7 неща, за които не дължите обяснение

0 коментара0/5

Замисляли ли сте се колко хора живеят живота си, подчинявайки се на нечии чужди правила и давайки обяснение за всяко свое решение? Замисляли ли сте се, че именно вие може да сте от тези хора?

7 неща, за които не дължите обяснение
 © iStock

Никога няма да бъдете в състояние да се харесате на всички. Нито пък да задоволите техните очаквания.Колкото по-рано осъзнаете тази простичка истина, толкова по-добре за вас. В противен случай само ще продължавате да губите енергия, стремейки се да живеете спрямо правилата на другите.

Единствените хора, които заслужават да се съобразявате с тях, са членовете на вашето семейство и приятелите ви. Но дори и с тях всичко трябва да бъде в умерени граници. Ако понякога смятате, че някой заслужава обяснение – дайте му го, но не се чувствайте длъжни да го правите. Особено, когато става въпрос за следващите неща:

  • Вашите приоритети

Ние всички сме хора с различни мечти, цели, ценности и по тази причина е напълно нормално също така да имаме различни приоритети. Не забравяйте, че имате право да решите кое е най-важно за вас и да го поставите на номер едно в списъка с вашите приоритети. За това не са нужни обяснения. Вие решавате с кого и по какъв начин искате да прекарвате времето си. Не трябва да се чувствате виновни за това, че не се вписвате в нечии очаквания – имате пълното право да живеете живота си спрямо собствените си правила и усещания.

  • Не казвайте „извинявай“, без наистина да съжалявате

Да се извините на някого без наистина да съжалявате за думите/постъпката си, е като да се опитате да подкарате кола без двигател – тя няма да ви отведе никъде. Много хора се извиняват, само за да прекратят даден спор, но това не си струва. Когато съжалението не идва от душа ви, вашето извинение няма никаква стойност. Защото вероятно нищо няма да се промени. Ако пък изобщо не се чувствате виновни за дадено нещо, в което ви обвиняват – тогава не си правете труда да се извинявате.

Прочетете още:

Откажете се от тези 11 неща, за да бъдете щастливи >>>

  • Вашият начин на живот

Вие сте необвързани, разведени, още живеете с родителите си или пък изглеждате като бездомник, когато ходите до магазина наблизо – и какво от това? Всички тези неща са вашият личен избор. Ако вие се чувствате добре със собствения си живот и не вредите на никого, тогава всичко е наред. Забравете за обществените шаблони и живейте по начин, който ще ви накара да се чувствате удовлетворени. Ако пък предпочитате да живеете с половинката си без брак, да отгледате по този начин децата си – това не ви прави по-малко надеждни, с по-малко ценности и не е нещо, за което дължите обяснения.

Добави описание

  • Не се съгласявайте с нещо, което не желаете

Изслушвайте другите, обръщайте внимание на техните съвети, анализирайте нещата, които ви казват, но не позволявайте викът на хората около вас да заглуши вашия собствен глас. Изразявайте мнението си и се отървете от тежестта на прикритите думи. Не е нужно винаги да казвате „да“, особено ако искате да кажете „не“ (звучи логично, но е реални ситуации не е толкова лесно, нали?). Хората, които са овладели изкуството на отказа, са по-щастливи, защото по-рядко правят нещо, което не желаят.

Вижте също:

Защо е важно да бъдем позитивни >>>

  • Нуждата от време за себе си

Страхът, че ще ви вземат за антисоциални, егоисти или надменни – това е нещо, с което много хора са се сблъсквали в даден момент от живота си. И това е напълно нормално. Ние сме създадени, за да живеем в общество, в група и процесът на социализация е важен за всеки отделен човек. Това обаче не означава, че не трябва да прекарвате някакво време сами. Някои хора имат нужда да останат насаме със своите мисли, да бъдат само в собствената си компания. Не дължите обяснение за факта, че искате да останете у дома и да четете хубава книга, вместо да излизате навън. Ако имате нужда да бъдете сами, направете го и не съжалявайте.

Добави описание

  • Вашият външен вид

Брюнетка или блондинка, с татуировки или без – това е вашето тяло, което ви принадлежи и вие имате право да решавате какво да правите с него. Ако има нещо, което не харесвате в себе си и искате да го промените, направете го – не дължите обяснения на никого за вашите решения, които засягат само и единствено вас. Светът е шарен и именно в това е неговото очарование. Колко скучно щеше да бъде, ако всички бяхме еднакви?

  • Вашите религиозни, сексуални и политически предпочитания

Вие имате право да си съставяте мнение, свързано с всяка сфера от живота. Било то по отношение на религия, политика или пък сексуалност. Свободни сте да решавате дали ще се молите на Исус Христос или на Буда точно толкова, колкото дали ще пиете кафе или чай. Никой не може да ви задължи – всичко се свежда до вашия личен избор, за който не дължите обяснение. В 21 век вашата сексуалност не трябва да бъде нещо, за което да се извинявате.

06.06.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 неща, за които не дължите обяснение".

Още от "Психология"

18 съвета, с които ще промените живота си

18 съвета, с които ще промените живота си

Можете да подобрите изхода от всяка ситуация. Просто използвайте някои от тези 18 съвета, с които ще промените живота си.

28 вдъхновяващи цитата, които ще ви ободрят

28 вдъхновяващи цитата, които ще ви ободрят

Всеки човек има лоши и неприятни периоди в живота си. В такива моменти обаче е важно той да остане позитивен и да не губи надежда, за да продължи да живее пълноценно. Ако и вие се чувствате зле, прочетете няколко цитата, които ще ви вдъхновят

5 неща, които се променят, когато започнете да вярвате в себе си

5 неща, които се променят, когато започнете да вярвате в себе си

Човек трябва да умее да вярва в себе си и в собствените си сили, способности. Това е ключът към щастливия и успешен живот. Разберете кои 5 неща се променят, когато човек започне да вярва в себе си.