Да се справим със стреса

12 коментара4/5

Стресът е бичът на нашето време. Не всички го осъзнават, но той е причината за огромен процент от заболяванията, които ни застигат.

Претоварени на работа, заети у дома, финансови и емоционални проблеми, от които нямаме време да си отдъхнем. Лягаме късно, ставаме рано и понякога не ни остава време за най-обикновени неща.

6802_1.jpgВсичко това се натрупва и в един момент усещаме как животът ни е станал малък ад. Обикновено симптомите са чувство на преумора и непълноценен сън, слаба концентрация, трудна мисловна дейност и отслабена памет, раздразнителност към всичко заобикалящо ни, депресия и чувство на тревога, неспособност за спокойна комуникация с хората, нервност, главоболие, смущение в менструацията, болки в различни части на тялото без основателна причина (най-често врата и гърба). Всички тези, на пръв поглед не толкова тежки, симптоми започват да се наслагат в ежедневието ни и стигаме момент, в който дори опитите да се забавляваме и почиваме стават неуспешни. Чувстваме се толкова раздразнителни и раними, че всичко е в състояние да ни изкара от равновесие.

Стрес или депресия?

Много е важно да сте напълно сигурни, че вашето състояние е в резултат на стрес, а не на по-сериозен здравословен проблем. Често се случва, ако решите да се обърнете към лекар, той да реши, че страдате от депресия.

Важно е да се знае, че депресията е здравословен проблем, който трябва да се лекува, а стресът е състояние, което може да бъде преодоляно след като бъде премахнат стресовия фактор. Затова не е необходимо да приемате каквито и да е медикаменти, докато не се докаже напълно, че сте болни от някакъв вид психично разтройство.

Много „специалисти“ изписват безразборно лекарства, които влияят драстично на човешката психика и могат да ви докарат по-сериозен проблем от този, който сте имали. Лекарите рядко боравят с понятието „стрес“ и бързо ви диагностицират някой от познатите им психични проблеми. Ако попаднете в подобна ситуация, запомнете, че са нужни по-задълбочени изследвания и продължително наблюдение, за да се стигне до подобна нелека диагноза. Така че не се предоверявайте на лекар, който очевидно не е запознат добре със състоянието ви.

Депресивните състояния и страховата невроза продължават дълго време и е почти невъзможна да бъдат преодолени без намесата на специалист. Ако не се възстановите навреме от среса, той може да се задълбочи и да предизвика реален клиничен проблем. За да не стигате до там, се научете сами да се избавяте от среса.

Как да преодоляваме стреса?

Най-добрият приятел на стреса е претоварената работна среда. С колкото повече задачи се натоварвате и колкото повече време прекарвате в офиса без почивка, толкова повече увеличавате риска от стрес. Съвременният човек е безмилостен към здравето си и често не съобразява, че вредните неща, които прави днес, могат да доведат до лоши последствия утре.

Най-често на стрес са податливи перфекционистите, чувствителните и старателни хора, които искат да „огреят“ всичко и всички около себе си. По правило обаче всички хора могат да изпаднат в стрес при по-критични периоди в живота си.
Опитвайте се да противодействате максимално, като намалявате изнервящите факторите около себе си.
 
6802_2.jpg
 
Научете се да се владеете и да гледате леко на събитията около вас. Под „владея“ не разбирайте да подтискате чувствата си, защото това може да влоши емоционалното ви състояние, а да не приемате толкова навътре събитията, които се случват в ежедневието. Стойте над дребните спорове и кавги и си пестете нервите. Научете се да гледате леко на живота! Дори да е против природата ви, с времето ще свикнете.
  • Спортувайте редовно. Седенето няколко часа пред бюрото е един от най-сигурните методи да се стресирате. Спортувайки, вие разтоварвате както физическото, така и психическото напрежение. Обърнете внимание как след тренировка сте усмихнати и свежи, без да се е случило нещо ново.
  • Намирайте време да се забавлявате и да разтоварвате. Много е важно да се откъсвате от рутината и да разсейвате мисълта си, особено когато имате по-сериозен проблем. Излизайте с приятели след работа на по бира, позволявайте си да говорите глупости понякога и да се смеете дори без причина, намерете си хоби... Важното е да разпускате и да не мислите за проблемите си от сутрин до вечер, защото така вместо да си помогнете, ще „затъвате“ още повече.
  • Излизайте често на чист въздух и проветрявайте помещанията редовно. Контактът със свеж въздух е особено важен за тонуса и здравето ви. Зимата някои хора се затварят в претоплени помещения и нямат никакъв контакт с околната среда. Това е сигурен фактор да отключите не само стрес, но и депресия.
  • Не прекалявайте с кофеина. Банален съвет, който никога не спазваме. Малкото кафе повишава тонуса, но прекалената концентрация на кофеин усилва нервността и отрицателните емоции.
  • Приемайте витамин B - комплекс. Той нормализира нервите и е особено важен за обмяната на веществата. Има го в различни вариации на фармацевтичните компании под разнообразни наименования. Няма значение кой ще изберете, важното е да съдържа повече витамини от групата Б.

Намерете своите методи да се справите със стреса и бъдете упорити. Най-сигурният начин да го прогоните е усмивката.
Нека се усмихваме повече и да гледаме по-леко на нещата, напук на проблемите. Все пак живеем един живот...


16.01.2008/Деси Великова

12 коментарaДобави коментар »

Perla

От Perla27.08.2009, 13:54 ч.

пишете повече за справянето със стреса

Виж всички коментари за "Да се справим със стреса".

Още от "Психология"

Преувеличаването -  прищявка или болест?

Преувеличаването - прищявка или болест?

Обичате да представяте нещата не точно такива, каквито са? Приятелите ви се подхилват под мустак всеки път когато разпалено разказвате някоя случка? Мислите, че знаете всичко за навика си да преувеличавате, но... дали е така?

Ревността е отровна за здравето

Ревността е отровна за здравето

В малки количества ревността е полезна, но прекалената ревност е отровна за здравето. Ревността е често подценявана от съвременната медицина, макар че точно ревността е едно от най-нездравословните състояния на психиката.

7 въпроса, които могат да променят живота ви

7 въпроса, които могат да променят живота ви

В критични ситуации всичко, от което се нуждаете, е да се вслушате в своя вътрешен глас. Именно той ще ви помогне да промените живота си и да получите отговорите, които търсите. Вижте кои са 7-те въпроса, които могат да променят живота ви.