застудяване, гръмотевични бури, ниско атмосферно налягане...Две трети от податливите на въздействието са жени.
Гражданите се оплакват по-често от жителите на селата, възрастните -повече от младите...
Симптомите са твърде разнообразни: от главоболие, през болки в ставите и крайниците до слабост...
Медиците ги обозначават като „психо-вегетативни оплаквания" предвид на това, че не се установяват никакви органични причини. Те се проявяват, когато внезапно се изменят температурата, атмосферното налягане, електрическият заряд. Тялото се приспособява трудно обикновено когато вече е отслабено от някоя болест или е подложено на стрес.

Лекарите, които изследват метеорологичните влияния, различават четири основни типа хора:
 • Неподатливи на въздействията.
  Това са щастливците, които безпроблемно се нагаждат към всякакви колебания във времето.
  Техният организъм се приспособява автоматично към променените метеорологични условия.
  Разбира се, те регистрират метеорологичните дразнения, но не страдат от тях.

 • Чувствителни.
  При този тип хора атмосферните промени влияят директно върху общото им състояние. Те реагират с главоболие, нарушения в съня, сърцебиене, промени в кръвното налягане, умора, раздразнителност, отслабване на концентрацията, намалена работоспособност, изпотяване.

 • Предчувстващи.
  Те усещат предстоящите метеорологични промени - често пъти от 12 часа до два дни предварително. За причина се приемат фините колебания на атмосферното налягане или промени в полето на атмосферното електричество, които изпреварват с дни определено състояние на времето.

 • Изпитващи болка.
  Този тип или има някакво основно заболяване - ревматизъм, функционални нарушения на вегетативната нервна система, или при него „се обаждат" по-раншни наранявания.
  Организмът не може да се нагоди към утежняващите промени във времето.

  Как човек може да противодейства на неприятните последствия от промяната на времето?

  Рецептата е проста: закаляване, т.е. привикване на организма към резките промени.
  Колкото по-често тялото се излага на редуващи се дразнения, толкова по-добре функционират неговите механизми за приспособяване.
  Най-добре помага редовното движение на открито: екскурзии сред природата, бягане, каране на колело.
  „Тренировките" не трябва да се прекъсват в лошо време - нали именно тогава организмът се приучва да се приспособява към различните температурни дразнения.
  Сауната - един път месечно през зимата, също е отлична тренировка за сърцето и съдовете.
  Други начини за каляване на тялото са: всекидневните душове с редуване на студена и топла (гореща) вода и редовните отривания с четка или кесия.

  21.07.2004/Теди

16 коментарaДобави коментар »

Ддд

От Ддд02.02.2008, 11:01 ч.

каде в русе има магазин на dr.scholl' s

Виж всички коментари за "Чувствителни ли сте към капризите на времето?".

Още от "Психология"

5 начина да обикнете повече себе си

5 начина да обикнете повече себе си

Преди да се научите да обичате другите, трябва да умеете да обичате себе си. Няколко прости съвета ще ви помогнат да започнете да обичате повече себе си и по този начин да се почувствате по-щастливи и удовлетворени.

Изхвърлете лошите мисли на боклука

Изхвърлете лошите мисли на боклука

Понякога новогодишните светлини на града не са достатъчен повод за добро настроение. Ето защо психолози от Мадрид разкриха прост начин да се отървете от стреса и негативните мисли.

Завистта – приятел или враг?

Завистта – приятел или враг?

Приятелката ти има щастлив брак, а ти все още си сама. Колежка ти получава повишение, а теб те забравят. Братовчедка ти вече e призната дизайнерка, а твоята детска мечта да станеш дизайнер не се е сбъднала.