Прозяването е полезно за здравето

4 коментара5/5

Прозяването е досадно, заразно, смята се за демонстрация на неуважение, но прозяването е и полезно за здравето и носи чувство за удовлетворение. Прозяването е израз на много неща и не винаги означава, че се готвите за сън.

Прозяването е полезно за здравето
Според учените прозяването е безусловен рефлекс на организма. Прозяването подобрява кръвообръщението, подпомага активната мисловна дейност и способства за доброто функциониране на слъзните жлези (това е причината след прозявка да ви се насълзяват очите). Прозявката води до отпускане на лицевите и шийните мускули и създава чувството за кратка, но активна релаксация. Ето защо прозяването действат благотворно на хората, които скърцат със зъби докато спят, тъй като това води до отпускане на челюстните мускули.

Защо се прозяваме?

Според учените прозяването е механизъм, чрез който се възстановява кислородният баланс в организма и се изхвърлят насъбраните количества от въглероден диоксид.

Хората смятат, че прозяването не след дълго ще бъде последвано от сън, но не винаги прозяването означава, че на човек му се спи. Гледането на отегчителен филм и скуката също водят до прозяване. Често студентите се прозяват, когато слушат лекция, но в тези случаи прозявката е начин човек да съсредоточи вниманието си и да се държи буден.

Когато на човек му се спи или пък е измоПрозяването е полезно за здраветорен, той диша по-бавно и обмена на въглероден диоксид с кислород е забавен и затруднен. Ето защо и най-често в следобедните часове много хора се прозяват като резултат от умората, натрупана през работния ден. А евентуалният опит да притъпите досадното прозяване, води до чувство за неудовлетвореност и още доста прозявки.

Разликата между външното и вътрешното (това в организма) налягане също предизвиква прозяване.  Това е причината, когато сте на висок връх или в самолет да се прозявате. Бързата разлика в налягането води до заглъхване на ушите, но тъй като кухината на средното ухо е свързана с глътката, автоматично се подава сигнал в организма, който ви кара да се прозявате. Това обикновено води до изравняване на налягането, а ушите ви вече не са заглъхнали.  

Прозяването е характерно и за моментите, в които сте се нахранили и особено, когато сте преяли. Според учените това се дължи на понижената работоспособност на нервните клетки и чувството за умора.

Често хората се прозяват, когато им предстои някаква сериозна физическа или умствена дейност и това е начин организмът да се подготви за предстоящото натоварване. Така студенти преди изпит или спортисти преди състезание се прозяват, чрез което мозъкът се обогатява с кислород и човек се справя с чувството на страх и притеснение.

Според английски учени една от основните причини човек да се прозява е прегряването на мозъка. В този случай прозяването има функцията да проветрява и охлажда. Ето защо през летните месеци е много по-вероятно да се прозявате доста по-често отколкото през зимата.

Защо прозяването е заразно?

Когато видите някой да се прозява, често това е повод самите вие да започнете да се прозявате. Някои хора се „заразяват“ само от снимка на прозяващ се човек или дори само, ако им говорят за прозяване. Учените наричат това „заразно“ прозяване подражателен рефлекс, но и вид припомняне. Когато видите някого, който се прозява, това е сигнал за организма ви, че трябва да си възстанови кислородния баланс, което е последвано от прозявка от ваша страна. Или иначе казано чуждите прозявка събуждат инстинкта ви и нуждата и вие да се прозявате.

Някои учени предполагат, че заразното прозяване е свързано с емпатията и съпреживяването на чуждите емоции. До това заключение учените са достигнали, когато при изследвания установили, че деца, страдащи от аутизъм , не реагират на чуждите прозявки.
Прозяването е полезно за здравето
Любопитно: Според поредните изследвания на поредните учени подражателното и заразно прозяване е типично освен за хората, но и за маймуните.

Честото прозяване е индикатор и симптом на болести като множествена склероза, епилепсия и мигрена, така че ако необичайно много се прозявате, е добре да се консултирате с лекар.

07.04.2010/Ели Йорданова

Още за: прозяване

4 коментарaДобави коментар »

Vili

От Vili07.08.2012, 17:36 ч.

детето ми се прозява щом започне да чете.Моля ви какво да правя?

Виж всички коментари за "Прозяването е полезно за здравето".

Още от "Психология"

Между прошката и отмъщението

Между прошката и отмъщението

На 17 март отбелязваме големия християнски празник Сирни заговезни, когато трябва да поискаме прошка от близките си и на свой ред да им дадем опрощение.

Сенките на душата

Сенките на душата

Временните колебания в настроението и депресивните състояния са нормални. Това състояние на духа няма нищо общо с истинската депресия като болест. Тя е нещо по-различно от лошото настроение.