Facebook психопортрет

От 0 коментара0/5

Какво знаете за хората, с които се сприятелявате в най-популярния социален сайт? А за онези, които познавате съвсем бегло? Свържете поведението им в мрежата с категориите, изготвени от ELLE

Facebook психопортрет
Facebook психопортрет © Снимка: Twin Design / Shutterstock.com

Монитор, клавиатура и океан от профили – ако не познаваш човека, който ти пише от другата страна на екрана, е почти невъзможно да отгатнеш що за тип е той/тя. Има ли жокери в стил „познай другарчето“?

Кой какъв е зад своята онлайн маска?

1. Агент под прикритие

Вариант 1: Липса на аватар
„Ако някой не е сложил никаква снимка в профила си, защото е срамежлив и не иска да парадира, при друг причината може да е, че има комплекс за начина, по който изглежда“, казва Алгафари. „Да не забравяме, че обяснение за липсващата снимка може да е и недостатъчна компютърна грамотност. Аз самата не знам как да правя сума неща в интернет.“

Вариант 2: Пълна анонимност

Освен снимка липсва и името на потребителя. Той използва измислен прякор, кодово съчетание от букви и цифри... Ако човекът не споделя много, рядко ъпдейтва своя статус и избягва да пише по „стените“ на своите „приятели“, имайте едно наум. Вероятно сте попаднали на „фантом“, „воайор“ или „скрита лимонка“ – различни определения за мълчаливите фейсбукъри, които изучават внимателно всички в мрежата, докато самите те се спотайват в сенките й.

Вариант 3: Друга илюстрация

Снимка в случая има, но на нея не виждате създателя на профила, а пейзаж, рисунка, анимационен герой. Как да тълкувате този избор, зависи от това доколко познавате въпросния „приятел“. Решението му може да е плод на  оригинално хрумване, може и да е отражение на характера. „Природните картини говорят за широта на възгледите, благородство, любов към естественото и красивото. Карикатурата освен като проява на чувство за хумор може да е използвана като параван, защото самоиронията се тълкува и като защитно поведение“, посочва психоложката.

2. Играещият човек

Вариант 1: Фармвил-холиците

Те са във Facebook главно заради забавлението, под форма на игри като Farmville. Виртуалните земеделци заливат всички с покани да се присъединят към фермата им, садят чушки заедно, разменят тор, обсъждат новите крави или се оплакват, че рибките им измират. Целта на въображаемото фермерство е бягството от реалността според анализатори. Част от фармвил-холиците се наслаждават на изобилие, постигнато с последователност и старание, а други харесват играта заради живота сред природата, който им липсва в големия град.

Вариант 2: Тест маниаците

Тяхната радост е в куизовете (quiz – въпросник, анкета на английски). Вече са си правили всякакви тестове – от „Коя е вашата песен?“ до „Какъв зеленчук сте?“ В някои случаи важи правилото: колкото повече научават за себе си, толкова повече искат да знаят. Сякаш са попаднали на златна мина с отговори и обяснения за собственото им поведение. Други са привлечени от възможността да споделят лични неща, опаковани удобно в атрактивната форма на теста („Аз съм Хитлер. Ти кой световен диктатор си?“ звучи грабващо), и го разпращат на останалите си „приятели“.

3. Кажете „зелеее“!

Вариант 1: С чашка в ръка

Позьорските снимки най-често са визитка на един особен тип потребители на Facebook – самовлюбените. „Те използват мрежата за автореклама и качват специално подбрани снимки в пози, в които изглеждат най-добре“, обяснява Цветелина Димитрова, научен сътрудник в Института за фолклор към БАН. Самовлюбените носят фотоапарат на всяко парти и актуализират галериите си във Facebook почти всеки ден. Партито може да е приключило в 2 през нощта, но кадрите от него ще са в мрежата до 8 часа, за да могат всички да ги видят. „Целта на тези хора е да се самопредставят като купонджии, които посещават ключовите места в големия град“, уточнява Димитрова. Зад кадър обаче те често водят не чак толкова вълнуващ живот.

Вариант 2: По бански

Facebook  e пълен със секси снимки на мъже по мускули и на жени по бански, с големи слънчеви очила и небрежно открехнати деколтета. Разбира се, когато сам избираш какво къде да покажеш, няма място за случайности. Защо го правят? „Зависи какво търсят“, отговаря Алгафари. „Понякога липсата на жив контакт прави хората по-смели. Други са просто откровени в желанието да се покажат максимално. Или се харесват най-много на тази снимка и искат да направят добро впечатление.“

Вариант 3: Снимка със знаменитост

Портретът на Джордж Клуни краси аватара на ваш „приятел“, друг е успял да се щракне с Миро, трети помества автограф, който е взел от Анелия… Поредното фукане? Психолозите не са категорични. „Общата снимка с известна личност понякога е знак за малоценностни изживявания. Нерядко мотивът за нея е желанието на човек да каже: „Аз съм близък с него/нея, следователно също съм значим.“ Но такава снимка може просто да означава „Харесвам този човек!“, обяснява Алгафари.

