Оцветяване за възрастни - модерна терапия

0 коментара0/5

Книгите за оцветяване за възрастни са новата мания. Оказва се обаче, че освен приятно занимание за свободното време, оцветяването може да донесе редица ползи за здравето. Научете повече за оцветяването за възрастни като модерна терапия.

Оцветяване за възрастни - модерна терапия
Оцветяване за възрастни - модерна терапия © Сн.: iStock.com

 

Оцветяването - терапия на 100 години

Оцветяването с цел успокоение не е нищо ново, а по-скоро добре забравено старо. В миналото, преди повече от 100 години Карл Юнг предписвал на пациентите си, които имали проблеми с нервност и напрегнатост, да оцветяват Мандали.

Мандалата е вид диаграма от Будизма. Тя изобразява метален диск или енергийни полета, които често пъти са симетрични. Днес книгите за оцветяване с Мандали преживяват своя Ренесанс и са сред най-търсените книги за оцветяване.

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Мандали

 

Оцветяване против стрес

Много психолози определят оцветяването като медитативно занимание. То помага за успокояване на нервите и напрегността. Смята се, че, докато човек оцветява, той се затваря в собствен свят и оставя проблемите си на заден план.

Вижте също:

10 здравословни ползи от йогата >>>

Негативните мисли разболяват >>>

 

Оцветяване за по-добра концентрация

Когато човек оцветява, той внимава да не излезе извън очертанията на картинките. Това според проучванията повишава концентрацията, без да стресира и напряга. Обикновено, когато човек оцветява, той се вглъбява в заниманието. Това помага много за фокусирането върху една задача, без някои фактори на средата (например шум) да пречат.

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

 

Оцветяване за по-добро зрение и фина моторика

Когато човек оцветява, двете полукълба на мозъка му си взаимодействат. Според изследванията дългосрочните ползи от това взаимодействие  са подобряване на зрението и на фината моторика.

Оцветяването също така кара хората да мислят едновременно логично и креативно, когато обмислят какви цветове да използват, как да ги съчетаят, дали да използват различни техники, за да придадат артистичен вид и уникалност на своите творби.

Оцветяване за възрастни - модерна терапия

 

Оцветяването като почивка от дигиталните устройства

Между гледането на телевизия и стоенето в социалните мрежи, човек забравя как да се забавлява, без да използва дигитални устройства. Оцветяването е една чудесна алтернатива.

 

Оцветяването помага да изразите себе си

Не всеки човек е дарен с таланта да рисува, но всеки може да оцветява. Затова много психолози предлагат оцветяването като терапия за хора, които трудно изразяват себе си. Книжката за оцветяване е пространство, в което човек може да бъде себе си и да изрази настроенията си като използва цветове, които отговарят на емоционалното му състояние.

11.01.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Оцветяване за възрастни - модерна терапия".

Още от "Психология"

Тези странни фобии

Тези странни фобии

Фобиите са колкото странно, толкова и неприятно явление. Те може да променят човек до неузнаваемост и дори да подчинят живота му. Вижте някои странни фобии, за които някои от вас дори не са подозирали.

Болести според характера

Болести според характера

Кажи ми какъв е характерът ти, за да ти кажа какви здравословни проблеми имаш! Наистина е възможно да се гадае здравето по характера. Ето как...

Лятното часово време – стрес за организма

Лятното часово време – стрес за организма

На 27 март в 3 часа през нощта трябва да превъртим стрелките на часовника с час напред.