4-те типа темперамент. Към кой принадлежите?

0 коментара0/5

Сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик са четирите типа темперамент. Всеки от тях има своите специфични черти. Можете ли да определите към кой тип темперамент принадлежите?

4-те типа темперамент. Към кой принадлежите?
 © istockphoto.com

Макар днес да има много и различни теории за различните типове личности и темпераменти, една от основните, на които хората се уповават и до днес е теорията за 4-те типа темперамент - сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик. Тази типология произхожда от гръко-арабската медицина и в миналото се е използвала за лечение на много заболявания. 

В основата на тази теория е схващането, че различните хора имат преобладаващо количество телесни течности в тялото си. Те определят както външния вид, така и характера и поведението на човек. В зависимост от доминиращия тип течности се назначавало и лечението. Вижте кои са течностите за отделните видове темпераменти:

  • Сангвиник - кръв
  • Холерик - жълта жлъчка
  • Флегматик - лимфа
  • Меланхолик - черна жлъчка

четири типа темперамент

Днес лечението не се назначава на базата на тези типове темперамент, но термините са останали и са добре познавани и широко използвани дори от хора, които нямат пряк интерес към психологията. Вижте какво е типично за отделните типове темперамент.

САНГВИНИК

Сангвиниците са живи хора, оптимистично настроени към живота и веселяци като цяло. Рядко можете да ги видите угрижени или натъжени, не падат лесно духом. Обичат приключенията и рисковете, търсят необикновеното, експериментират с непознатото. Сангвиниците не обичат еднообразието и си търсят начини да разнообразят ежедневието си. Заради това, че бързо се отегчават, често сменят партньорите си в живота. Смята се, че заради склонността си към удоволствия, лесно се пристрастяват - към алкохол, хазарт, наркотици, но дори и към по-обикновени неща като храната.

Творчески личности са и умеят да забавляват хората около себе си. Най-подходящите сфери за развитие за тях са мода, реклама, маркетинг, спорт, кулинария.

тест с цветове

ВИЖТЕ СЪЩО:

ТЕСТ: Какво е 

емоционалното ви

състояние в 

момента >>>

ХОЛЕРИК

Холериците са хора на целите. Те обичат да си поставят и да изпълняват задачи. Холериците са интелигентни хора, мислят логично и трезво. Няма да ги видите да се унасят в мечти и планове, освен ако не са готови да се захванат за работа. Често пъти не са много социални и рядко ще ги видите в голям кръг хора. Мразят празните приказки и обичат сериозните разговори. Предпочитат да сами, отколкото оградени с фалшии хора. Обикновено около холериците има хора с техните интереси. 

Холериците се развиват добре в сферата на технологиите, бизнеса, мениджмънта, програмирането и инженерството.

стрес

ВИЖТЕ СЪЩО:

Негативните мисли

ви разболяват >>>

МЕЛАНХОЛИК

Меланхолоците са хора, които държат на традициите. Те са почитатели на старите нрави. Те обичат семействата и приятелите си. Меланхолиците не са приключенски настроени, дори можем да кажем, че бягат от подобен начин на живот. Предпочитат да се установят някъде с любим човек и да се чувстват сигурни. Обичат родината си и само много екстремни обстоятелства могат да ги накарат да помислят да я напуснат. Меланхоликът обича да взима участие в различни благотворителни каузи. Винаги прави нещо - събира дрехи за нуждаещи се, рециклира, доброволец е на различни събития. 

Най-добрите сфери на изява за меланхолоците са в счетоводството, администрацията, мениджмънта. 

какво означават нещата, които си рисуваме

ВИЖТЕ СЪЩО:

Случайно ли

рисуваме точки, 

спирали, звезди >>>

ФЛЕГМАТИК

Флегматиците са третият тип темперамент. Те са хора, които обичат да общуват и да са в големи компании. Лесно се сприятеляват и лесно завързват контакти. Те са верни на партньорите си и държат много на семейството. Поддържат контакти, които останалите хора подценяват - приятели, които не виждат често, далечни роднини, съседи. Флегматиците избягват да влизат в спорове, бягат от конфликти  и винаги опитват да са посреднции между хора, които са скарани. 

Подходящите сфери за реализация за тях са преподаването, психологията, различни сфери на социалните дейности.

болести според характера

ВИЖТЕ СЪЩО:

Болести 

според

характера >>>

Разбира се повечето хора не могат да бъдат причислени само към единия тип темперамент, но почти винаги единият от четирите типа преобладава.

Можете ли да определите кой е вашият тип темперамент?

17.10.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4-те типа темперамент. Към кой принадлежите?".

Още от "Психология"

Страх от тъмното

Страх от тъмното

Още от праисторическата ера тъмнината е била страшна за хората. В нея и до днес живеят най-зловещите им поверия.

Чувствителни ли сте към капризите на времето?

Чувствителни ли сте към капризите на времето?

Напоследък резките промени във времето станаха нещо обикновено. Днес напича силно, утре вали и е студено, на другия ден отново са жеги... А не са малко хората, които са изключително чувствителни към тези аномалии.

Управление на стреса

Управление на стреса

Сякаш вече го познаваме - намираме бързо симптомите и едновременно с това следим за всяка нова тенденция или новост в борбата с последиците му.