Вредни ли са ароматизаторите?

0 коментара0/5

Ароматизаторите може и да миришат приятно, но безвредни ли са за здравето на човек? Всъщност ароматизаторите могат да бъдат причина за много здравословни проблеми. Научете защо са вредни ароматизаторите за здравето.

Вредни ли са ароматизаторите?
 © iStock

Докато преди години ароматизаторите са били част единствено от интериора на колата и тоалетната, днес те се предлагат под различни форми и с разнообразни привлекателни дизайни.

Неслучайно голяма част от домакинствата вече притежават ароматизатор, вярвайки, че домът им мирише зле и се нуждаят именно от подобен вид изкуствена миризма, за да бъде всичко наред.

Все по-често се говори за вредата от ароматизаторите и негативното им въздействие върху здравето на човек. Какво вярно има в тези твърдения и вредни ли са наистина ароматизаторите?

Екологични и икономични продукти за ароматизиране на гардероба >>>

Истинската причина ароматизаторите да миришат добре

Вероятно ще се изненадате да разберете, че ароматизаторите, които използвате, всъщност не премахват неприятната миризма от вашия дом. Приятният аромат в жилището всъщност се дължи на промени в начина, по който носът ви възприема миризмите. Химикал, наречен  р-дихлорбензол, „умъртвява” нервните клетки в носа. За р-дихлорбензола се знае, че е канцерогенно вещество, което може да причини астма, алергии, дразнене на очите, главоболие, заболяване на черния дроб, проблеми с бъбреците, кожни обриви и стомашно-чревни проблеми.

Добави описание

Други химикали в ароматизаторите

Фталатите: Тези пластификатори имат негативно въздействие върху ендокринната система и допринасят за безплодие както при жените, така и при мъжете. Проучвания показват, че деца, изложени на фталати в утробата, са застрашени от повишен риск от развитие на неврологични и поведенчески проблеми.

Парабени: Парабените са известни канцерогени, които допринасят за развитието на неврологични проблеми, намален имунитет, стомашно-чревни проблеми, както и безплодие.

Формалдехид: Страничните ефекти на това опасно вещество са: хрипове, кашлица, дразнене на гърлото, парене на кожата и очите, гадене и проблеми със стомаха.

Нефтохимикали: Нефтохимикалите в ароматизаторите предизвикват дихателни проблеми, главоболие, хронична умора, потисната функция на щитовидната жлеза, гадене, наддаване на тегло.

Бензол: Канцерогенното вещество бензол се свързва с повишен риск от левкимия. Други опасни странични ефекти на тази съставка в ароматизаторите включват: анемия, нисък брой бели кръвни клетки, нисък брой на тромбоцити, което може да доведе до вътрешен кръвоизлив.

Добави описание

Идеи за домашни безвредни ароматизатори

Синтетичните ароматизатори са толкова токсични, че те не би трябвало изобщо да присъстват във вашия дом. Използването на ароматизатори бавно нанася неврологични и имунни щети върху вашето здраве, това на близките ви хора и дори на домашните ви любимци.

Това обаче не означава, че не можете да ароматизирате дома си. Напротив, можете и то напълно безопасно, стига да използвате натурални продукти. Ето няколко дни:

Етерични масла:  Етеричните масла често се използват от медицината, за да лекуват главоболие и тревожност, но те са и чудесен естествен ароматизатор. Бъдете обаче внимателни при избора на етерични масла, тъй като в много от предлаганите на пазара, всъщност отново се съдържат химикали.

Природни средства за пречистване на въздуха у дома >>>

Сода за хляб: Лъжичка-две сода за хляб ще ви помогне да се отървете от неприятната миризма. Сложете малко количество сода в пластмасов контейнер и го сложете в близост до тоалетната или пък кошчето за боклук. За най-добри резултати – сменяйте содата веднъж месечно.

Кафе: Подобно на содата за хляб, може да използвате лъжичка-две кафе, за да неутрализирате неприятния аромат в дома си.

Оцет: Напълнете една празна бутилка от спрей с оцет и вода в съотношение 1:4. Напръскайте, където е нужно в дома си, и ще премахнете лошата миризма.

Ябълка: Някоя ябълка вече не е годна за ядене? Не я изхвърляйте. Нарежете ябълката и я поръсете с малко канела – още една идея за натурален ароматизатор за дома, който трае между 2 и 3 дни.

22.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Вредни ли са ароматизаторите?".

Още от "Полезно"

Менструалният цикъл и сънят

Менструалният цикъл и сънят

Всяка фаза на менструалния цикъл влияе по различен начин на съня. Разберете повече за това влияние, за да бъдете по-подготвени и за да не страдате от некачествен и недостатъчен сън. Менструален цикъл и сън – всичко, което трябва да знаете.

97% от българските жени изпитват болка по време на месечния си цикъл

97% от българските жени изпитват болка по време на месечния си цикъл

Това показва анкетното проучване, организирано от Спазмалгон – един от най-популярните лекарствени продукти в България за болки в областта на корема.

Ново поколение глюкозамин срещу остеоартрита (артрозата)

Ново поколение глюкозамин срещу остеоартрита (артрозата)

Артритът и артрозата (остеортрит) са две заболявания на опорно-двигателния апарат, между които често не се прави разлика.