Най-добрият начин да се извиним

0 коментара0/5

В неделя, на 26 февруари, е Сирни Заговезни, ден, на който по традиция искаме прошка. Искането на прошка обаче върви ръка за ръка с извинението. Кой е най-добрият начин да се извиним, какво да правим и какво не, за да поискаме прошка от някого, когото сме обидили.

Най-добрият начин да се извиним
 © istockphoto.com

Всички ние сме били наранявани от нечии думи и действия. И сме наранявали. Без значение дали е умишлено или не, единственият начин да поправим стореното е извинението. Искането на прошка и извинението обаче е нелек процес и за двете страни. Да кажем "Извинявай" обаче е единственият начин да постъпим правилно и да поправим грешката.

Ето някои полезни съвети, които да следвате при извинението

Винаги бъдете искрени

Винаги бъдете искрени в извинението си. Избягвайте фалшиви думи, клишета и не казвайте неща, които не мислите. Не се извинявайте просто защото трябва. Човекът отсреща ще усети неискреността ви, което ще го нарани още повече. Извинете се тогава, когато сте осъзнали грешката си. 

Признайте вината си

Може би най-важната част от всяко извинение е признаването на вината. Обикновено това е първото нещо, което казваме. Признаването на вината е процес, полезен и за двете страни. От една страна ще се чувстваме засрамени, но признаването на вината на глас ще ни направи по-добри хора. От друга страна ще накара човека отсреща да ни повярва повече.

Опитайте да обясните защо сте постъпили по определен начин

Важна стъпка от извинението е да обясните на човека, когото сте засегнали мотивите си да действате по определен начин - дали сте се чувствали обидени, изнервени от странични обстоятелства, дали е имало неразбиране. Защото за всяко действие важни са не само резултатът, но и мотивите.

Използвайте местоименитето "АЗ"

Използвайки местоимението Аз, когато се извинявате, вие показвате на човека отсреща, че осъзнавате неправилните си действия и поемате пълна отговорност за тях. 

извинение и прошка

Не се страхувайте от думата "Извинявай"

Около думата "Извинявай" витае духът на вината и несигурността. Често пъти се смята, че човекът, който се извинява е слаб психически и не стои зад своите действия смело. Точно обратното - истински смелите хора се извиняват и използват думата "Извинявай". Когато започнете разговор с тази дума, ще видите моментално смекчаване в тона на човека отсреща - ще го забележите както в говора, така и в езика на тялото.

Не притискайте човека отсреща за прошка

Това, че вие сте готови да се извините, не означава, че човекът отсреща е склонен да прости. Понякога прошката е процес и изисква време. В никакъв случай, не притискайте някого да ви даде прошка дори само на думи. 

Вижте също:

Какви са ползите от прошката >>>

24.02.2017/ Радослава Михайлова

Още за: извинение

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-добрият начин да се извиним".

Още от "Полезно"

Жива и мъртва вода – лековити свойства

Жива и мъртва вода – лековити свойства

Човешкият организъм е 80% вода. Ето защо водата е най-бързият и ефикасен начин за лечение, особено ако е със специални свойства като живата и мъртвата вода. Вижте какво представлява и как да си я направите.

Какво искат жените

Какво искат жените

„Ако знаех какво искат жените, щях много по-лесно да им влияя. Сега знам само, че са луди.“ - Мел Гибсън като Ник Маршал в „Какво искат жените“

Иновативен продукт, който  ни държи бодри при грип и настинка

Иновативен продукт, който ни държи бодри при грип и настинка

Хюмексгрип помага да изпълняваме ежедневните си задачи и да спим спокойно, дори когато сме болни