Правилно ли се къпете?

0 коментара0/5

Много хора допускат някои елементарни грешки, докато си взимат душ. Дали и вие сте от тях? Проверете кои са 6-те неправилни неща, които човек прави, докато се къпе.

Правилно ли се къпете?
 © iStock

Взимането на душ е едно от най-естествените неща, които хората се научават да правят още от ранна детска възраст – точно както миенето на зъбите.

Това обаче не означава, че къпането винаги е безгрешно. Колкото и да не ви се вярва, като във всяка друга област и в тази човек може да направи нещо неправилно.

Грешките при къпането обаче могат да навредят на вашето здраве, предупреждават експерти. Ето защо е хубаво „да си сверите часовника“ и да проверите кое правите грешно в банята и дали не трябва да промените начина си на къпане.

  • Дълъг душ

Много хора обожават да стоят дълго време под душа. Прекаляването с къпането обаче не е здравословно за вас. Водата е вид дразнител за вашата кожа и колкото по-дълго стоите под душа, толкова по-раздразнена и суха ще бъде кожата ви. Експерти съветват да не се къпете повече от 20 минути и да нанасяте олиото или лосиона за тяло непосредствено, след като излезете от банята. Попийте нежно кожата си и нанесете продукта, докато все още порите ви са отворени.

Прочетете още:

Студен душ за здраве

  • Използване на сапун

Експерти предупреждават, че къпането всеки ден със сапун може да се отрази негативно на вашия имунитет. Според някои лекари сапунът лишава кожата от необходимите бактерии, които пазят кожата ни от проблеми като акне и екземи. Човешкото тяло е дом на трилиони бактерии (по кожата и в червата), които спомагат за баланса в организма и влияят върху здравето.

Редовният контакт с мръсотия всъщност помага на тези бактерии да правят разликата между „приятелски“ микроби и вредни патогени. Ето защо е най-добре човек да използва сапун, изработен от органични съставки. Повечето антибактериални сапуни са наситени с разяждащи химикали, които нарушават баланса на кожата.

Според експерти голяма част от тялото може да се измива само с вода и това е напълно достатъчно. Единствените места, за които това правило не важи, са подмишниците, краката и слабините. По време на зимните грипни месеци обаче човек трябва да мие често ръцете си със сапун и топла вода и то по минимум 20 секунди.

Добави описание

  • Стичаща се вода върху лицето

Макар че много хора смятат, че стичащата се вода от душа върху тяхното лице ще им помогне да се почувстват по-освежени и чисти, това всъщност може да бъде вредно за тях. Топлината и налягането на водата могат да се превърнат в истински врагове за вашата кожа. Горещият душ би могъл да предизвика появата на  капилярни мрежи, например. Други дерматолози смятат, че прекалено топлата вода може да доведе до почистванто на лицето от неговите собствени защитни масла. Най-добрият начин за измиване на лицето е на мивката и то с хладка, а не топла вода.

Прочетете още:

9 правила за грижа за лицето >>>

  • Използване на гъба за баня

Гъбите за баня са истински рай за бактериите – топлата им и влажна среда е идеална хранителна среда за множенето на бактерии. Друга опасност, свързана с гъбите за баня, е времето, което им отнема, за да изсъхнат. То се превръща в потенциален източник на инфекции, предупреждават експерти. Освен това прекалено старателното търкане на кожата с гъба за баня може да я направи по-податлива на бактерии.

Препоръчително е да заменяте гъбата си за баня на всеки два месеца. За да я почистите пък може да я намокрите и да я оставите в микровълновата печка за период от 30 до 60 секунди на средна температура. Бихте могли да изпирате гъбата си за баня и в пералнята. Най-добре след душ оставяйте гъбата да изсъхва на сухо място, а не във влажната баня.

Добави описание

  • Измиване на косата с гореща вода

Най-добрият начин за измиването на косата е като поставите шампоан само върху главата. Масажирайки своя скалп, стичащата се пяна от шампоана напълно достатъчно измива останалата част от косата. Прекаленото търкане на скапла обаче може да доведе до обратния ефект, а именно – по-мазна коса. Тайната е да не търкате своя скалп прекалено енергично, защото по този начин насърчавате секрецията на мастните жлези. Задължително правило е обаче да не използвате прекалено гореща вода, когато миете косата си. Хладката вода е по-щадяща за фоликулите. Горещата вода, също както енергичното измиване на скалпа, активира отделянето на секрет и по този начин косата се омазнява по-бързо.

Добави описание

  • Използване на самобръсначка

Самобръсначката за многократна употреба също може да застраши здравето на вашето тяло. Задържалите се стари косъмчета заедно с натрупването на мъртва кожа биха могли да предизвикат раздразване на кожата и поява на подкожни косми.

За да предотвратите тази опасност, на всеки две седмици накисвайте самобръсначката си за 5 до 10 минути в оцет, разреден с вода. След това я търкайте с четка за зъби. Самият бръснач пък може да почистите с тампон, напоен с медицински спирт. Винаги оставяйте самобръсначката върху суха повърхност!

16.06.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Правилно ли се къпете?".

Още от "Полезно"

Tantum Verde и Tantum Lemon

Tantum Verde и Tantum Lemon

Tantum Verde и Tantum Lemon са медикаменти за лечение на болно и възпалено гърло, възпалени венци и лигавица на устната кухина и гърлото.

Ах, този запек!

Ах, този запек!

Според лекарите за запек може да се говори тогава, когато изхождането е по-малко от три пъти седмично.

Как да се наспя при това хъркане?!?

Как да се наспя при това хъркане?!?

Колко пъти сте го преживявали? А знаете ли, че този проблем може да се облекчи или напълно реши с 1-2 процедури с радиочестотна термотерапия?