Какво печелите, когато сте добри с другите?

0 коментара0/5

Когато човек е добър и помага на останалите хора, това се отразява положително не само на тях, но и на самия него. Вижте кои са изненадващите ползи от добротата.

Какво печелите, когато сте добри с другите?
 © iStock

Забелязали ли сте, че хората, които се занимават с доброволческа дейност, изглеждат много щастливи? Това се дължи на силната връзка между доброто и щастието. Положителната енергия, която човек изпраща към другите, непременно се връща при него в същата форма.

Ако обаче нямате доверие само на философското обяснение на този „феномен“, науката също доказва тезата, че ако човек е добър, печелят не само хората около него, но и самият той.

Представяме ви пет причини, заради които си заслужава да бъдете добри:

Алтруизмът подобрява психичното здраве

Резултатите от различни изследвания са категорични: доброволчеството намалява депресията, повишава удовлетвореността от живота и има цялостен положителен ефект върху живота на човека. Когато помагаме на другите, ние ставаме по-спокойни за себе си, за света като цяло и за ролята, която ни е отредена в него. Доброволчеството дава чувство за цел. То прогонва лошите мисли, които обсебват всеки депресиран човек, изпаднал в „дупка“.

Защо е важно да бъдем позитивни >>>

Хората, които са добри и помагат, живеят по-дълго

Според едно проучване помощта изглежда играе ролята на буфер между стреса и смъртността. Ако редовно помагате на други хора, това намалява стреса и напрежението, с които се сблъсквате като всеки друг в своето ежедневие. Това от своя страна редуцира риска от преждевременна смърт. Всичко написано дотук, води до следващия научно обоснован факт:

Добави описание

Хората, които помагат, са по-малко стресирани

Щедрите и добри хора доказано проявяват по-малко физически признаци на стрес, отколкото тези, които се славят с негативни качества като стиснатост и егоизъм. Хората, последователи на идеята на алтруизма, имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на кортизол. Този ефект е забелязан не само при хората, които „даряват“ своето време, но и при тези, които дават пари за благотворителност. Оказва се, щедростта може да промени живота не само на този, който получава, но и на този, който дава.

Прочетете по темата:

13 храни срещу стрес >>>

Добротата ражда доброта

Когато насърчаваме децата си да помагат на другите, ние често им казваме да си спомнят времето, в което на тях някой им е помогнал. Оказва се обаче, това не е най-правилният подход. По-ефективно е да им припомняме техните собствени добри действия в миналото. Според изследвания споменът за доброто дело действа много мотивиращо и за бъдещи добри постъпки. Обобщено: вместо да броим колко пъти на нас ни е помагано, трябва да се фокусираме върху начините, чрез които ние можем да помогнем на другите.

Добави описание

Хората, които помагат, са щастливи

Повечето от нас се наслаждават на топлото и приятно чувство, когато направим нещо добро. Знаете ли обаче, че психолозите имат термин за това? Той се нарича „Нelper’s high“ и с него се дефинира положителното емоционално състояние на някои хора, след като са помогнали на други. Най-общо казано това е чувство на въодушевление след някакъв вид благотворителност (с труд или пари). Когато човек помага, неговият мозък започва да отделя ендорфини, известни като хормоните на щастието.

21.07.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво печелите, когато сте добри с другите?".

Още от "Психология"

Езикът на жестовете

Езикът на жестовете

Докосвате носа си, щом ви заговорят, прочиствате си гърлото, отмятате коса назад... Всички имаме своите малки жестомимични мании.

Солофобия

Солофобия

Това заболяване се очаква да стане най-разпространеното в Европа сред младите жени.

6 истини за живота, които е добре да научите по-рано

6 истини за живота, които е добре да научите по-рано

Животът ни може да е много по-щастлив и пълноценен, ако научим някои определени житейски правила. Това са по-скоро истини за живота, мъдрости, с които ежедневието ни ще стане по-приятно, а ние по-удовлетворени. Научете 6 истини за живота, с които е добре да се запознаете по-рано.