4. Активистът

Вариант 1: Затворен тип акции

Сещате ли се за групата „Ако ме поканиш още веднъж във фермата си, ще вляза и ще ти изколя животните!“ (има я на македонски и на български)? Ако я споменете пред някой, който не е влизал във Facebook, няма да ви разбере. „Това е акция, затворена в самата мрежа, свързана с конюнктурата на Facebook. Тя по никакъв начин не ангажира приятелите ви извън тази мрежа“, обяснява Лина Гергова от Института за фолклор. „Затворените активисти“ членуват с удоволствие в такива групи. Те им дават усещане за принадлежност, за част от модерното и дори за елитарност.

Вариант 2: Обществени каузи

„Другият тип групи и акции в мрежата са внесени отвън, те са свързани с истинския живот“, казва Гергова. Могат да имат възпитателен или социален характер („За да остане природа в България“), но могат и да ви разсмеят („Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее“). „От възможността за присъединяване към групи по интереси се възползват и хора, които имат професионален или културен интерес, за да получат информация, която няма откъде другаде да почерпят“, допълва Цветелина Димитрова.

5. Досадникът

Вариант 1: Лепката

Ходи по петите ви навсякъде в мрежата, коментира пръв новите ви снимки, оставя коментар на вашия коментар, за да каже, че и той мисли така – просто няма край! Възможно е да го прави, за да спечели благоразположението ви. Вероятно се чувства непълноценен, страхува се да изказва собствено мнение, търси закрила или просто намира ежедневието ви за по-вълнуващо от неговото. Може обаче да го прави нарочно, просто за да ви дразни.

Вариант 2: Бизнес глашатаят

Използва профила си като професионална платформа. Повечето му контакти са с колеги. Не пропуска да се похвали с постиженията си и пуска линкове към статии за фирмата, в която работи. Психопортретът му се доближава до този на самовлюбения, но саморекламата е по-скоро бизнес, отколкото лична.

Вариант 3: Информаторът

Занимава се с ъпдейдване на „новини“ - понякога истински („Жизел Бюндхен роди! Научихте го първо от мен!“), а в други случаи - маловажни (скучни детайли като в колко се е събудил/а, какво закусва и кой филм гледа в момента). Благодарение на първите се случва да научите разни неща директно от Facebook, вместо да чакате новинарските емисии. Опитите на вторите да занимават всички със себе си обаче са натоварващи. „Те вероятно са сред по-емоционалните, които имат време за интернет“, коментира Алгафари. Фактът, че обичат да се излагат на показ, говори за по-висока самооценка.

Вариант 4: Мрънкалото

Някои мрънкащи се оплакват от собствения си живот, а други – от околните, като коментарите им са по-скоро критики, пълни с омраза и негативизъм. Първите разказват предимно драматични неща и изглежда все им се случва някаква трагедия. „Споделянето зад щита на монитора е по-лесно“, казва Алгафари. „Понякога тези хора не могат да кажат „Моля, помощ!“ в очите на някого, но го казват на всички в мрежата, защото обратната връзка не е директна и страхът от отхвърляне намалява. Други са открити хора, имат нужда да споделят и липсата на време заради динамичния живот ги кара да го правят опосредствано, чрез интернет, а не в жив контакт. И в двата случая е тъжно и противоестествено.“

6. Колекционерът

Вариант 1: Бройкаджията

Проучванията сочат, че един Facebook потребител има средно към 120 „приятели“. Някои обаче колекционират приятелства и поставят рекорди. „За тях е важно колко дълъг е списъкът с приятели, защото така показват на другите и на себе си, че са социално активни и значими“, смята Димитрова. Колежката й Лина допълва, че самата система на Facebook поощрява търсенето на възможно повече контакти: „Пример за това е функцията, при която в профила ти се появява съобщение, че твой приятел има „само“ 10 приятели – все едно е на по-ниско стъпало в общността“.

Вариант 2: Папаракът

Особено неприятен тип! Разполага с компрометиращи снимки на повечето си приятели. Кадри, на които вие например присъствате също, са качени в неговия Facebook профил без ваше разрешение. На всичко отгоре ви „тагва“ на тях (името ви излиза до образа на всяка снимка). Така всички могат да видят как изглеждате по или без бански, на две големи или кого целувате, без значение дали това ви харесва или не. Защо този човек прави това? Или защото се чувства „господар на деня“ заради пикантериите, които е събрал, или му липсва елементарно чувство за такт.

