Лятното часово време – стрес за организма

14 коментара3/5

На 27 март в 3 часа през нощта трябва да превъртим стрелките на часовника с час напред.

Месеци наред - в студ и мраз, сме чакали да дойде пролетта. Но сега изтощеният ни от зимата организъм е подложен на едно допълнително изпитание - преминаването от поясно към лятно часово време.
Нужно ли е всъщност това насилие над биологичните ни ритми.


 • Как работи нашият часовник?
  В мозъка ни се намира една жлеза - хипоталамусът. Тя функционира като вътрешен биологичен часовник и контролира всички циклични процеси в организма, независимо от това колко продължават те. А ритмите, които регулират живота ни, не са еднакви.
  Например организмът ни се нуждае от седем години, за да обнови клетките си. Най-краткият ритъм в човешкото тяло е този на електричните вълни, излъчвани от мозъка.
  Но пък артериалното налягане, съставът на кръвта, телесната температура и сънят са подчинени на 24-часов дневен ритъм.

 • Как реагират отделните органи?
  Организмът ни трудно свиква с резките промени в астрономическото време. Всеки, който е работил на смени или е преминавал със самолет от един континент на друг, може да разкаже за дискомфорта, който е изпитвал дни и седмици наред след това.
  Учени са установили, че отделните органи в тялото ни реагират различно на смяната на времето: ако храносмилателната система се адаптира за ден-два, то на сърцето му е нужна най-малко седмица, за да намери новото си равновесие.

 • Как се настройват хората?
  Настройването към превъртането на часовника е различно и при различните хора.
  Най-засегнати от промяната са жените, малките деца, възрастните и болните.
  Дискомфортът, който изпитваме, има конкретни прояви - чувстваме се отпаднали и уморени и по-често посягаме към успокоителните.
  Учениците трудно се концентрират и това продължава повече от седмица, твърдят преподавателите. Децата имат проблеми и със заспиването вечер и ранното събуждане.
  Болните, които са на лечение в здравни заведения също страдат - техният режим и без това не е естествен, а пък от април нататък изпреварва с един час слънцето: за закуската, обяда, вечерята и лягането.

 • За и против лятното часово време.

  • Против смяната на времето е фактът, че умората се регулира от организма в течение на деня. За всяко нещо си има време: за сън, за хранене и дори за мислене.
   Например най-доброто време за мозъка е 10 часът, когато кратковременната памет е най-ефикасна. Докато в 11 часа и най-вече в 13 часа интелектуалните способности са в спад (тогава и телесната температура се понижава). Способността ни за анализ и скоростта на мисленето ни са на върха към 17 часа. Обърка ли се този ритъм, влагаме повече усилия и бързо се уморяваме.

  • За на смяната на времето идват от икономистите, които са изчислили, че така се спестява 1 процент електроенергия.

   Идеалното решение според хронобиолозите е допълнителният час да се прибавя плавно - с по няколко минути на ден в продължение на месец, което пък не може да се реализира на практика.

  И не се чудете, когато отново през идната седмица усещате дискомфорт - това е, защото още не сте свикнали с лятното часово време.

22.03.2005
Подготви: Зора Васова


14 коментарaДобави коментар »

ира

От ира03.05.2005

да калката знам то се преодолява с витамини...не знам аз се скъсах да пия бирена мая и сега ми е по-добре

Виж всички коментари за "Лятното часово време – стрес за организма".

Още от "Психология"

4 правила за щастие във всяка ситуация, щастие, усмивка

4 правила за щастие във всяка ситуация

Животът често ни поднася приятни, но и неприятни изненади. Заедно с това идват нервите, притесненията и всичко това оставя у нас неприятно усещане и ни прави нещастни. Как да се справим с тези вълни на нещастие. Вижте нашите съвети за щастие във всяка ситуация.

10 правила за щастие

10 правила за щастие

Щастието е здраве. То ни прави усмихнати, спокойни и удовлетворени от живота. Щастието обаче не се получава даром, то зависи от собствената нагласа на човек. Вижте кои са 10-те правила за щастлив живот, които трябва да следвате.

Писна ми! Все едно и също...

Писна ми! Все едно и също...

Как да надвием на стереотипите „той, детето, манджата, работата". Доказано е, че повечето хора не полагат и грам усилие да внесат в живота си и най-малкото разнообразие.