6 начина да се справите с манипулатор

2 коментара0/5

Всеки от нас се е сблъсквал с манипулатори. А понякога в живота ни трайно се е настанил поне един такъ човек, който се опитва да управлява живота ни по един или друг начин. Вижте 6 начина да се справите с манипулатор.

6 начина да се справите с манипулатор
 © istockphoto.com

Манипулаторът е човек, който си играе с вашите емоции, опитва се да ви вменява вина и да ви накара да действате по определен начин само и само да извлече определена ползва от това. Манипулаторът иска да следвате него, а не себе си. И често пъти, някак неусетно, или като навик, усещате, че дълго време сте били под влиянието на такъв човек. Понеже всичко е навик, е доста трудно да се измъкнете от мрежите на манипулатора. Това няма да стане изведнъж, но има начини да направите първите стъпки към своята независимост.

1. Просто кажете "НЕ"

Ако усетите, че някой иска да ви манипулира да правите нещо, което не ви допада, просто кажете не. Откажете категорично, кратко, без да се обяснявате. Малко са хората, на които дължите обяснение. Започнете ли да се обяснявате и оправдавате, попадате все повече в мрежите на манипулатора.

2. Отложете разговора

За да ви въздейства, манипулаторът трябва да обсеби вниманието ви. Той обича да бъде слушан, но да не изслушва. Просто чака реда си да се изкаже, без да се ангажира с вашата гледна точка. Той настоява да му отделите време, без значение дали можете, искате и т.н. Ако категоричният отказ не е за вас, отложете разговора за друг път. Кажете "Не мога сега, зает съм, трябва да тръгвам" и си тръгнете.

3. Покажете състрадание, но внимавайте

Понякога манипулаторът разказва тъжна история за себе си, често преувеличена, с която иска да ви накара да го съжалявате. По този начин, без да осъзнавате, бивате контролирани. Покажете състрадание, но бъдете нащрек, за да усетите, кога се опитват да ви направляват.

манипулатор, спри манипулатора

4. "Ще говорим, когато се успокоиш"

Често манипулаторите имат нервни изблици и се опитват да се превърнат в доминанти на ситуацията. Те се надяват, че вие ще стоите тихо и ще ги слушате, изпитвайки неудобство от техния гняв. Ако често общувате с човек с такова поведение, най-лесно е просто да му кажете "Ще говорим, когато се успокоиш и спреш да повишаваш тон". Приключете разговора спокойно, но категорично. Правете това всеки път и много вероятно човекът отсреща да промени поведението си.

5. "Аз съм точно толкова важен, колкото и ти"

Манипулаторите обичат да изтъкват себе си като по-важни. Техните чувства са на първо място, докато вие и вашите желания, не са от значение. Ако усетите такова поведение, говорете с човека.

Вижте също:

5 начина да обикнете себе си >>>

Обяснете му, че държанието му ви обижда и че ако иска занапред да общувате, трябва да осъзнае, че вие сте точно толкова важни, колкото е той и неговите чувства.

6. "Не искам да разговарям с теб"

Най-ефективният начин да се справите с манипулатор е като просто не разговаряте с него. Ако репликата "Не искам да разговарям с теб" ви се струва твърде рязка, за начало започнете с нещо от типа на "Сега нямам време", "Не ми се говори" и т.н. След като се почувствате по-уверени, можете директно и категорично да откажете разговор.

Не забравяйте, че манипулативните хора могат да вгорчат ежедневието ви и да ви създадат много нерви. Освен това те могат да сринат самочувствието ви и да ви накарат да не цените себе си достатъчно. Животът е твърде кратък, за да губите времето си с манипулатори!

09.06.2017/ Радослава Михайлова

Вижте също:

Как да се справите с дете манипулатор >>>

2 коментарaДобави коментар »

jasmin1

От jasmin110.06.2017, 00:52 ч.

Манипулацията е винаги в душата някой хора ,тоест една човешка единица иска да подчини на себе си друга човешка единица . Едни чрез едни чрез секти , други чрез църквите ,трети чрез разни движения организации ,все...

Виж всички коментари за "6 начина да се справите с манипулатор".

Още от "Психология"

Робин Уилямс във филма "Пач адамс"

Каква е връзката между комедията и депресията

Робин Уилямс беше един от многото комици, които карат хората да се смеят, а в същото време се борят с личен мрак. По-податливи ли са комиците към депресия и, ако е така, то защо?

Ревността е отровна за здравето

Ревността е отровна за здравето

В малки количества ревността е полезна, но прекалената ревност е отровна за здравето. Ревността е често подценявана от съвременната медицина, макар че точно ревността е едно от най-нездравословните състояния на психиката.

Мигът

Мигът

Баща ми стоеше до камината. Беше тъмно и светлината от газoвата лампа едва очертаваше профила му ...Той взе няколко малки дървесни клечки и едва се опитваше да ги запали, защото едната му ръка е неподвижна.