Последици от стреса

3 коментара3/5

Както острият така и хроничният стрес (дълготрайни наслагващи се ден след ден натоварвания) може да увреди сексуалния ви живот. Много хора осъзнават факта, че вследствие на стреса губят влечение към секса. Забелязали ли сте колко по-добър е сексът когато сте в отпуска? И как не ви се иска да влагате енергия в сексуална активност след дълъг изтощителен работен ден? Всички знаем, че стресът ни кара да се чувстваме изчерпани и разстроени. Това, което може би не знаете е, че стресът уврежда сексуалния фитнес и на психологическо и на физиологично ниво.

Физиологични последици

Стресът оказва пряко влияние върху сексуалния фитнес по няколко начина. Той може потенциално да увреди ерекцията при мъжете и възбудата при жените, да причини спадане на либидото и да намали плодовитостта.
Акутният стрес възпрепятства кръвния поток към гениталиите, което пречи на физиологичната възбуда. Случка, довела до тежък стрес - автомобилна катастрофа, пропуснато събрание, конфликт в работата или лоши новини - предизвиква отговора "борба или бягство". Когато това стане, нервната ви система се активира и адреналиновите жлези освобождават в тялото хормона на стреса - адреналин. Адреналинът причинява повишение в честотата на сърцебиенето и свиване на кръвоносните съдове, така че кръвта да отиде там, където е нужна - в мускулите, а не в гениталиите Този отговор при кризисно състояние може да спаси живота ви, като ви даде сили да реагирате по-бързо и по-силно, но той потиска ерекцията и сексуалната възбуда при жените. По време и непосредствено след такава случка адреналинът фактически предпазва мъжете да постигнат и да поддържат ерекция.
С течение на времето хроничният стрес би могъл да увреди мъжката ерекция и женската сексуална възбуда с повишаване на холестероловите нива, отежняване на артериосклерозата или втвърдяване на артериите. Както вече обсъждахме в предишните глави, всичко, което уврежда сърдечносъдовата система, е лошо и за сексуалното здраве. Стеснението на артериите означава намаляване на кръвния приток през артериолите към гениталната област Нещо повече, стресът води до спад в тестостероновите нива и поради това - в либидото. Едно заплашващо или изпълнено със страхове събитие подбуждат адреналиновите жлези да секретират стресовият хормон кортизол. Кортизолът стимулира метаболизма в организма, но същевременно потиска продуцирането на тестостерон. А както вече знаете, ниските тестостеронови нива са свързани с намаляване на сексуалното влечение, нагон, фантазии и поведение. Липсата на тестостерон поради хроничен стрес би могла да доведе до увреждане на плодовитостта у мъжете. При едно проучване на мъже в клиника по репродуктивност, концентрацията на спермата и общия брой на сперматозоидите значително спадали, когато (по данни на изследваните) стресът се активизира.
Хроничният стрес видимо вреди и на плодовитостта при жените. На първо място той обърква менструалния цикъл. Често явление при жените е менструацията да спира по време на стресови периоди в живота им, като например отиване в колеж или започване на нова работа. При жени, работещи по-напрегната работа, менструалният цикъл по-често е нередовен, отколкото при жените, смятащи своята работа за не така напрегната. Учените смятат, че това явление се дължи на намалената поради стреса продукция на изключително важни за репродукцията хормони.
И още, стресът изглежда увеличава риска за неблагоприятен изход на бременността. Едно изследването на тайландски жени, работещи много часове (повече от седемдесет и един часа седмично) показва, че времето за зачеване се е удължило. Статия, публикувана в Фертилитъанд Стерилитъ, разкрива, че за жени, които живеят напрегнат, изпълнен със стрес живот, е дванадесет пъти по-вероятно да абортират в ранната си бременност, отколкото за спокойни жени.

Психологически последици

Вие преживявате стрес в живота си.
Загрижени сте за финансовото си състояние или плановете ви за добра работа са били осуетени. Въпреки че общо взето се чувствате доволни от отношенията си с партньора, забелязвате, че сексуалният ви живот страда. Чувствате се тревожни и потиснати и рядко сте в настроение за интимна близост. Когато правите секс не можете да насочите вниманието си към любимия, защото умът ви е другаде.
Партньорът ви се чувства пренебрегнат, а това още по-вече ви напряга.
Стресът уврежда не само физиологичната ви способност да бъдете активни. Той оказва влияние и върху психиката ви. Хроничният стрес често води до депресия, тревожност и отвличане на мислите, а всичко това понижава сексуалната страст, наслада и реакция. Как стресът води до депресия? Той намалява мозъчните нива на серотонин и допамин, отговорни за поддържане на доброто настроение и на невротрансмитерите. Допаминът е от първостепенно значение за половия нагон, така че ниските нива на невротрансмитера често означават намаляване на сексуалното влечение в резултат на депресия. Тези физиологични фактори могат да предизвикат омагьосан кръг, при който свръхстресът води до депресия, което води до липса на сексуално желание, а това повишава нивото на стреса, което пък отежнява по-нататък депресията.
Стресът предизвиква и тревожност.
Хроничната тревожност - тази, която е в резултат на дневните тревоги - непрестанно повишава нивата на стресовите хормони, което може да навреди на сексуалната активност, да затрудни възбуда-та и да понижи либидото.
Най-накрая, стресът изпълва ума с разстройващи, тревожни мисли. Научно проучване показва, че когато хората са разстроени, хората не са така сексуално възбудими. Няколко клинични изследвания разкриват, че колкото повече изследваните трябва да насочат вниманието си към сложни задачи, толкова по-слабо реагират на еротични стимули. Страда както ерекцията при мъжете, така и възбудимостта при жените.
Изследваните съобщават още, че субективно чувстват по-слабо влечение към секса, когато вниманието им е отвлечено.


СЕКСУАЛНА ХАРМОНИЯ - издателство Шамбала Из книгата “Из "СЕКСУАЛНА ХАРМОНИЯ. 7 стъпки за оптимизи-ране на вашата чувственост, удовлетвореност и общо добро състояние” от Ханк У и МейМей Фокс

Която ще намерите от:
Издателство "Шамбала"

Издателство ШАМБАЛА

3 коментарaДобави коментар »

Alex

От Alex

Абсолютно невъзмозно е да избягаш от стреса. Постоянно съм в тревожност, че ще пропадне бизнеса ми, а икономиката се скапва прогресивно, няма пари, детето иска дрехи и пр. , а и мъжа ми е епрестанен източник на стрес от...

Виж всички коментари за "Последици от стреса".

Още от "Психология"

Кога модата е нездравословна?

Кога модата е нездравословна?

Да сте модерни или да сте здрави – кое си избирате? Желанието да блеснете с перфектна визия, подправена с последните модни тенденции, понякога ви тласка към много нездравословни решения. 

Лятното часово време – стрес за организма

Лятното часово време – стрес за организма

На 27 март в 3 часа през нощта трябва да превъртим стрелките на часовника с час напред.

Ах, тази пролетна умора!

Ах, тази пролетна умора!

Съвети как да се справим с пролетната умора.