Разболява ли ни любовта?

7 коментара1/5

Любовта е най-доброто лекарство, Но често действа и като силна отрова. Кога обаче любовта ни разболява и кога ни лекува?

Разболява ли ни любовта?
Влюбването е съпроводено от редица химични реакции, които протичат в организма,  отделянето на големи количества хормони (допамин, ендорфин, окситоцин). Чувствате се щастливи и усещате прилив на енергия, в резултат на което изглеждате по-добре, буквално сияете, а здравословното ви състояние (особено психическото ви здраве) е по-добро от всякога.

Но от красиво чувство, което ви окрилява, любовта може да се превърне и в болестно състояние когато:
  • Любовта еРазболява ли ни любовта? обсебваща, чиито жертви са и двете страни. Този вид любов е съпроводен от непрестанно желание за притежание, натрапчиви и хаотични мисли, изпадане в състояние на изолация от околния свят и насочване изцяло към партньора, болезнена ревност с повод и без повод.  
  • Любовта е последвана от болезнена раздяла, съпроводена с поредица от безсънни нощи, липса на апетит, депресия, паника, тревожност, ускорен сърдечен ритъм. Някои хора успяват да продължат напред, смятайки раздялата като нещо нормално, дори необходимо в съответния момент, но други така и не я приемат.
  • Става въпрос за несподелена любов, съпроводена от разсеяност, липса на концентрация, душевни терзания, песимистични мисли или прекрачването на всякакви граници с цел да спечелите обекта на любовта си.
Канадски учени пък са установили, че любовта наистина може да разбие нечие сърце. Според тях хората, изпитващи любовни терзания са два пъти по-застрашени от инфаркт или инсулт.

28.09.2011/Ели Йорданова

7 коментарaДобави коментар »

труп

От труп02.10.2011, 19:06 ч.

Прав си. Човекът който ни събра по своя презумция даже е мъртъв. Аз съм мъртва от 29 години. Да е живо е и здраво детето от това недразумение.

Виж всички коментари за "Разболява ли ни любовта?".

Още от "Психология"

Избор на релакс за хора, на които им се налага да вземат важни решения

Избор на релакс за хора, на които им се налага да вземат важни решения

В тази статия ще представим една специална програма, предназначена за хора, на които често им се налага да вземат важни решения

Как да живеем интересно?

Как да живеем интересно?

Защо да живеем интересно? За да не съжаляваме за миналото, за да прогоним скуката и да оставим след себе си следа, а не петно... Причините могат да бъдат много, но най-важното - трябва да е интересно и най-вече – защото го можем.

20 тайни за летни моменти на щастие

20 тайни за летни моменти на щастие

Слънцето неуморимо напича, въздухът е нажежен... Лятото е тук. Но заедно с него дойдоха и задухата, и жегата. Искате ли да успеете да се насладите на топлото време, без да обръщате внимание на горещината? Предлагаме ви нашите малки тайни как да уловите и да умножите моментите на наслада и на щастие през летните месеци.