За стволовите клетки

0 коментара3/5

Интервю с д-р Л. Гърчева завеждащ лаборатория  банка "стволови клетки" - СБАГ "Св.Лазар"


д-р Л. Гърчева завеждащ лаборатория  банка 1. От кога учените  по света се интересуват от стволови клетки? А как стои въпросът в България?
Стволовите клетки са обект на проучвания и експерименти на науката, наречена трансплантационна имунология. Данни за постижения в областта на трансплантационната имунология датират от 19 век.  След откриването на клетъчния и хуморален тип имунен отговор е възникнало доказателство, че имунната реакция е причината за провала на трансплантацията на тъкани и за оцеляването на „туморни присадки” за неопределено време.  По време на Първата Световна Война изследванията в областта на трансплантациите замират и тези ранни открития избледняват.  
В България за първи път е осъществена трансплантация на периферни хемопоетични стволови клетки през октомври 1997 г. в Клиниката за деца с онкохематологични заболявания. Събирането, обработката, замразяването са осъществени на базата на лабораторния комплекс в същата болница. Ръководител на тези лаборатории тогава бях  аз – сега  съм завеждащ лаборатория за стволови клетки в СБАГ „Свети Лазар”.

2. Кога е извършено първото извличане и съхранение на стволови клетки в България?
Първият случай на събиране на стволови клетки от кръв на пъпна връв в България е осъществен в ДУБ "Майчин дом" – София на 06.01.1999 г. по повод на дете с
T - клетъчна лимфоидна левкемия, с висок риск , което тогава се лекува в Клиниката по Детска Онкохематология. Липсата на подходящ донор за алогенна трансплантация и предстоящото раждане на второ дете, са подходяща възможност да бъде реализирано събирането на подходящ за трансплантация клетъчен пул.
При нормално раждане, след клампиране на пъпната връв, преди отделянето на плацентата от пунктираната пъпна вена в специален сак са събрани 80 мл. кръв. Екипът, осъществил тази първа за страната ни манипулация е съставен от лекарите, които сега работят в това направление в болница „Свети Лазар”. Жената се изписа в добро общо състояние на четвъртия ден след раждането.
Събраното количество клетки  в специален сак с подходящо количество консервант, след препоръчително 15 мин. миксиране е пренесено в подходящи температурни условия  и в стерилна среда до лабораторията за обработка и криопрезервация в ДУБ  “ Царица Йоанна ”. Данните са публикувани в списание ”Акушерство и Гинекология”.

3. Променили ли са се много нещата от тогава? Смятате ли, че сега тази процедура  е по-надеждна?
Процедурата не носи риск както за майката, така и за детето. Тя е рутинна за  нашия екип, като с опита се подобряват и резултатите. Събраните количества са с по-голям обем, което позволява осигуряване на по-богати на клетъчен материал концентрати.

4. Необходимост или привилегия е да запазиш стволови клетки?
Просто добра възможност. Превръщането на тази възможност в необходимост е свързано със сериозни заболявания в повечето случаи. Ние желаем на нашите пациенти да се възползват от тази възможност по повод на козметични или друг тип, несвързани със заболявания проблеми.

5. След като вече човек може да лекува себе си и своите близки със стволови клетки, какви са следващите стъпки в медицината?
Надеждите на цялата лекарска общност по отношение на стволовите клетки са свързани с разширяване на областите на приложение, постигане на реални успехи при лечение на заболявания, доскоро считани за практически нелечими.

Д-р Лидия Гърчева и нейния екип от болница „Св.Лазар” успешно прилагат процедурата по извличане, обработка и съхранение на стволови клетки от септември 2005 г., когато банката получава акредитация, благодарение на доброто си оборудване по европейски стандартни. Болница “Свети Лазар” има натрупан опит с  процедурите по събиране на стволови клетки от кръв на пъпна връв и са разработени  рутинно технологичните процедури по обработка, замразяване и съхранение на стволови клетки. Банката притежава необходимите сертификати и разрешения от Агенцията по Трансплантация.

 

 

СБАГ "Св.Лазар" 

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "За стволовите клетки".

Още от "Полезно"

Тайната на сладките сънища

Тайната на сладките сънища

Знаете ли каква е тайната за красота на София Лорен? Ние ще ви кажем!

„За” добрите бактерии

„За” добрите бактерии

Пробиотичните култури са познати отдавна с благотворното си влияние върху здравето. Днес учените доказват полезния ефект от действието на „добрите” бактерии върху общото здравословно състояние и в частност върху чревната флора.

Септофорт

Септофорт

Вламарк пусна на българския пазар вече и първия си лекарствен продукт – Септофорт.