Мадлен Алгафари за синхрона вътре в теб

0 коментара0/5

Мадлен Алгафари е сред най-известните български психолози и психоаналитици с богат опит в изследването на женската душа и психика.

Мадлен Алгафари за синхрона вътре в теб

Във всекидневната си практика тя се сблъсква с редица примери за нарушен вътрешен баланс, който нездравословно изкарва хората извън зоната им на комфорт. Повече за добрите практики на емоционално и ментално равновесие ще ни разкаже в следващите редове.

Да бъдем InSync (в синхрон) със себе си означава да търсим баланс в нашия всекидневен живот. Постижим ли е той и как?

За нас, жените, да живеем InSync означава да бъдем автентични и да общуваме с душата и тялото си. Важно е да чуваме тялото си и да го разбираме, защото то изпраща сигналите за истинските ни емоции и потребности. Следват действия, съответни на потребността, за да може тя да бъде задоволена. Използваме и термина „организмични”, това означава да сме верни на себе си. Истински в синхрон може да бъде със себе си човек, който се познава. Проблемът е, че често не се познаваме, макар да мислим обратното.

Какво пречи на дамите да водят балансиран и пълноценен живот?

Това, че забравят себе си. На първо място в живота на жената е нейната собствена реализация като човек, на второ място идва партньорът и след това са деца, приятели, роднини... Често поредността на тези звена е сгрешена, а оттам по веригата следват вреди за самата жена, за партньора, за децата, за семейството и обществото.

Опишете с няколко думи съвременната българка?

Десеторъка. Изключително издържлива. Проницателна. Повечето български жени имат силни връзки с корените си, с хилядите жени, живели преди тях. Често е и уморена, но не се отказва. Българката умее да се справя с трудностите. Добра майка е, старателна професионалистка, отговорна партньорка. И много силна, до степен, че понякога иска твърде много от себе си.

Как бихте подредили приоритетите на съвременната жена?

Зависи от жената. Ако обаче търсим преобладаващата тенденция, ще видим, че има грешно подредени приоритети. Например, поставянето на децата на първо място, преди личната реализация и преди партньора. Това е бреме за всички в системата. Или поставянето на първо място на работата пред личния живот. Това, с времето, не се отразява добре на женското психично и физично здраве. Личният и социалният живот е добре да са балансирани. Освен това вътрешният свят е на по-предно място в приоритетите на жената, от тези на мъжа. Все повече са жените, които не се обръщат навътре, а целият им живот е насочен към външния свят.

Кои са трите най-важни неща за една жена, за да бъде щастлива?

Да познава всички лица на женствеността – майката, лудетината, кралицата, любовницата, помагащата, но и даваща на себе си. Да създава. Да общува с интуитивно мъдрата си душа.

Трудно ли е да бъдеш жена днес?

Мисля си, че е по-трудно да си мъж днес. Изобщо, ставането жена е еволюция – натрупване на количествени промени. Ставането мъж е революция – качествени изменения. Когато сме деца, всички сме в женската енергия (когато говоря за мъжко и женско начало и енергия, Мадлен Алгафари за синхрона вътре в тебнямам предвид мъжки и женски пол), т.е. водят ни, ние сме малки и следваме големите.

Когато момичето и момчето трябва да се превърнат в жена и мъж съответно, момчето трябва от позицията на водено, да премине в позицията на водещ, т.е. в ново качествено ниво на живеене. Това не е лесно. Искат се справяне с трудности, за да се превърне момчешкото в мъжко. Като че ли вътрешният мъж у жената успява да го постигне днес, а вътрешното момче невинаги се превръща във вътрешен мъж у мъжа, заради щадящото отношение към него в процеса на възпитание. Разбира се, говоря за общата тенденция, не за изключенията от нея, които също се срещат.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мадлен Алгафари за синхрона вътре в теб".

Още от "Психология"

Чувствителни момичета

Чувствителни момичета

Колко често ви се случва да се разплачете от нещо незначително? А да мислите с часове за репликата на някоя колежка, която ви е „обидила“ или „унижила“, без дори тя да подозира?

Да кажа, или да не кажа?

Да кажа, или да не кажа?

Това е въпросът, за който човек няма верен или прост отговор. Ако на някакво парти една жена има червило по зъбите си, трябва ли да й се каже?

Евтаназия – човешко ли е правото на смърт?

Евтаназия – човешко ли е правото на смърт?

За или против евтаназията сте? Според някои тя си е чиста форма на насилствено убийство, за други евтаназията е висша форма на хуманизъм, когато един човек страда.