Менструалният цикъл и сънят

0 коментара0/5

Всяка фаза на менструалния цикъл влияе по различен начин на съня. Разберете повече за това влияние, за да бъдете по-подготвени и за да не страдате от некачествен и недостатъчен сън. Менструален цикъл и сън – всичко, което трябва да знаете.

Менструалният цикъл и сънят
 © iStock

Много жени имат проблем със съня си, свързан с месечиния цикъл. Да започнем с менструацията. Най-честите и неприятни симптоми на менструацията като болки в гърдите, подуване на корема, спазми и главоболие неминуемо оказва негативен ефект върху така необходимия здравословен сън.

В началната фаза на менструацията, когато тя започва, има спад в нивата на естроген (и забавяне на метаболизма), което често води до сънливост. Установено е, че спадът в нивата на естроген води до по-кратък REM-сън (периодът, в който сънуваме).

Менструацията също така може да доведе до по-ниски нива на желязо в организма – една от възможните причини за появата на синдрома на неспокойните крака. Най-общо казано този синдром се свързва със странни усещания в краката и силната нужда от раздвижване, което пък може да доведе до недоспиване.

4 билки за добър сън >>>

Фази на менструалния цикъл и влиянието им върху съня

По време на фоликуларната фаза (първата половина на менструалния цикъл) мозъкът сигнализира на хипофизната жлеза да произвежда фоликуло-стимулиращ хормон, който предизвиква повишаване на естрогена. Това може да доведе до свръхчувствителност и дори безсъние. По време на фоликуларната фаза жените са склонни да имат по-лош сън и по-дълъг REM-сън, но в края на нощта, което често е причина за трудно събуждане. Това е и причината да заспивате и да се събуждате по-трудно в дните до овулацията.

Добави описание

В началото на лутеалната фаза (около седмица след овулацията) хормонът прогестерон отново е във възход. Това увеличава сънливостта и телесната температура. Циркадният ритъм, който се контролира от хормона на съня – мелатонин, е засегнат. По време на лутеалната фаза жените имат нужда да си лягат по-рано, но и се събуждат по-рано. В този период от менструалния цикъл метаболизмът се забързва, което води до по-голям глад. Сънят в лутеалната фаза пък е „по-лек” и с по-лошо качество.

Последната фаза на менструалния цикъл, която води до ментруация, е късната лутеална фаза. Тогава обикновено се усещат предменструалните симптоми, а нивата на прогестерон започват да се нормализират. В късната лутеална фаза дамите могат да се будят по-често и се намалява количеството на възстановителния дълбок сън.

Какво влияе на месечния цикъл? >>>

За да избегнете различните негативни влияния на менструалния цикъл върху вашия сън и за да подобрите неговото качество, следвайте тези съвети:

  • Увеличете приема на течности

Консумацията на повече течности ще помогне на тялото ви да се изчисти от излишния натрий, който причинява задържане на вода и подуване на корема – точно преди и по време на менструацията. С намаленото чувство на дискомфорт вие със сигурност ще подобрите и съня си.

  • Взимайте допълнително калций

Според проучване 1200 милиграма на ден могат да намалят с до 50% симптомите на предменструалния синдром. Резултатите от същото изследване показват още, че калцият може да намали подуването на корема с 36%, желанието за храна с 54%, а психологическите симптоми с 46%. В допълнение – калцият има седативни свойства, които могат да подобрят качеството на съня.

Добави описание

  • Взимайте допълнително магнезий

Проучвания сочат, че магнезият влияе положително на настроението, повишавайки нивата на серотонин. В комбинация с калция, магнезият е добър мускулен релаксант. Отпуснатостта на тялото е важна за по-лесно заспиване.

  • Взимайте витамин В6

Това също може да помогне за производството на повече серотонин. Но бъдете внимателни, тъй като при някои хора приемът на витамин В6 може да има енергизиращ ефект.

  • Не приемайте кофеин след 14:00

Кофеинът е стимулант, който може да направи заспиването много по-трудно.

  • Тренирайте рано сутрин

Ако тренирате, винаги спазвайте следното условие: никакви упражнения в рамките на 4 часа преди лягане. Тренировката преди сън може да затрудни заспиването.

18.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Менструалният цикъл и сънят".

Още от "Полезно"

Гинеколозите: Изписваме пациентите „светкавично“ след операцията

Гинеколозите: Изписваме пациентите „светкавично“ след операцията

Лапароскопските (ендоскопските) операции в гинекологията позволяват голяма точност при невероятно бързото възстановяване на пациента.

Ах, този запек!

Ах, този запек!

Според лекарите за запек може да се говори тогава, когато изхождането е по-малко от три пъти седмично.

Решени да преборим изтощението!!!

Решени да преборим изтощението!!!

Надали някой би отрекъл вече съществуващата енергийна криза в света. И определено не говорим за петрол и горива. Говорим за кризата на телата, която би била милиони пъти по-фатална и от световната икономическа криза.