7. Бъбривкото

Вариант 1: 200-процентов фейсбукър

Той е противоположност на „агента под прикритие”. Попълнил е старателно формата си за регистрация – истинските си имена, снимки, адреса, дата на раждане, интереси, хобита. И за него Мадлен Алгафари има няколко обяснения. „Зависи защо се е регистрирал. Това, че е прекалено обстоятелствен, може да издава вкус към детайла, откритост, добронамереност, но също така и ниско самочувствие, желание за себеизтъкване. Всичко е индивидуално.“

Вариант 2: Достъпен профил

Макар Facebook да предоставя механизми за йерархично подреждане на контактите (например колегите - в една група, приятелите – в друга, далечните познати – в трета), някои потребители не се възползват от тях. Има профили, които спокойно могат да бъдат разглеждани, без да е нужно „воайорът“ да е регистриран във Facebook. „Такива хора или нямат какво да крият, или имат нужда от повече контакти, или искат някои техни послания да стигат до повече хора“, коментира психоложката.

Вариант 3: Честите промени

Повечето използват една и съща снимка за аватар или я сменят сравнително рядко, а този потребител мени заглавния си кадър всяка седмица или дори - всеки ден. Често се актуализира и краткото мото, с което потребителят е решил да се представи. „Неговият създател може да е непостоянен, динамичен, хистеричен, мразещ монотонността и нуждаещ се от нови неща, за да се чувства пълен с енергия. Може и да е просто човек, който има време да седи пред компютъра и да информира света за това как се чувства“, казва Алгафари.

8. Пасивният

Вариант 1: Без коментар

Този лаконичен тип е реален ваш познат, регистрирал се е с истинското си име и снимка, също като 200-процентовия фейсбукър, но за разлика от него хич не е бъбрив. Не се включва в дискусии, не ъпдейтва профила си, не коментира. Лаконичността му може да е признак на високо самочувствие, все едно казва: „Няма нужда да се представям, за да получа одобрение“. Може обаче да означава и обратното – липса на самочувствие: „Нямам какво толкова да кажа за себе си!“.

Вариант 2: Куп ограничения

Профилът на този мълчаливец е недостъпен за непознати и непроверени хора. Вероятно вече си е изпатил, като се е предоверил или е предозирал броя на така наречените „приятели“. Всеки, който е в неговия списък обаче, е там заслужено.

9. Женени с деца

Вариант 1: Само снимки с гаджето

Приятелката ви качва в галерията си само снимки със своя съпруг или е сложила неговия протрет за свой аватар? Вероятно е влюбена до уши и иска да покаже човека до себе си на целия свят. Възможно е също той да е твърде ревнив и тя да четка самолюбието му, като му демонстрира, че за нея той е целият свят. Но познавам и жени, които използват семейните снимки, за да отблъснат евентуални онлайн ухажори. Посланието е: „Не си губи времето, вече съм ангажирана!“.

Вариант 2: Бебешки храм

Това, че доста майки илюстрират своите профили със снимки на децата си, провокира проф. юбилейния стотен брой на сп. ELLEКейти Ройф от Нюйоркския университет да напише статията „Разкарай детето си от Facebook!“. В нея проф. Ройф се обявява против тази тенденция. „Много от тези жени работят. Много от тях са ангажирани с каузи. Но това е начинът, по който те избират да представят себе си“, казва с ирония преподавателката.  „Така се освобождават от бремето да изглеждат добре на снимка, както и от цялото упражнение да бъдат себе си. Те сякаш заявяват: „Аз съм моите деца“, а всички знаем, че за тяхно добро и за доброто на децата им е хубаво да бъдат и нещо повече.“

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Facebook психопортрет".

Още от "Психология"

А, Б, В на нашите фобии

А, Б, В на нашите фобии

Какъвто и да е причинителят на страховата невроза, симптомите, общо взето, си приличат -неприятно усещане в стомаха, сухота в устата и гърлото, пребледняване, потни длани, треперене, сърцебиене...

7 начина да бъдете по-позитивни

7 начина да бъдете по-позитивни

Защо е важно да бъдете позитивни и може ли позитивизмът да повлияе на вашия живот? Вижте 7 начина да бъдете по-позитивни и ползите от това.

Да кажа, или да не кажа?

Да кажа, или да не кажа?

Това е въпросът, за който човек няма верен или прост отговор. Ако на някакво парти една жена има червило по зъбите си, трябва ли да й се каже?