Лятното часово време – стрес за организма

14 коментара3/5

На 27 март в 3 часа през нощта трябва да превъртим стрелките на часовника с час напред.

Месеци наред - в студ и мраз, сме чакали да дойде пролетта. Но сега изтощеният ни от зимата организъм е подложен на едно допълнително изпитание - преминаването от поясно към лятно часово време.
Нужно ли е всъщност това насилие над биологичните ни ритми.


 • Как работи нашият часовник?
  В мозъка ни се намира една жлеза - хипоталамусът. Тя функционира като вътрешен биологичен часовник и контролира всички циклични процеси в организма, независимо от това колко продължават те. А ритмите, които регулират живота ни, не са еднакви.
  Например организмът ни се нуждае от седем години, за да обнови клетките си. Най-краткият ритъм в човешкото тяло е този на електричните вълни, излъчвани от мозъка.
  Но пък артериалното налягане, съставът на кръвта, телесната температура и сънят са подчинени на 24-часов дневен ритъм.

 • Как реагират отделните органи?
  Организмът ни трудно свиква с резките промени в астрономическото време. Всеки, който е работил на смени или е преминавал със самолет от един континент на друг, може да разкаже за дискомфорта, който е изпитвал дни и седмици наред след това.
  Учени са установили, че отделните органи в тялото ни реагират различно на смяната на времето: ако храносмилателната система се адаптира за ден-два, то на сърцето му е нужна най-малко седмица, за да намери новото си равновесие.

 • Как се настройват хората?
  Настройването към превъртането на часовника е различно и при различните хора.
  Най-засегнати от промяната са жените, малките деца, възрастните и болните.
  Дискомфортът, който изпитваме, има конкретни прояви - чувстваме се отпаднали и уморени и по-често посягаме към успокоителните.
  Учениците трудно се концентрират и това продължава повече от седмица, твърдят преподавателите. Децата имат проблеми и със заспиването вечер и ранното събуждане.
  Болните, които са на лечение в здравни заведения също страдат - техният режим и без това не е естествен, а пък от април нататък изпреварва с един час слънцето: за закуската, обяда, вечерята и лягането.

 • За и против лятното часово време.

  • Против смяната на времето е фактът, че умората се регулира от организма в течение на деня. За всяко нещо си има време: за сън, за хранене и дори за мислене.
   Например най-доброто време за мозъка е 10 часът, когато кратковременната памет е най-ефикасна. Докато в 11 часа и най-вече в 13 часа интелектуалните способности са в спад (тогава и телесната температура се понижава). Способността ни за анализ и скоростта на мисленето ни са на върха към 17 часа. Обърка ли се този ритъм, влагаме повече усилия и бързо се уморяваме.

  • За на смяната на времето идват от икономистите, които са изчислили, че така се спестява 1 процент електроенергия.

   Идеалното решение според хронобиолозите е допълнителният час да се прибавя плавно - с по няколко минути на ден в продължение на месец, което пък не може да се реализира на практика.

  И не се чудете, когато отново през идната седмица усещате дискомфорт - това е, защото още не сте свикнали с лятното часово време.

22.03.2005
Подготви: Зора Васова


14 коментарaДобави коментар »

ира

От ира03.05.2005

да калката знам то се преодолява с витамини...не знам аз се скъсах да пия бирена мая и сега ми е по-добре

Виж всички коментари за "Лятното часово време – стрес за организма".

Още от "Психология"

Антистрес подход във време на криза

Антистрес подход във време на криза

Известно е, че именно в периоди на нестабилност проличават сигурността и зрелостта на личността. Ако приемем, че за оцеляването най- важни са онези морални ценности, изградени и осъзнати във времето, то всяка личност поема  сама отговорност за важнит

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Книгите за оцветяване за възрастни са новата мания. Оказва се обаче, че освен приятно занимание за свободното време, оцветяването може да донесе редица ползи за здравето. Научете повече за оцветяването за възрастни като модерна терапия.