Чучулига, гълъб или сова сте?

13 коментара3/5

Не, не става дума за животни, а за вашия биологичен ритъм, по кое време на денонощието сте активни и съответно към кой хронотип принадлежите – чучулига, гълъб или сова.


Навярно сте чували за трите хронотипа, чието съществуване било доказано от учените през втората половина на миналия век.Хронобиологът Тил Рьонеберг, който работи в Мюнхенския институт за медицинска психология, обяснява, че ако човек можеше да спи и да е активен в пълно съответствие с вътрешния си часовник, то тогава хората щяха да са много по-щастливи, да са в добро настроение, пълни с енергия и да се разболяват много по-рядко. Рьонеберг твърди, че около 20-тата си година хората принадлежат едновременно на двата хронотипа - „сова“ и „чучулига“ (лягат късно и стават рано) и има трябва съвсем малко сън, за да „презаредят батериите“. Ето какви са особеностите на хронотиповете:
  • ЧучулигЧучулига, гълъб или сова сте?а (сутрешен тип). Хората от този хронотип са активни сутрин. Без проблем стават по изгрев слънце, а и преди това, и са готови за подвизи. Сутринта е идеалното време „чучулигите“ да се отдадат на физическа или умствена работа, да свършат важните си служебни задължения и да оставят по-лесните за края на деня. Следобедната умора, отпадналост, главоболие и ранната вечерна сънливост може да са именно резултата от вашия хронотип „чучулига“. Обичате да ставате рано, но и да си лягате рано. Психолозите обясняват, че при „чучулигите“ биологичният часовник работи с по-бързи обороти и те имат чувството, че времето лети. Това са хора, които гледат оптимистично на живота, но пък често са подложени на стрес и живеят изключително активно.
  • Гълъб (дневен тип). Това е златната среда, при която хората от този хронотип могат да се нагаждат към ситуацията. Според психолозите „гълъбите“ преобладават в обществото.
  • Сова (вечерен тип). Докато „чучулигата“ вече е във вихъра на деня, „совата“ още сънува сладки сънища, но когато „чучулигата“ вече си мечтае за края на работния ден, точно тогава „совите“ се радват на прилив на енергия и са максимално работоспособни, концентрирани и енергизирани. Много често за тях денят започва следобед и завършва в ранни зори. „Совите“ са хора, които обикновено учат вечер и работят вечер (лекари, диспечъри и т.н.). Чак след 50-годишнината си, „совите“ постепенно започват да променят ритъма си на живот и да се събуждат все по-рано. За разлика от „чучулигите“, „совите“ имат чувството, че денонощието минава ужасно бавно. Психолозите смятат, че „совите“ са предимно песимисти.
Чучулига, гълъб или сова сте?Причината за съществуването на три хронотипа е различно работещия биологичен часовник, който регулира отделянето на хормони, представата ви за времето, апетита ви. Биологичният часовник и това колко бързо работи зависи от генетичната ви предразположеност, от работа на нощни смени, с напредването на възрастта и въобще начинът ви на живот. Промени в биологичния ви часовник (например, когато на совите им се налага да стават рано за работа, а кукувиците отчаяно се опитват да не заспят преди 22ч.) може да предизвика хронична умора, депресия, нервност, стрес. За да се избегнат подобни здравословни проблеми, психолозите съветват поне през уикендите „совите“ и „чучулигите“ да живеят според собствения си биологичен часовник, за да възстановят силите си.

Обикновени „чучулигите“ са предимно жени, а „совите“ - мъже, което понякога оказва негативно влияние в една връзка. Когато жените си мечтаят за сън, мъжете са в активната си фаза с желание за секс. A когато жените имат сексуална енергия, е невъзможно да събудят половинките си.

31.08.2011/Ели Йорданова

13 коментарaДобави коментар »

Мими

От Мими05.09.2011, 22:25 ч.

Оказа,се че и чувство за хумор нямаш,щом така коментираш шегата за съня от по-предния ми пост.Айде сега отивай да се туткаш...или да работиш:)

Виж всички коментари за "Чучулига, гълъб или сова сте?".

Още от "Психология"

Сезонна депресия – какво да знаем, как да се справим?

Сезонна депресия – какво да знаем, как да се справим?

Чували ли сте за сезонна депресия? Сезонната депресия често се появява през по-студените и мрачни месеци от годината и ни кара да се чувстваме потиснати. Научете повече за сезонната депресия и вижте някои начини да се справите с нея.

4-те типа темперамент. Към кой принадлежите?

4-те типа темперамент. Към кой принадлежите?

Сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик са четирите типа темперамент. Всеки от тях има своите специфични черти. Можете ли да определите към кой тип темперамент принадлежите?

18 съвета, с които ще промените живота си

18 съвета, с които ще промените живота си

Можете да подобрите изхода от всяка ситуация. Просто използвайте някои от тези 18 съвета, с които ще промените живота си.