Правилно ли миете зъбите си?

0 коментара0/5

На пръв поглед едно простичко и ежедневно задължение, при което обаче могат да се допуснат редица грешки. Така че, ако искате да имате красива усмивка, проверете дали спазвате всички правила за правилно миене на зъбите.

Правилно ли миете зъбите си?
 © iStock

Преди време ви споделихме къде може би бъркате, когато се къпете. Днес ще направим същото, само че по отношение на миенето на зъбите. Денталната хигиена е изключително важна за всеки човек. Поддържането на здрави зъби и пленителна усмивка изисква редовно посещение при зъболекар, но добрата устна хигиена започва още от вашите навици у дома.

Вероятно изненадващо за вас, но повечето хора не мият зъбите си правилно. Дали и вие не спадате към тях? Вижте кои са най-разпространените грешки, свързани с миенето на зъбите. Има голям шанс вие да правите поне една от тях:

 • Използвате четката си за зъби прекалено дълго

Редовната употреба на четката за зъби (два пъти на ден, седем дни в седмицата) прави средната продължителност на живота ѝ около три месеца. След около 200 измивания на зъбите вие трябва да смените своята четка, тъй като тя ще стане износена и негодна. Освен това след няколко месеца употреба представете си колко бактерии и хранителни частици ще има натрупани в нея. Не забравяйте – на всеки три месеца си купувайте нова четка за по-добро измиване на зъбите.

7 храни за здрави зъби >>>

 • Не миете зъбите си достатъчно дълго

Най-малко две минути е препоръчителното време, в което да миете зъбите си всеки път. Статистиката обаче сочи, че средностатистическият човек мие зъбите си около 45 секунди. Всяка „сесия” по-малка от две минути не позволява на флуорида, съдържащ се в пастата ви за зъби, да се прикрепи към зъбния ви емайл. За да сте сигурни, че миете зъбите си достатъчно дълго, засичайте времето си на телефона, например.

 • Изплаквате устата си с вода след измиването на зъбите

Да, правилно разбрахте – не трябва да почиствате устата си с вода след измиването на зъбите. Няма проблем да изплюете пастата за зъби, но почистването на устата с вода намалява значително действието на флуорида, за който вече стана дума. Най-добре използвайте специализирана вода за уста, която съдържа флуорид и с нея измивайте зъбите си. Също така изчаквайте най-малко половин час, след като сте си измили зъбите, преди да консумирате вода или други напитки.

Правилно ли миете зъбите си?

 • Съхранявате четката си за зъби в банята

Защо това е вредно? Тъй като, когато пускате водата в тоалетната, пръските ѝ достигат до много места в банята. В много случаи те дори стигат мястото, където съхранявате четката си за зъби. Доста неприятно със сигурност. За да се предпазите от този риск, помислете къде на друго място може да прибирате четката си за зъби. И не забравяйте да слагате капака на тоалетната чиния всеки път, когато пускате водата.

 • Не използвате конец за зъби

Хубаво е използването на конец за зъби да се превърне във ваш навик, към който да се придържате всеки ден. С помощта на конеца ще премахвате плаката между зъбите – там, където четката за зъби остава безпомощна. Остатъците от храна, останали между зъбите, са рай за бактериите и застрашават здравето на зъбите ви.

Правилно ли миете зъбите си?

 • Не почиствате езика си

След като измиете зъбите си, почистете своя език, за да предотвратите лошия дъх. Той много често е причинен от бактериите в устата, които са останали след измиването. Най-добре си купете специална стъргалка за език, но комбинираните четки за зъби също са вариант.

Как да се отървете от лошия дъх? >>>

 • Използвате четка за зъби с твърд косъм

Ако косъмът е прекалено твърд, това може да нарани венците. Освен това твърдият косъм в съчетание с повече сила от ваша стана може да наруши емайлираното покритие на зъбите ви. Резултатът е по-чувствителни венци и зъби, които болят при контакт със студена или гореща храна.

 • Използвате неправилна техника за измиване на зъбите

Правилният начин на миене е с помощта на кръгови движения, а не „напред-назад”. Кръговите движения са по-нежни и по-ефективни при почистването на пространствата между зъбите. Четката ви трябва да прави контакт не само със зъбите, но и с венеца. Не натискайте твърде силно. Измиването на задната страна на горните и долните предни зъби трябва да става само с предната половина на четката за зъби във вертикално положение.

Правилно ли миете зъбите си?

 • Миете зъбите си повече от два пъти на ден

Някои хора смятат, че трябва да почистват зъбите си след всяко хранене, което може да бъде три или четири пъти на ден. Това обаче не е необходимо и дори може да бъде вредно за вас. Миенето на зъбите по повече от два пъти всекидневно може да навреди на вашите венци и да доведе до нарушаване на зъбния емайл.

 • Колко дълго трябва да чакате след хранене, за да си измиете зъбите?

Повечето хора не чакат дълго преди да измият зъбите си, след като са консумирали кисела храна. След хранене нивата на рН в устата ви спада и слюнката ви има по-високо съдържание на киселина. Миенето на зъбите в такъв момент може да позволи на тази киселина да попадне по-дълбоко в емайла на зъбите. Ето защо трябва да изчаквате 30 минути след хранене и чак тогава да миете зъбите си.

08.08.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Правилно ли миете зъбите си?".

Още от "Полезно"

Гъбички по ноктите – козметичен проблем или не?

Гъбички по ноктите – козметичен проблем или не?

Онихомикозата е гъбична инфекция на ноктите на ръцете или краката която може да предизвика болка, дискомфорт и влошаване на вида на ноктите.

Иновативен продукт, който ни държи бодри при грип и настинка

Иновативен продукт, който ни държи бодри при грип и настинка

Хюмексгрип помага да изпълняваме ежедневните си задачи и да спим спокойно, дори когато сме болни

Център помага безплатно на деца и младежи с изоставане в развитието в гр.София

Център помага безплатно на деца и младежи с изоставане в развитието в гр.София

„Център за социална рехабилитация и интеграция” в гр.София помага в преодоляването на изоставането в развитието и социалното включване