Какво печелите, когато сте добри с другите?

0 коментара0/5

Когато човек е добър и помага на останалите хора, това се отразява положително не само на тях, но и на самия него. Вижте кои са изненадващите ползи от добротата.

Какво печелите, когато сте добри с другите?
 © iStock

Забелязали ли сте, че хората, които се занимават с доброволческа дейност, изглеждат много щастливи? Това се дължи на силната връзка между доброто и щастието. Положителната енергия, която човек изпраща към другите, непременно се връща при него в същата форма.

Ако обаче нямате доверие само на философското обяснение на този „феномен“, науката също доказва тезата, че ако човек е добър, печелят не само хората около него, но и самият той.

Представяме ви пет причини, заради които си заслужава да бъдете добри:

Алтруизмът подобрява психичното здраве

Резултатите от различни изследвания са категорични: доброволчеството намалява депресията, повишава удовлетвореността от живота и има цялостен положителен ефект върху живота на човека. Когато помагаме на другите, ние ставаме по-спокойни за себе си, за света като цяло и за ролята, която ни е отредена в него. Доброволчеството дава чувство за цел. То прогонва лошите мисли, които обсебват всеки депресиран човек, изпаднал в „дупка“.

Защо е важно да бъдем позитивни >>>

Хората, които са добри и помагат, живеят по-дълго

Според едно проучване помощта изглежда играе ролята на буфер между стреса и смъртността. Ако редовно помагате на други хора, това намалява стреса и напрежението, с които се сблъсквате като всеки друг в своето ежедневие. Това от своя страна редуцира риска от преждевременна смърт. Всичко написано дотук, води до следващия научно обоснован факт:

Добави описание

Хората, които помагат, са по-малко стресирани

Щедрите и добри хора доказано проявяват по-малко физически признаци на стрес, отколкото тези, които се славят с негативни качества като стиснатост и егоизъм. Хората, последователи на идеята на алтруизма, имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на кортизол. Този ефект е забелязан не само при хората, които „даряват“ своето време, но и при тези, които дават пари за благотворителност. Оказва се, щедростта може да промени живота не само на този, който получава, но и на този, който дава.

Прочетете по темата:

13 храни срещу стрес >>>

Добротата ражда доброта

Когато насърчаваме децата си да помагат на другите, ние често им казваме да си спомнят времето, в което на тях някой им е помогнал. Оказва се обаче, това не е най-правилният подход. По-ефективно е да им припомняме техните собствени добри действия в миналото. Според изследвания споменът за доброто дело действа много мотивиращо и за бъдещи добри постъпки. Обобщено: вместо да броим колко пъти на нас ни е помагано, трябва да се фокусираме върху начините, чрез които ние можем да помогнем на другите.

Добави описание

Хората, които помагат, са щастливи

Повечето от нас се наслаждават на топлото и приятно чувство, когато направим нещо добро. Знаете ли обаче, че психолозите имат термин за това? Той се нарича „Нelper’s high“ и с него се дефинира положителното емоционално състояние на някои хора, след като са помогнали на други. Най-общо казано това е чувство на въодушевление след някакъв вид благотворителност (с труд или пари). Когато човек помага, неговият мозък започва да отделя ендорфини, известни като хормоните на щастието.

21.07.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво печелите, когато сте добри с другите?".

Още от "Психология"

10 рецепти за прекрасен ден

10 рецепти за прекрасен ден

Често сами си разваляме настроението и така си проваляме целия ден. А всичко зависи „само" от това какво се опитваме да направим през деня. Вижте нашите 10 рецепти за един прекрасен ден.

Завистта – приятел или враг?

Завистта – приятел или враг?

Приятелката ти има щастлив брак, а ти все още си сама. Колежка ти получава повишение, а теб те забравят. Братовчедка ти вече e призната дизайнерка, а твоята детска мечта да станеш дизайнер не се е сбъднала.

 Управление на стреса или как да избираме, за да бъдем самите себе си

Управление на стреса или как да избираме, за да бъдем самите себе си

Срещата на читателя с различни статии срещу стреса и неговото влияние върху живота на човека е положителен знак, че той търси и със ситурност ще намери свой метод за контрол.