Кървящи венци: 5 възможни причини

0 коментара0/5

Кървящите венци са често срещан проблем, който може да има много и различни причинители. Вижте 5 възможни причини, които могат да доведат до кървящи венци.

Кървящи венци: 5 възможни причини
 © iStock

Кървящите венци са неприятно състояние, което се наблюдава при много хора. Ако пък си мислите, че няколко капки кръв след почистване на зъбите с конец или пък „по-агресивно” миене на зъбите са нещо нормално, то грешите.

Според специалисти кървенето от венците никога не може да се определи като нормално.

Кървящите венци всъщност са предупредителен знак за заболяване на венците, познато още като гингивит или възпаление на венците. Гингивитът се дължи на натрупването на бактерии и плака по зъбите.

Прочетете още по темата:

Гингивит – зъбен кошмар

Какви са възможните причини за кървящи венци и кога е необходимо да се намеси зъболекар?

Лошо миене на зъби

На бактериите са им необходими само 24 часа, за да създадат възпаление във венците, което е и причината за кървенето. Ето защо, ако не сте си измили достатъчно добре зъбите предишния ден и сте пропуснали някое място, напълно възможно е да забележите малко кръв. Следващите пъти отделяйте повече време за миене на зъби и кървенето трябва да престане.

Ако обаче кървенето от венците не престане след седмица и две, въпреки добрата устна хигиена, посетете своя зъболекар.

Вижте също:

Правилно ли миете зъбите си?

Добави описание

Хормоните ви са се разбунтували

Когато нивата на хормоните се променят (например по време на пубертет, бременност, менструация или менопауза), човек става по-чувствителен към плаката. Плаката от своя страна може да бъде едно от обясненията за кървящи венци.

В този случай използвайте вода за уста и не забравяйте конците за зъби, докато нивата на вашите хормони не се нормализират.

Стрес, лош сън и/или неподходяща диета

Стресът може да бъде виновник за много здравословни проблеми, включително и за кървящите венци. Стрес заедно с недостатъчен сън и нездравословна диета пък е изключително лоша комбинация, която може да доведе до кървене на венците. Всички гореизброени фактори биха могли да повлияят на способността на организма да се бори с възпалението, причинено от бактериите в устата.

Опитайте да намалите стреса, да спите повече и да се храните със здравословна храна, богата на витамин С и D, които са от ключово значение за здравето на устата и костите.

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате >>>

Добави описание

Лекарства

Някои медикаменти, предписвани с рецепта, като антидепресанти или лекарства за кръвно налягане могат да причинят сухота в устата. Липсата на достатъчно слюнка пък позволява на бактериите да се размножават и би могла да доведе до кървящи венци.

Консултирайте се с лекар, ако подозирате, че някое лекарство, което приемате, може да бъде причина за кървящите ви венци.

По-сериозен проблем

Хронични заболявания като диабет или заболявания като левкимия и ХИВ могат да засегнат имунната система и да доведат до подути и кървящи венци.

Ако кървенето на венците продължи повече от няколко седмици, посетете вашия зъболекар, който ще определи дали се нуждаете от допълнителни изследвания.

08.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кървящи венци: 5 възможни причини".

Още от "Полезно"

Иновативно лечение на заболявания на повърхностните вени

Иновативно лечение на заболявания на повърхностните вени

Много хора у нас страдат от разширени (варикозни) вени, без дори и да го подозират.

Иновативен продукт против грип и настинка

Иновативен продукт против грип и настинка

Иновативен продукт против грип и настинка ни помага да сме жизнени през деня и да спим през нощта.

Интимна хигиена

Интимна хигиена

За чистота, чувство за свежест и здраве. Интимният тоалет е грижа за здравето, напомнят специалистите.