Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?

1 коментар5/5

За начало е важно да осъзнаем собствените си емоции и да разберем емоциите на другите.


7432_1.jpg Този интересен процес ще ни направи бдителни по отношение на важни неща /тези които ни правят щастливи и такива, които са излишни и следователно ни заторнозяват.

Едновременно с това, започвайки активно самонаблюдение ще установим какви са начините да предизвикваме симпатия или антипатия в околните. В изправянето ни срещу стреса от изключотелно значение е да си осигуряваме комфортна от емоциоанална гледна точка среда.

Честа причина за натрупан стрес е наличието на особено и деликатно психично състояние, което се характеризира катозатормозяване от социалната среда, в която живее човек, или разбира се от отделни индивиди в нея.

Как да установим, че в подсъзнанието ни, което основно се грижи за емоционалния ни баланс, протича затормозяване?

Емоционалният процес участва в свързването на лица, предмети, места, които са част от важните за личността събития в живота. По този начин възникват сложни емоционални отношения към нещата, правещи лицето щастливо.

Емоционалните процеси, въздействащи върху формирането на отношенията протичат не самостоятелно, а съвместно с други процеси.

Те се отнасят до отношения с хора и социална среда, тези които определят в кои ситуации човек може да вземе участие и кои трябва да избягва.

Това са очаквания за:
 • Социално одобрение, оценяване и престиж;
 • Удивление и възхищение;
 • Нежност, приятелство, симпатия, доброжелателност и сърдечност;
 • Помощ, покровителство и заинтересованост;
 • Предпочитание, предимство и изключителност.
7432_2.jpgАко към всяка от тези колонки добавим по няколко имена на хора, които ни дават основание да се чувстваме по такъв начин, социалното ни обкръжение е по-скоро подкрепящо. Освен нагласи, укрепващи положителната оценка за собствената личност, съществуват и такива, които са отрицателни – очаквания за критика, антипатия, враждебност и др. Тези очаквания са в конфликт с останалите.

 • Прояви на страх, слабост, паника;
 • Унищожаване, нападане, преодоляване;
- такива състояния свързваме ли с конкретни персонажи в средата, която ни заобикаля? Ако към всяка от тези колонки добавим по няколко имена на хора, които ни дават основание да се чувстваме по такъв начин, ролята им в социалното ни обкръжение е по-скоро враждебна.

Ето така можем да определим качествената страна на емоционалната среда в която сме.

Човек има не само очаквания, но и стремежи към заобикалящата го среда, породени от желанието му да остане в определени взаимоотношения с нея. Това са стремежи към:

 • Проявяване на одобрение, уважение и респект към другите;
 • Опознаване и изследване на действителността, към знание;
 • Покорство, подчинение и правене на отстъпки;
 • Покровителстване и полагане на грижи;
 • Постигане на успех, надмощие, превъзходство над другите и по отношение над другите и по отношение на самия себе си, в сравнение с действията до този момент;
 • Побеждаване и противопоставяне;
 • Отблъскване, проява на презрение, враждебност.

Ситуациите, в които се оправдават нашите очаквания са източник на положителни емоции, на състояния на задоволство и удовлетворение. Обратно, когато ни се поднася информация, разминаваща се с очакванията и стремежите ни, възникват отрицателни емоционални състояния, като гняв, безпокойство, тъга и др.

Емоционалната интелигентност като комплекс от качества /устойчивост към фрустрация, контрол над импулсите, отлагане на търсенето на удовлетворяване на потребностите, контрол над собствените настроения, умение да не допускаме неуспехите да подтиснат способността ни да мислим, склонност към емпатия и надежда/ може да бъде толкова важна, колкото интелигентността, а в определени моменти и по значима.

Има случаи, в които прекалено явно сме изразили чувствата си и следователно сме ги осъзнали много бързо и други, в които осъзнаването е станало доста по-бавно и дълго след реакцията ни.

Агресивният в обкръжението ни

7432_3.jpg

Можем да го разпознаем – мъж или жена – по гневните изблици, нападателните тиради, подигравките. Всички наоколо замръзват – той (тя) е ядосан (а). А когато бурята отмине......в спокойно състояние – ни посреща със смръщени вежди, стиснати челюсти, свити юмруци, но твърде сигурен в себе си. Цялото му поведение показва, че не изпитва страхове. Когато се активизира обаче, този човек вика, жестикулира, напада, присмива се. Преминава от сковано, надуто състояние в открита агресия. Разпознаваме го, оказва се, че сме попаднали на агресивен човек в обкръжението ни и тогава затормозяването и причинената тревожност са неизбежни. Изборът остава за попадналите в тази ситуация, тъй като въпросният типаж много трудно ще установи проблеми в себе си и ще потърси помощ за неговото разрешаване.

Ако проследим в посочената по горе последователост личностните ни взаимоотношения, в които влизаме ние, можем да определим наличието или липсата на напрежение по посока на собствените ни емоции. Именно в най-близкото ни обкръжение ще намерим причините. При положение че са удовлетвирителни, значи няма източник на стрес в нашата най-близка среда, ако обаче отговорът е положителен- озаначава че сме изправени пред избор- с кого от нашия кръг е наложително да се разделим.

14.04.2008/Мария Рачева, психолог

Още:

1 коментарДобави коментар »

Моме

От Моме14.05.2008, 14:14 ч.

В моя случай всеки човек, от обкръжението мир има по-вече или по- малко и от двете крайности. Само хора, които не познавам или са по-далеко от мен принадлежат само па един от типовете и там лесно мога да избирам. Човек не...

Виж всички коментари за "Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?".

Още от "Психология"

Какво печелите, когато сте добри с другите?

Какво печелите, когато сте добри с другите?

Когато човек е добър и помага на останалите хора, това се отразява положително не само на тях, но и на самия него. Вижте кои са изненадващите ползи от добротата.

Да живееш и да бъдеш InSync

Да живееш и да бъдеш InSync

В съвременния свят повечето хора свързват успеха предимно с материалното. Сравнително малко са онези, за които успехът е възможността да правиш това, което ти подсказва сърцето, и да го правиш с усмивка.

18 съвета, с които ще промените живота си

18 съвета, с които ще промените живота си

Можете да подобрите изхода от всяка ситуация. Просто използвайте някои от тези 18 съвета, с които ще промените живота си.