5 начина да обикнете повече себе си

0 коментара0/5

Преди да се научите да обичате другите, трябва да умеете да обичате себе си. Няколко прости съвета ще ви помогнат да започнете да обичате повече себе си и по този начин да се почувствате по-щастливи и удовлетворени.

5 начина да обикнете повече себе си
 © iStock

Никой човек не е съвършен, макар да се старае да бъде все по-добър с всеки изминал ден. И докато повечето хора са склонни да игнорират несъвършенствата на близки, приятели и дори непознати, много от тях „се вторачват” в своите собствени недостатъци (както физически, така и личностни).

Подобно отношение към самия себе си обаче не е положително, а деструктивно. Човек трябва да бъде реалист, да осъзнава своите несъвършенства и да се опитва да се промени, но не и да се самобичува и самонаказва.

Неслучайно са казали, че човек трябва да се научи да обича първо себе си, а след това и другите. Защото любовта (но не самолюбието) към собствената личност дава спокойствие, усещане за вътрешна хармония и по-добър баланс в живота.

Вижте кои 5 начина ще ви помогнат да обикнете повече себе си:

Позволете си да се провалите

Не се разстройвайте всеки път, когато се провалите. Едва ли има човек, на когото му харесва да губи и да се проваля, но животът невинаги се състои само от успехи. Позволете си да се провалите и не бъдете прекалено строги към себе си, ако това се случи. Научете си поуките от ситуацията, но не се самообвинявайте излишно. Ще обикнете повече себе си, ако осъзнаете, че няма как да сте перфектни и успешни винаги.

Простете си

Всеки човек води вътрешни борби със самия себе си. Всеки човек е правил или казвал неща, за които съжалява. Простете си за всички свои грешки – това ще ви даде вътрешен мир и ще ви накара да обикнете повече себе си. Не забравяйте, че както е хубаво да давате прошка на другите, които я искат, така е важно и да се научите да прощавате на самите себе си.

Прочетете още по темата:

Ползите от прошката

Добави описание

Спрете да се сравнявате с другите

Много хора попадат в този капан, от който е трудно да се избяга. Сравненията с другите хора са ненужни, защото всеки от нас има своята собствена съдба и е специален по негов си начин. Не мислете за по-хубавата работа на вашата приятелка, а се постарайте повече за своя собствен професионален успех. Ако впрегнете всичката сила и мисъл в своя успех, то тогава ще бъдете достатъчно удовлетворени и от самите себе си.

Започнете деня с комплимент

Нали знаете колко е хубаво да получавате комплимент? Защо да не си го правите сами на себе си! Всъщност, ако искате да обикнете повече себе си, започвайте всеки ден с комплимент, насочен към самите вас. Комплиментите могат да бъдат свързани както с физическите ви данни, така и с вашите постижения или личностни качества. Всяка сутрин намирайте нещо, за което да си направите комплимент.

6 истини за живота, които е добре да научите по-рано >>>

Бъдете благодарни

Както няма съвършени хора, така и няма съвършени животи (независимо как изглежда всичко отстрани). Дори и най-богатите и известни личности не могат да се похвалят с пълно щастие. Приемете собствения си живот и бъдете благодарни за всички хубави неща в него. Те със сигурност не са само едно или две. Ако сте здрави – това е първото нещо, за което трябва да бъдете благодарни. Ако имате щастливо семейство, но незадоволителна работа – съсредоточете се върху първото, защото то е достатъчна причина за радост. Просто бъдете благодарни за нещата, които имате и със сигурност ще започнете да обичате повече себе си.

31.05.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 начина да обикнете повече себе си".

Още от "Психология"

Лучия Джованини

10 съвета за щастие от Лучия Джованини

„Ако има нещо между хората по света, то това е мечтата за щастие“, казва Лучия Джованини. Вместо да търсим щастие, да действаме, за да сме удовлетворени, сами сме пречка на себе си. Щастието обаче е постижимо. Вижте 10 съвета за щастие от психолога Лучия Джованини.

Защо е важно да бъдем позитивни

Защо е важно да бъдем позитивни

Позитивизмът е едно от качествата, които всеки човек трябва да притежава. Само по този начин той ще бъде истински щастлив.

Безпокойство, паника, страх!

Безпокойство, паника, страх!

Измъчват ни душевно и физически!