Да се справим със стреса

12 коментара4/5

Стресът е бичът на нашето време. Не всички го осъзнават, но той е причината за огромен процент от заболяванията, които ни застигат.

Претоварени на работа, заети у дома, финансови и емоционални проблеми, от които нямаме време да си отдъхнем. Лягаме късно, ставаме рано и понякога не ни остава време за най-обикновени неща.

6802_1.jpgВсичко това се натрупва и в един момент усещаме как животът ни е станал малък ад. Обикновено симптомите са чувство на преумора и непълноценен сън, слаба концентрация, трудна мисловна дейност и отслабена памет, раздразнителност към всичко заобикалящо ни, депресия и чувство на тревога, неспособност за спокойна комуникация с хората, нервност, главоболие, смущение в менструацията, болки в различни части на тялото без основателна причина (най-често врата и гърба). Всички тези, на пръв поглед не толкова тежки, симптоми започват да се наслагат в ежедневието ни и стигаме момент, в който дори опитите да се забавляваме и почиваме стават неуспешни. Чувстваме се толкова раздразнителни и раними, че всичко е в състояние да ни изкара от равновесие.

Стрес или депресия?

Много е важно да сте напълно сигурни, че вашето състояние е в резултат на стрес, а не на по-сериозен здравословен проблем. Често се случва, ако решите да се обърнете към лекар, той да реши, че страдате от депресия.

Важно е да се знае, че депресията е здравословен проблем, който трябва да се лекува, а стресът е състояние, което може да бъде преодоляно след като бъде премахнат стресовия фактор. Затова не е необходимо да приемате каквито и да е медикаменти, докато не се докаже напълно, че сте болни от някакъв вид психично разтройство.

Много „специалисти“ изписват безразборно лекарства, които влияят драстично на човешката психика и могат да ви докарат по-сериозен проблем от този, който сте имали. Лекарите рядко боравят с понятието „стрес“ и бързо ви диагностицират някой от познатите им психични проблеми. Ако попаднете в подобна ситуация, запомнете, че са нужни по-задълбочени изследвания и продължително наблюдение, за да се стигне до подобна нелека диагноза. Така че не се предоверявайте на лекар, който очевидно не е запознат добре със състоянието ви.

Депресивните състояния и страховата невроза продължават дълго време и е почти невъзможна да бъдат преодолени без намесата на специалист. Ако не се възстановите навреме от среса, той може да се задълбочи и да предизвика реален клиничен проблем. За да не стигате до там, се научете сами да се избавяте от среса.

Как да преодоляваме стреса?

Най-добрият приятел на стреса е претоварената работна среда. С колкото повече задачи се натоварвате и колкото повече време прекарвате в офиса без почивка, толкова повече увеличавате риска от стрес. Съвременният човек е безмилостен към здравето си и често не съобразява, че вредните неща, които прави днес, могат да доведат до лоши последствия утре.

Най-често на стрес са податливи перфекционистите, чувствителните и старателни хора, които искат да „огреят“ всичко и всички около себе си. По правило обаче всички хора могат да изпаднат в стрес при по-критични периоди в живота си.
Опитвайте се да противодействате максимално, като намалявате изнервящите факторите около себе си.
 
6802_2.jpg
 
Научете се да се владеете и да гледате леко на събитията около вас. Под „владея“ не разбирайте да подтискате чувствата си, защото това може да влоши емоционалното ви състояние, а да не приемате толкова навътре събитията, които се случват в ежедневието. Стойте над дребните спорове и кавги и си пестете нервите. Научете се да гледате леко на живота! Дори да е против природата ви, с времето ще свикнете.
  • Спортувайте редовно. Седенето няколко часа пред бюрото е един от най-сигурните методи да се стресирате. Спортувайки, вие разтоварвате както физическото, така и психическото напрежение. Обърнете внимание как след тренировка сте усмихнати и свежи, без да се е случило нещо ново.
  • Намирайте време да се забавлявате и да разтоварвате. Много е важно да се откъсвате от рутината и да разсейвате мисълта си, особено когато имате по-сериозен проблем. Излизайте с приятели след работа на по бира, позволявайте си да говорите глупости понякога и да се смеете дори без причина, намерете си хоби... Важното е да разпускате и да не мислите за проблемите си от сутрин до вечер, защото така вместо да си помогнете, ще „затъвате“ още повече.
  • Излизайте често на чист въздух и проветрявайте помещанията редовно. Контактът със свеж въздух е особено важен за тонуса и здравето ви. Зимата някои хора се затварят в претоплени помещения и нямат никакъв контакт с околната среда. Това е сигурен фактор да отключите не само стрес, но и депресия.
  • Не прекалявайте с кофеина. Банален съвет, който никога не спазваме. Малкото кафе повишава тонуса, но прекалената концентрация на кофеин усилва нервността и отрицателните емоции.
  • Приемайте витамин B - комплекс. Той нормализира нервите и е особено важен за обмяната на веществата. Има го в различни вариации на фармацевтичните компании под разнообразни наименования. Няма значение кой ще изберете, важното е да съдържа повече витамини от групата Б.

Намерете своите методи да се справите със стреса и бъдете упорити. Най-сигурният начин да го прогоните е усмивката.
Нека се усмихваме повече и да гледаме по-леко на нещата, напук на проблемите. Все пак живеем един живот...


16.01.2008/Деси Великова

12 коментарaДобави коментар »

Perla

От Perla27.08.2009, 13:54 ч.

пишете повече за справянето със стреса

Виж всички коментари за "Да се справим със стреса".

Още от "Психология"

Управление на стреса

Управление на стреса

Сякаш вече го познаваме - намираме бързо симптомите и едновременно с това следим за всяка нова тенденция или новост в борбата с последиците му.