Чучулига, гълъб или сова сте?

13 коментара3/5

Не, не става дума за животни, а за вашия биологичен ритъм, по кое време на денонощието сте активни и съответно към кой хронотип принадлежите – чучулига, гълъб или сова.


Навярно сте чували за трите хронотипа, чието съществуване било доказано от учените през втората половина на миналия век.Хронобиологът Тил Рьонеберг, който работи в Мюнхенския институт за медицинска психология, обяснява, че ако човек можеше да спи и да е активен в пълно съответствие с вътрешния си часовник, то тогава хората щяха да са много по-щастливи, да са в добро настроение, пълни с енергия и да се разболяват много по-рядко. Рьонеберг твърди, че около 20-тата си година хората принадлежат едновременно на двата хронотипа - „сова“ и „чучулига“ (лягат късно и стават рано) и има трябва съвсем малко сън, за да „презаредят батериите“. Ето какви са особеностите на хронотиповете:
  • ЧучулигЧучулига, гълъб или сова сте?а (сутрешен тип). Хората от този хронотип са активни сутрин. Без проблем стават по изгрев слънце, а и преди това, и са готови за подвизи. Сутринта е идеалното време „чучулигите“ да се отдадат на физическа или умствена работа, да свършат важните си служебни задължения и да оставят по-лесните за края на деня. Следобедната умора, отпадналост, главоболие и ранната вечерна сънливост може да са именно резултата от вашия хронотип „чучулига“. Обичате да ставате рано, но и да си лягате рано. Психолозите обясняват, че при „чучулигите“ биологичният часовник работи с по-бързи обороти и те имат чувството, че времето лети. Това са хора, които гледат оптимистично на живота, но пък често са подложени на стрес и живеят изключително активно.
  • Гълъб (дневен тип). Това е златната среда, при която хората от този хронотип могат да се нагаждат към ситуацията. Според психолозите „гълъбите“ преобладават в обществото.
  • Сова (вечерен тип). Докато „чучулигата“ вече е във вихъра на деня, „совата“ още сънува сладки сънища, но когато „чучулигата“ вече си мечтае за края на работния ден, точно тогава „совите“ се радват на прилив на енергия и са максимално работоспособни, концентрирани и енергизирани. Много често за тях денят започва следобед и завършва в ранни зори. „Совите“ са хора, които обикновено учат вечер и работят вечер (лекари, диспечъри и т.н.). Чак след 50-годишнината си, „совите“ постепенно започват да променят ритъма си на живот и да се събуждат все по-рано. За разлика от „чучулигите“, „совите“ имат чувството, че денонощието минава ужасно бавно. Психолозите смятат, че „совите“ са предимно песимисти.
Чучулига, гълъб или сова сте?Причината за съществуването на три хронотипа е различно работещия биологичен часовник, който регулира отделянето на хормони, представата ви за времето, апетита ви. Биологичният часовник и това колко бързо работи зависи от генетичната ви предразположеност, от работа на нощни смени, с напредването на възрастта и въобще начинът ви на живот. Промени в биологичния ви часовник (например, когато на совите им се налага да стават рано за работа, а кукувиците отчаяно се опитват да не заспят преди 22ч.) може да предизвика хронична умора, депресия, нервност, стрес. За да се избегнат подобни здравословни проблеми, психолозите съветват поне през уикендите „совите“ и „чучулигите“ да живеят според собствения си биологичен часовник, за да възстановят силите си.

Обикновени „чучулигите“ са предимно жени, а „совите“ - мъже, което понякога оказва негативно влияние в една връзка. Когато жените си мечтаят за сън, мъжете са в активната си фаза с желание за секс. A когато жените имат сексуална енергия, е невъзможно да събудят половинките си.

31.08.2011/Ели Йорданова

13 коментарaДобави коментар »

Мими

От Мими05.09.2011, 22:25 ч.

Оказа,се че и чувство за хумор нямаш,щом така коментираш шегата за съня от по-предния ми пост.Айде сега отивай да се туткаш...или да работиш:)

Виж всички коментари за "Чучулига, гълъб или сова сте?".

Още от "Психология"

Характерът според кръвната група

Характерът според кръвната група

Кръвната група съдържа важна информация за червените кръвни телца на всеки човек. Освен физически белег обаче, кръвната група издава и характера на всеки от нас.

Facebook психопортрет

Facebook психопортрет

Какво знаете за хората, с които се сприятелявате в най-популярния социален сайт? А за онези, които познавате съвсем бегло? Свържете поведението им в мрежата с категориите, изготвени от ELLE

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Книгите за оцветяване за възрастни са новата мания. Оказва се обаче, че освен приятно занимание за свободното време, оцветяването може да донесе редица ползи за здравето. Научете повече за оцветяването за възрастни като модерна терапия.