Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?

2 коментара0/5

Профикалтиката може да спаси живот

За съжаление, всяка година в България с рак на гърдата биват диагностицирани над 3500 жени. Ето защо профилактичните прегледи и ранната диагностика чрез мамографско изследване (рентгенова снимка на млечните жлези) са от изключително значение.

Мамографията представлява рентгеново изследване на млечните жлези с цел скрининг на рак на гърдата. Това е от изключително значение, тъй като мамографията може да открие туморни образувания още в начален стадий. Ранното диагностициране е от изключително значение, за редуцирането на фаталния изход от това заболяване.

Мамография спрямо възрастта

Между 35–40-годишна възраст трябва да се направи така наречената изходна мамография. Разбира се, при напипване на образувание или при усещане за дискомфорт в областта, мамографско изследване трябва да се направи веднага.

До 35-годишна възраст при жените, които нямат оплаквания и/или фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография. Това е безопасен и безболезнен ултразвуков преглед на млечните жлези.

Между 40–50-ата година веднъж годишно е задължително да се прави профилактично мамографско изследване.

След  навършването на 50-годишна възраст на дамите се препоръчва профилактичното мамографско изследване да се прави през година.

Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?Какво представлява мамографията?

Мамографското изследване се прави с помощта на рентгенов апарат – мамограф, който с относително ниска доза рентгеново лъчение визуализира структурите, изграждащи млечната жлеза и може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори, които не могат да бъдат установени чрез опипване.

Мамографското изследване е единственият метод, позволяващ да се видят начални изменения под формата на микрокалцификати, който стоят в основата на някои от формите на рака. Те се виждат като дребни точици, който обаче могат да се развият в туморна бучка.

Един от важните въпроси, който интересува жените, е как протича изследването. Чрез поставяне на млечната жлеза (гърдата) между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди с мамографа се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техния паренхим.

Снимките могат да се запишат и на дигитален носител и трябва да се съхраняват, за да може да се прави сравнение при следващите профилактични прегледи. 

Добави описание Подобен вид сравнение е от изключително значение, за да се хванат навреме евентуални промени и изменения, обяснява доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Непосредствено след рентгеновото изследване се прави и клиничен преглед, при който насочено се палпират участъците на млечните жлези, като отново се търсят изменения, допълва доц. Михайлова.

Специалисти припомнят, че не всяка бучка е злокачествено образувание и при съмнение за наличието на такава е нужно да се направи незабавна консултация с лекар-мамолг.

За профилактичен мамографски преглед при доц. Христина Михайлова в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да си запишете час на тел.:  +359 2 920 09 01 (Регистратура).

2 коментарaДобави коментар »

danita49

От danita4913.07.2015, 16:29 ч.

С риск да опровергая написаната по-горе статия искам да кажа,че преди 6 г.ми се появи една бучка на едната гърда.Всяка година ходех на профилактичен преглед при д-р Свещаров(много прехвален),защото имам фамилна...

Виж всички коментари за "Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?".

Още от "Полезно"

Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки?

Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки?

Има ли значение дали пъпки ви се появяват на челото брадата или страните? Вижте какво издава мястото, на което ни излизат пъпки.

330 мл. течност в един пакет – това е животът ми!

330 мл. течност в един пакет – това е животът ми!

Светлана е само на 24 години и мечтае да стане мениджър. Светлана е момичето с най-красивите очи и лице, от което струи светлина.

МЦ „Оксилайф“ – София разполага с уникален ултразвуков скенер

МЦ „Оксилайф“ – София разполага с уникален ултразвуков скенер

Медицински център „Оксилайф – София”, разположен в полите на Витоша, предлага съвременна апаратура и отлични специалисти, за да подобри качеството на здравеопазването у нас и да се доближи до световните стандарти в медицината.