Стимулантите – бомба със закъснител

0 коментара2/5

Страдате ли от честа смяна на настроенията и раздразнителност? Винаги ли стимулирате енергията си с парче шоколад и чаша кафе?

Ако отговорите с да, но сте привикнали на стимуланти в ежедневието си.
Много малко жени могат да твърдят, че имат постоянен и добре балансиран режим. Повечето знаят простите истини, че трябва да ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко захар, мазнини и кофеин. Това, което не знаем е, че повечето от нас са пристрастени – не към алкохола, никотин или наркотици, а към стимулантите, съдържащи се в пакетираните храни, с техните постоянни добавки и захар.


Според английските изследователи около 80 на сто от жените са зависими от стимулиращи съставки в пакетираните храни и са привикнали на сладките пакетирани храни, кофеин и дори порция алкохол през деня, преследвайки идеята да ядат по-малко.
Точно тези стимуланти са виновни за пропаданията в настроението и за бързото изчезване на енергията, хроничните главоболия, умората и раздразнителността, запека, раздразнителния стомах и дори кожни оплаквания.

  Захар и мазнини

  Нашият апетит за мазнини и захар се развива от най-ранна възраст.<
  Кърмата е сладка и богата на мазнини – това са два основи компонента от бебешкото хранене.
  Като порасне, детето привиква на сладки храни – шоколад и бисквити. Високото съдържание на захар ускорява освобождаването на серотонина, а това предизвиква усещането за задоволство. Когато след това нивото на кръвната захар спадне, ние се чувстваме уморени и раздрусани.

  Кофеин

  След като приемем кофеин, нашата активност и енергия се повишават, той стимулира работата на сърцето и притока на кръв в мозъка.
  Много жени са убедени, че няма да издържат напрегнатия работен ден без няколко чашки кафе. Така организмът ни свиква на кофеиновите инжекции и когато ефектът им отмине, организмът изпитва жажда за него.
  Кофеинът пречи на абсорбцията на витамините и минералите от червата. Нека да припомним, че цейлонския чай – зелен или черен, също съдържа кофеин.
  Дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, кофеинът в повече ще намали ефекта от рационалното ви хранене.
  Големите дози се отразяват зле на кръвоносните съдове, понякога водят до сърцебиене, киселини в стомаха и затруднено храносмилане
  Приеман в големи дози и дълго време е депресант, привикналите се оплакват все по-често от пропадания в енергията и настроението.

  Алкохол

  Алкохолът може да играе положителна роля в един балансиран режим. Умереното консумиран, той е един добър антистрес-метод, а в случай че се изчерпва с чаша вино – и добър антиоксидант. Но когато се прекали с количеството,
  алкохолът може да причини заболявания на черния дроб и психологически проблеми.
  Една чашка на гладен стомах, обаче примерно след работа, е много опасна, тъй като предизвиква синтез на гликоген, гориво, складирано в черния дроб. Гликогенът под въздействието на алкохола може да се превърне в глюкоза, преди организма да може да я усвои, и блокирайки естествените реакции на тялото, алкохолът снижава нивото на кръвната захар. Затова преди чашката с алкохол е добре да вземете плод или сандвич.

  Бързите закуски

  Съвременният човек е вечно в движени и постоянно има в режима си бургери, пържени храни, които се сервират за минута в заведенията за бързо хранене, чипс, бисквити, зърнени готови храни, които в секунди се превръщат в закуска.
  Временното чувство за ситост не се покрива с ползата от тях за храненето ви. Те са бедни на витамини, минерали, протеини и белтъчини.
Как да се изтръгнем от шаблона?

Необходимо е да имате разнообразен и интересен хранителен режим. Спрете да мислите за храната с чувство за вина, което кара жените да посягат към храни със стимуланти.
Ако мечтаете за шоколад или парче сладкиш, хапнете си и после го забравете. Не се измъчвайте, по-скоро се опитайте да разберете какво е въздействието на отделните храни върху вас, за да намалите отрицателния им ефект.
Опитайте се да намалите захарта и кофеина, като правите това внимателно и постепенно, за да не се стресирате организма си.
Не спазвайте драстични диета, не правете резки промени. Те ще бъдат съпроводени с отпадналост, главоболие, раздразнение, така че най-добре започнете през уикенда.

Практически решения

 1. Опитайте да ядете по пет пъти плодове или зеленчуци дневно, за да осигурите на тялото си витамини, минерали и бавно, постепенно нарастване на серотонина. Ако обичате месо, не забравяйте салатите към него. Редувайте го с постни ястия.

 2. Не изхвърляйте кофеина и захарта изцяло от диетата си, за да осигурите нужното гориво на организма. Предпочитайте обаче истинските сладкиши, а не пакетираните кексове и сладкиши с дълъг срок на годност.

 3. Шоколадът трябва да се яде след храни богати на цел улоза. Противно на схващането трябва да избирате пълноценни шоколади, диетичните са богати на добавки и консерванти.

 4. Купувайте си храни само от сигурен производител, избягвайте компромиси, защото може да налетите на храни, богати на химикали.

 5. Заменете две от чашите кафе като начало с билков чай, избягвайте кафето без кофеин, някои от съставките му не са полезни за вашето здраве.
  Може да го замените и с две чаши кока-кола.

 6. Опитвайте се да пиете по два – три литра минерална вода на ден. Няколко капки лимон или портокал във водата е прекрасна добавка на витамини.


По материали от сп.”Marie Claire”
28.03.2002/rozali.com

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Стимулантите – бомба със закъснител".

Още от "Психология"

Стресът отключва редица болести

Стресът отключва редица болести

За вредата от стреса се говори навсякъде. Всички ние сме запознати колко вредно е системното излагане на стрес. И въпреки това не спираме да се стресираме ежедневно. До какви болести може да ни доведе постоянното излагане на стрес?

Лекувайте последиците от стреса навреме

Лекувайте последиците от стреса навреме

Съществува широко разпространено убеждение, че нещастията закаляват човека. Това не е истина. Напротив.

Завистта – приятел или враг?

Завистта – приятел или враг?

Приятелката ти има щастлив брак, а ти все още си сама. Колежка ти получава повишение, а теб те забравят. Братовчедка ти вече e призната дизайнерка, а твоята детска мечта да станеш дизайнер не се е сбъднала.