Опасна ли е микровълновата фурна за здравето?

0 коментара0/5

Микровълновата фурна е едно от удобствата на съвременната домакиня, което обаче крие риск за здравето ви. Вижте защо и наистина ли е вярно, че микровълновата фурна може да ви разболее.

Опасна ли е микровълновата фурна за здравето?
 © istockphoto.com

Плюсът на микровълновата фурна е, че е бърз, спестващ енергия и ефикасен начин не само за притопляне на храна, но и за готвене и бързо размразяване на продукти.

Любопитно: Първата микровълнова фурна се появява през 1946 г. и е дело на Пърси Спенсър. Тя е с размери около метър на метър и тежаща 120 кг., а цената й е 5000 долара. През 1967 г. пък е пусната в производство първата микровълнова фурна с портативни размери и цена около 500 долара.

Защо микровълновата фурна е опасна за здравето?

Според десетки проучвания принципът на работа на микровълновите фурни е нещото, което е опасно, що се отнася до здравето. Много хора смятат, че микровълните  не само унищожават полезните съставки в храната, ами дори я превръща в радиокативна, променяйки молекулярната й структура.  А лъчението от работеща микровълнова фурна може да окаже негативно влияние върху здравето ви, ако стоите в близост до електроуреда.

Вижте също:7 храни, които не бива да топлите в микровълнова >>>

Смята се, че използването на микровълнова фурна увеличава многократно риска от рак, вродени дефекти, очни заболявания, освен това силно отслабва имунната система. Според проучвания по темата хората, които използват често микровълнови фурни, страдат от висок холестерол и анемия (поради понижаване на хемоглобина). Освен това при тях се наблюдават и промени в кръвта - намаляване на белите кръвни клетки, както и повишаване на левкоцитите.

Вижте също:
7 опасни храни, свързани с развитието на рак >>>

Друга опасност, която крие микровълновата за здравето ви е, ако използвате пластмасови съдове за притопляне на храната. В резултата от микровълновото лъчение и затоплянето на съда, пластмасата отделя токсини в ханата, които ви разболяват.

Вижте още:
Микровълновите печки са опасни за здравето >>>

Добави описание

Винаги обаче има едно голямо “НО”

Всъщност електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната. Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение. Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи). Електромагнитното лъчение на микровълновата фурна е не по-различно от това на телефон, телевизор, компютър и т.н. Тоест микровълновата фурна няма как да превърне храната ви в радиоактивна.

Учени от Харвард: Готвенето в микровълнова фурна не е вредно >>>

Що се отнася до това, че микровълновата фурна убива полезните съставки и витамините в храната, това се случва и при друг вид термична обработка (печене в обикновена фурна, варене, пържене и т.н.), особено при твърде висока температута на готвене. Единствено при задушаване и готвене на пара при ниска температура се запазват най-много от витамините в храната.

Вижте още: Су вид - готвене във вакуум >>>

А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени. Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряваненаистина може да отделя токсини, вредни за здравето ви.

13.02.2017/Ели Йорданова
 

Още от "Полезно"

Зимата е добре дошла!

Зимата е добре дошла!

По-малко дневна светлина, по-малко движение, по-малко плодове и зеленчуци, все същият стрес... Нищо чудно, че през зимата боледуваме по-често, че сме по-склонни към депресивни състояния и някои от нас вече броят дните до началото на пролетта.

Интимна хигиена

Интимна хигиена

За чистота, чувство за свежест и здраве. Интимният тоалет е грижа за здравето, напомнят специалистите.

Когато има болка, а нямате рецепта...

Когато има болка, а нямате рецепта...

...Диалгин може да е отговора. Диалгин е лекарствен продукт без рецепта за възрастни и деца над 14 години и се прилага за симптоматично лечение на болка от различен произход и с различна интензивност, когато други средства са противопоказани: