5 знака, че сте свръхчувствителен човек

0 коментара0/5

Какви са характеристиките на свръхчувствителния човек и с какво той се различава от останалите хора? Проверете дали вие самите не сте свръхчувствителни, като прочетете 5 отличителни знака на човек със свръхчувствителност.

5 знака, че сте свръхчувствителен човек
 © iStock

Всеки човек сам по себе си е уникален и колкото и да си приличаме с някои хора, ние всички имаме по нещо повече или пък нещо по-малко от другите. Светът е толкова шарен откъм индивидуалности и всъщност това е част от неговия чар.

И все пак, колкото и различен да е всеки човек, той притежава дадени характеристики, заради които може да попадне в определена група с други хора. Такива са например свръхчувствителните хора. Те виждат света по различен начин и реагират повече на стимули от всякакъв вид (ярка светлина, силни шумове, хаотични места).

Често свръхчувствителните хора усещат, когато нещо не е наред като например тъжен приятел, който обаче твърди, че е добре.

Според експерти около 20% от хората по света са обединени на базата на тази своя черта.

Свръхчувствителността също така може да бъде предизвикателство: понякога средата и другите хора могат да бъдат наистина изтощаващи за свръхчувствителните хора.

Ако все още не можете да определите какво е нивото на вашата чувствителност, вижте кои 5 знака подсказват, че човек е свръхчувствителен:

Свръхчувствителният човек е съпричастен

Поради своята свръхчувствителност, много чувствителните хора са по-засегнати от емоциите на хората около тях. Свръхчувствителният човек лесно се повлиява от настроенията на околните и става съпричастен с тяхното състояние.

Вижте още:

5 признака, че сте стара душа

Свръхчувствителният човек помага

Ако сте свръхчувствителни, вие не само усещате мъката и радостта на другите, но и обичате да помагате. Това се обяснява с факта, че свръхчувствителният човек е по-съпричастен, готов да реагира и да помогне. Интересен факт е, че помощта почти винаги е правилна, тъй като свръхчувствителните хора са по-внимателни, по-съобразителни и размишляват повече.

Добави описание

Свръхчувствителният човек винаги е нащрек

Макар че голямата чувствителност, свързана с околния свят може да има своите негативи („прехвърляне” на негативни емоции), тя не е задължително толкова лоша. Всъщност по-вероятно е свръхчувствителният човек първи да забележи евентуална заплаха, защото винаги е нащрек и е по-сензитивен за случващото се около него. Това качество се свежда до фина чувствителна настройка, свързана с визуалната среда, която повлиява върху функционирането на мозъка. Разбира се, свръхчувствителният човек може да усети и красивия изгрев по един по-различен и зареждащ с позитивизъм начин.

Свръхчувствителният човек се адаптира добре към промените

Тази черта на свръхчувствителният човек може да бъде нож с две остриета, тъй като бързата адаптация към промяна може да се отнася както до нещо положително, така и до нещо негативно. С други думи: свръхчувствителният човек по-лесно може да изпадне в депресия, но пък и по-лесно може да излезе от нея. Още едно доказателство, че всички хора и особено свръхчувствителните трябва да се стремят да се обграждат с положителни хора и емоции.

7 начина да бъдете по-позитивни >>>

Свръхчувствителният човек е креативен

Неговата бдителност към всичко, което го заобикаля, влияе положително върху креативността на свръхчувствителния човек.

22.02.2017/Милена Алексиева

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 знака, че сте свръхчувствителен човек".

Още от "Психология"

Как да живеем интересно?

Как да живеем интересно?

Защо да живеем интересно? За да не съжаляваме за миналото, за да прогоним скуката и да оставим след себе си следа, а не петно... Причините могат да бъдат много, но най-важното - трябва да е интересно и най-вече – защото го можем.

Емоционалното хранене като здравословен проблем

Емоционалното хранене като здравословен проблем

Храната често се превръща в криворазбрано лекарство за душевни проблеми. Но дори и храненето наистина да успее да излекува психиката ви, то носи със себе си редица нежелани странични ефекти, касаещи общото ви здравословно състояние.