10 причини да обичам Коледа

0 коментара0/5

Коледа носи куп позитивни емоции, които са полезни за физическото и психическото ни здраве. Вкусната домашно приготвена храна, времето със семейството, възможността за почивка и още...до безкрай. Вижте моите 10 здравословни причини да обичам Коледа.

10 причини да обичам Коледа
 © istockphoto.com

1. Коледа е време за почивка

Времето около Коледа се движи по друг начин - по-бавно, носещо спокойствие и усещане за уют. Това е време човек да се откъсне от забързаното ежедневие, да забрави за работата. Проучвания показват, че добре прекараното време по Коледа, изпълнено с почивка и приятни емоции, се отразява на мозъка по начин, подобен на медитацията. Това повишава работоспособността и креативността.

7 знака, че работата вреди на здравето ви >>>

 

2. Греяно вино

Греяното вино е напитка, която асоциирам с Коледа. През почивните дни човек може да се отпусне с чаша греяно вино в ръка и да се наслаждава на времето с близките и на коледната украса. Греяното вино обаче е много полезно за здравето. Виното заздравява костите. Индийското орехче пречиства организма, а меда и канелата действат тонизиращо и имуностимулиращо. Освен това греяното вино ще ви помогне да прогоните първите симптоми на настинка, ако сте стояли твърде дълго врем на студа навън.

Защо греяното вино е полезно? >>>

3. Коледа е време за семейството

Коледа е семеен празник и по традиция това гарантира повече време, прекарано с най-близките. Според различни проучвания подобна атмосфера се отразява добре не само на възрастните, но и на децата. Качествено прекараното време със семейството помага на децата да се сближат с родителите си и един ден самите те да бъдат добри майки и татковци. Освен това се смята, че децата, прекарващи много време със семейството си, имат по-високи резултати в училище и са по-спокойни в ежедневието си.

Как да не разглезите децата по Коледа? >>>

4. Коледа е време за много домашно приготвена храна

Дори най-мазната домашна храна е по-полезна от прясно приготвените fast foos (бързи храни). А Коледа е период, в който традиционно има изобилие от домашни гозби. Домашно приготвената храна е по-полезна, по-вкусна и разнообразна от ежедневното меню в забързаните времена днес.

5. Коледа е време за подаръци

Всеки от вас е чувал от някого "Няма нужда от подаръци". Да, но подаръците правят хората щастливи. Не толкова конкретния предмет, колкото жеста, накрал човек да се чувства значим. Според изследвания подаряването на подаръци е действие, което прави еднакво щастливи даряващия и дарявания.

обичам коледа

6. Коледа е време за равносметка

Около Коледа човек има повече свободно време и е добре да прекара част от него в равносметка. Да види какво е постигнал и какво още иска да му се случи. Лично аз смятам, че Коледа е по-добро време за равносметка от Нова година. По Нова година човек е развълнуван, дори прекалено и това го кара да е по-краен в емоциите си. Докато спокойствието, на Коледа, помага за по-трезв поглед върху ситуацията.

7. Коледа е време да сме благодарни

Благодарността е начин човек да израстне морално и да се осъвършенства. Затова по Коледа, един от най-святите празници, намерете време да благодарите (на глас и наум) за всичко хубаво, което ви се е случило. Ако поне веднъж на ден човек намира за какво да е благодарен и си го казва, ще се чувства по-спокоен и по-щастлив.

8. Коледа е време да се успим

Коледа е идеалното време човек да навакса със съня. Затова си дайте време да се успите, да поспите следобед и ли да си легнете рано. Сънят е ключов за добрата концентрация, имунната система, продуктивността. Възползвайте се от празничната атмосфера и се отдайте на почивка.

коледа, обичам коледа

9. Коледа е време за себе си

Да, Коледа е време за семейството, но е добре човек да намери време за себе си. Самотата дава възможност на мозъка да отпочине, а на човек да се чувства презареден. Времето за себе си е подходящо за откриване на вътрешния глас. Помага за задълбочени размисли и взимане на премислени решения. Не се лишавайте от това време, защото то е точно толкова ценно, колкото времето с близките. 

10. Време е за Коледна музика

Пуснете си коледна музика, за да е празничната атмосфера завършена. Не се колебайте и да попеете на глас. Проучвания показват, че пеенето, дори у дома, може да подобри здравето на сърцето и да намали стреса. Освен това пеенето прави човек щастлив и енергичен.

Най-популярните коледни песни >>>

23.12.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 причини да обичам Коледа".

Още от "Психология"

Оклеветеното слънце

Оклеветеното слънце

Непрекъснато ни плашат, но пък му се наслаждаваме, защото е най-добрият лекар. Ултравиолетовата светлина помага за лечението на псориазиса, екземите, ревматизма и подаграта. Под влиянието на тях кожата образува хормони, които укрепват имунната система.

Случайно ли е, че рисуваме точки, спирали, звезди...

Случайно ли е, че рисуваме точки, спирали, звезди...

Върху бележника или на произволни листчета, драсканиците “описват” много от същността ни. Предлагаме ви забавен начин да разберете какво точно означават.

Между прошката и отмъщението

Между прошката и отмъщението

На 17 март отбелязваме големия християнски празник Сирни заговезни, когато трябва да поискаме прошка от близките си и на свой ред да им дадем опрощение.