10 причини да обичам Коледа

0 коментара0/5

Коледа носи куп позитивни емоции, които са полезни за физическото и психическото ни здраве. Вкусната домашно приготвена храна, времето със семейството, възможността за почивка и още...до безкрай. Вижте моите 10 здравословни причини да обичам Коледа.

10 причини да обичам Коледа
 © istockphoto.com

1. Коледа е време за почивка

Времето около Коледа се движи по друг начин - по-бавно, носещо спокойствие и усещане за уют. Това е време човек да се откъсне от забързаното ежедневие, да забрави за работата. Проучвания показват, че добре прекараното време по Коледа, изпълнено с почивка и приятни емоции, се отразява на мозъка по начин, подобен на медитацията. Това повишава работоспособността и креативността.

7 знака, че работата вреди на здравето ви >>>

 

2. Греяно вино

Греяното вино е напитка, която асоциирам с Коледа. През почивните дни човек може да се отпусне с чаша греяно вино в ръка и да се наслаждава на времето с близките и на коледната украса. Греяното вино обаче е много полезно за здравето. Виното заздравява костите. Индийското орехче пречиства организма, а меда и канелата действат тонизиращо и имуностимулиращо. Освен това греяното вино ще ви помогне да прогоните първите симптоми на настинка, ако сте стояли твърде дълго врем на студа навън.

Защо греяното вино е полезно? >>>

3. Коледа е време за семейството

Коледа е семеен празник и по традиция това гарантира повече време, прекарано с най-близките. Според различни проучвания подобна атмосфера се отразява добре не само на възрастните, но и на децата. Качествено прекараното време със семейството помага на децата да се сближат с родителите си и един ден самите те да бъдат добри майки и татковци. Освен това се смята, че децата, прекарващи много време със семейството си, имат по-високи резултати в училище и са по-спокойни в ежедневието си.

Как да не разглезите децата по Коледа? >>>

4. Коледа е време за много домашно приготвена храна

Дори най-мазната домашна храна е по-полезна от прясно приготвените fast foos (бързи храни). А Коледа е период, в който традиционно има изобилие от домашни гозби. Домашно приготвената храна е по-полезна, по-вкусна и разнообразна от ежедневното меню в забързаните времена днес.

5. Коледа е време за подаръци

Всеки от вас е чувал от някого "Няма нужда от подаръци". Да, но подаръците правят хората щастливи. Не толкова конкретния предмет, колкото жеста, накрал човек да се чувства значим. Според изследвания подаряването на подаръци е действие, което прави еднакво щастливи даряващия и дарявания.

обичам коледа

6. Коледа е време за равносметка

Около Коледа човек има повече свободно време и е добре да прекара част от него в равносметка. Да види какво е постигнал и какво още иска да му се случи. Лично аз смятам, че Коледа е по-добро време за равносметка от Нова година. По Нова година човек е развълнуван, дори прекалено и това го кара да е по-краен в емоциите си. Докато спокойствието, на Коледа, помага за по-трезв поглед върху ситуацията.

7. Коледа е време да сме благодарни

Благодарността е начин човек да израстне морално и да се осъвършенства. Затова по Коледа, един от най-святите празници, намерете време да благодарите (на глас и наум) за всичко хубаво, което ви се е случило. Ако поне веднъж на ден човек намира за какво да е благодарен и си го казва, ще се чувства по-спокоен и по-щастлив.

8. Коледа е време да се успим

Коледа е идеалното време човек да навакса със съня. Затова си дайте време да се успите, да поспите следобед и ли да си легнете рано. Сънят е ключов за добрата концентрация, имунната система, продуктивността. Възползвайте се от празничната атмосфера и се отдайте на почивка.

коледа, обичам коледа

9. Коледа е време за себе си

Да, Коледа е време за семейството, но е добре човек да намери време за себе си. Самотата дава възможност на мозъка да отпочине, а на човек да се чувства презареден. Времето за себе си е подходящо за откриване на вътрешния глас. Помага за задълбочени размисли и взимане на премислени решения. Не се лишавайте от това време, защото то е точно толкова ценно, колкото времето с близките. 

10. Време е за Коледна музика

Пуснете си коледна музика, за да е празничната атмосфера завършена. Не се колебайте и да попеете на глас. Проучвания показват, че пеенето, дори у дома, може да подобри здравето на сърцето и да намали стреса. Освен това пеенето прави човек щастлив и енергичен.

Най-популярните коледни песни >>>

23.12.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 причини да обичам Коледа".

Още от "Психология"

Не си забранявайте мързела! Понякога наистина е необходим

Не си забранявайте мързела! Понякога наистина е необходим

Често се упрекваме за мързела си и геройски се опитваме да го преборим. А трябва ли?

Ползите от прошката

Ползите от прошката

Прощаването е проява на сила. Вярно е, че понякога за него се изискват много усилия, но в крайна сметка усилията винаги биват възнаградени. Прошката оказва положително влияние не само върху психическото, но и върху физическото състояние на човек. Вижте защо си струва да прощавате.

А, Б, В на нашите фобии

А, Б, В на нашите фобии

Какъвто и да е причинителят на страховата невроза, симптомите, общо взето, си приличат -неприятно усещане в стомаха, сухота в устата и гърлото, пребледняване, потни длани, треперене, сърцебиене...