Стимулантите – бомба със закъснител

0 коментара2/5

Страдате ли от честа смяна на настроенията и раздразнителност? Винаги ли стимулирате енергията си с парче шоколад и чаша кафе?

Ако отговорите с да, но сте привикнали на стимуланти в ежедневието си.
Много малко жени могат да твърдят, че имат постоянен и добре балансиран режим. Повечето знаят простите истини, че трябва да ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко захар, мазнини и кофеин. Това, което не знаем е, че повечето от нас са пристрастени – не към алкохола, никотин или наркотици, а към стимулантите, съдържащи се в пакетираните храни, с техните постоянни добавки и захар.


Според английските изследователи около 80 на сто от жените са зависими от стимулиращи съставки в пакетираните храни и са привикнали на сладките пакетирани храни, кофеин и дори порция алкохол през деня, преследвайки идеята да ядат по-малко.
Точно тези стимуланти са виновни за пропаданията в настроението и за бързото изчезване на енергията, хроничните главоболия, умората и раздразнителността, запека, раздразнителния стомах и дори кожни оплаквания.

  Захар и мазнини

  Нашият апетит за мазнини и захар се развива от най-ранна възраст.<
  Кърмата е сладка и богата на мазнини – това са два основи компонента от бебешкото хранене.
  Като порасне, детето привиква на сладки храни – шоколад и бисквити. Високото съдържание на захар ускорява освобождаването на серотонина, а това предизвиква усещането за задоволство. Когато след това нивото на кръвната захар спадне, ние се чувстваме уморени и раздрусани.

  Кофеин

  След като приемем кофеин, нашата активност и енергия се повишават, той стимулира работата на сърцето и притока на кръв в мозъка.
  Много жени са убедени, че няма да издържат напрегнатия работен ден без няколко чашки кафе. Така организмът ни свиква на кофеиновите инжекции и когато ефектът им отмине, организмът изпитва жажда за него.
  Кофеинът пречи на абсорбцията на витамините и минералите от червата. Нека да припомним, че цейлонския чай – зелен или черен, също съдържа кофеин.
  Дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, кофеинът в повече ще намали ефекта от рационалното ви хранене.
  Големите дози се отразяват зле на кръвоносните съдове, понякога водят до сърцебиене, киселини в стомаха и затруднено храносмилане
  Приеман в големи дози и дълго време е депресант, привикналите се оплакват все по-често от пропадания в енергията и настроението.

  Алкохол

  Алкохолът може да играе положителна роля в един балансиран режим. Умереното консумиран, той е един добър антистрес-метод, а в случай че се изчерпва с чаша вино – и добър антиоксидант. Но когато се прекали с количеството,
  алкохолът може да причини заболявания на черния дроб и психологически проблеми.
  Една чашка на гладен стомах, обаче примерно след работа, е много опасна, тъй като предизвиква синтез на гликоген, гориво, складирано в черния дроб. Гликогенът под въздействието на алкохола може да се превърне в глюкоза, преди организма да може да я усвои, и блокирайки естествените реакции на тялото, алкохолът снижава нивото на кръвната захар. Затова преди чашката с алкохол е добре да вземете плод или сандвич.

  Бързите закуски

  Съвременният човек е вечно в движени и постоянно има в режима си бургери, пържени храни, които се сервират за минута в заведенията за бързо хранене, чипс, бисквити, зърнени готови храни, които в секунди се превръщат в закуска.
  Временното чувство за ситост не се покрива с ползата от тях за храненето ви. Те са бедни на витамини, минерали, протеини и белтъчини.
Как да се изтръгнем от шаблона?

Необходимо е да имате разнообразен и интересен хранителен режим. Спрете да мислите за храната с чувство за вина, което кара жените да посягат към храни със стимуланти.
Ако мечтаете за шоколад или парче сладкиш, хапнете си и после го забравете. Не се измъчвайте, по-скоро се опитайте да разберете какво е въздействието на отделните храни върху вас, за да намалите отрицателния им ефект.
Опитайте се да намалите захарта и кофеина, като правите това внимателно и постепенно, за да не се стресирате организма си.
Не спазвайте драстични диета, не правете резки промени. Те ще бъдат съпроводени с отпадналост, главоболие, раздразнение, така че най-добре започнете през уикенда.

Практически решения

 1. Опитайте да ядете по пет пъти плодове или зеленчуци дневно, за да осигурите на тялото си витамини, минерали и бавно, постепенно нарастване на серотонина. Ако обичате месо, не забравяйте салатите към него. Редувайте го с постни ястия.

 2. Не изхвърляйте кофеина и захарта изцяло от диетата си, за да осигурите нужното гориво на организма. Предпочитайте обаче истинските сладкиши, а не пакетираните кексове и сладкиши с дълъг срок на годност.

 3. Шоколадът трябва да се яде след храни богати на цел улоза. Противно на схващането трябва да избирате пълноценни шоколади, диетичните са богати на добавки и консерванти.

 4. Купувайте си храни само от сигурен производител, избягвайте компромиси, защото може да налетите на храни, богати на химикали.

 5. Заменете две от чашите кафе като начало с билков чай, избягвайте кафето без кофеин, някои от съставките му не са полезни за вашето здраве.
  Може да го замените и с две чаши кока-кола.

 6. Опитвайте се да пиете по два – три литра минерална вода на ден. Няколко капки лимон или портокал във водата е прекрасна добавка на витамини.


По материали от сп.”Marie Claire”
28.03.2002/rozali.com

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Стимулантите – бомба със закъснител".

Още от "Психология"

8 причини да се усмихвате по-често

8 причини да се усмихвате по-често

Усмивката е не само най-ценното бижу, което може да носи някоя жена, но и действие, което има страхотен ефект върху цялостното ви усещане и здраве

Заредени с оптимизъм – защитени от болести

Заредени с оптимизъм – защитени от болести

Оказва се, че положителните емоции подсилват имунната ни система. В резултат оптимистите не само живеят по-дълго (средно 10 години повече), но и се радват на по-добро здраве!