Ново поколение глюкозамин срещу остеоартрита (артрозата)

6 коментара5/5

Артритът и артрозата (остеортрит) са две заболявания на опорно-двигателния апарат, между които често не се прави разлика.

На практика обаче артритът е ставно възпаление, а артрозата се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, която покрива ставните повърхности. В резултат хрущялът се набраздява, става неравен и изтънява. Паралелно с износването му се образуват шипове (костни израстъци). Костните повърхности на ставата остават незащитени и това предизвиква възпаление и болка.

 

 


Фактори за развитие на артроза са затлъстяване, механично натоварване на ставите, хормонални нарушения, наследствена предразположеност към болестта или прекарани други ставни възпалителни заболявания. Артрозата протича прогресивно. Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете. При някои жени след климакс тя причинява инвалидност

Най-често засегнати са по-малките стави на пръстите, стъпалата, коленете, тазобедрените стави и ставите на гръбнака.
Според официални статистически данни в България от астеортрит страдат около 500 000 души. Повечето от хората, които развиват остеоартит са във възрастта след 45 години, но на практика заболяването може да настъпи по всяко време.
Лекарствените средствата, които се използват за третиране на състоянието, обикновено са болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Страничните им ефекти са много негативни - дразнене и даже язвени процеси в храносмилателните органи, натоварване на черния дроб и бъбреците, нарушаване съсирваемостта на кръвта и дейността на левкоцитите, алергии, хормонални нарушения, взаимодействия с други лекарствени вещества и хранителни продукти и т.н.

От голямо значение е изследването и активното внедряване на по-щадящи методи за борба с болестта.

Органичното биохимично съединение глюкозамин е главен физиологичен елемент на меките тъкани в човешкия организъм - хрущяли, ставни връзки, сухожилия, кожа. Многобройните изследвания са показали, че глюкозаминът е от малкото ефективни средства за повлияване на остеоартрози с различни локализации - коляно, тазобедрена и раменна става, гръбначен стълб и др., както и за ускоряване на възстановителните процеси при травми на меките тъкани (контузии, навяхване, скъсване на сухожилия и др.).

Глюкозаминът се синтезира от глюкоза в тялото на всеки човек, като има основна функция да поддържа ставите и съединителната тъкан здрави. С напредване на възрастта способността на тялото да синтезира глюкозамин отслабва и това е един от основните фактори за развиване на остеоартрит (артроза). Необходимо е веществото да се приема от вън.

До скоро глюкозаминът се е извличал единствено от черупките на ракообразни животни (раци, скариди и др.). Произходът му е изключвал възможността за прием от хора, алергични към морски продукти. Установено е, че третата най-разпространена хранителна алергия след тази от яйца и мляко е алергията от морски продукти. Съвсем наскоро в САЩ е направен успешен опит за извличане на глюкозамин от зърната на житни растения.

В България новото поколение глюкозамин се разпространява в аптеките с името Flexen. Това засега е единственият глюкозамин от растителен произход у нас. Flexen е в хидрохлоридна форма, което озачава, че има 95 % усвояемост от организма. Това е от голямо значение, особено за по-възрастните хора, чийто организъм е с намалени абсорбционни възможности. Освен това формулата му е изключително лесно разтворима. Няма мирис и вкус на морски продукти и риба.

Растителният му произход позволява употребата му от по-широк кръг потребители, включително и алергични към морска храна, постещи и вегетарианци. На практика той е напълно лишен от странични ефекти.

Flexen е в таблетна форма по 500 мг. Препоръчителната средна дневна доза за глюкозамин е 1500 мг. За да се постигне ефект на натрупване, необходим е продължителен прием- минимум 2-3 месеца.

01.02.2007/rozali.com
 

 

6 коментарaДобави коментар »

Veronika

От Veronika21.05.2011, 10:27 ч.

Имам болки в ставите и съм пробвала различни продукти.Моя приятелка , която живее в Канада и знае за моя проблем ми препоръча - глюкозамин ,хондроитин и мсм на Webber Naturals .Вече го има в БГ и не се налага да ми го изпраща....

Виж всички коментари за "Ново поколение глюкозамин срещу остеоартрита (артрозата)".

Още от "Полезно"

Да помогнем на организма си през пролетта

Да помогнем на организма си през пролетта

Днес хората са добре запознати със силата на хранителните добавки. Със забързването на ежедневието и опитите да се постигне повече, се повишават и здравните нужди на тялото.

Няма закон за подпомагане на деца с намалено зрение

Няма закон за подпомагане на деца с намалено зрение

Виктор от Кюстендил е познато лице. Не са едно и две участията в телевизионни предавания с майка му Таня, в които разказват своята история.

5 симптома, че прекалявате със солта

5 симптома, че прекалявате със солта

Ако се храните с твърде много сол, това може да навреди на вашето здраве. Преди това обаче вашето тяло ви дава редица предупредителни сигнали. Вижте 5 симптома, че прекалявате със солта.