Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?

2 коментара0/5

Профикалтиката може да спаси живот

За съжаление, всяка година в България с рак на гърдата биват диагностицирани над 3500 жени. Ето защо профилактичните прегледи и ранната диагностика чрез мамографско изследване (рентгенова снимка на млечните жлези) са от изключително значение.

Мамографията представлява рентгеново изследване на млечните жлези с цел скрининг на рак на гърдата. Това е от изключително значение, тъй като мамографията може да открие туморни образувания още в начален стадий. Ранното диагностициране е от изключително значение, за редуцирането на фаталния изход от това заболяване.

Мамография спрямо възрастта

Между 35–40-годишна възраст трябва да се направи така наречената изходна мамография. Разбира се, при напипване на образувание или при усещане за дискомфорт в областта, мамографско изследване трябва да се направи веднага.

До 35-годишна възраст при жените, които нямат оплаквания и/или фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография. Това е безопасен и безболезнен ултразвуков преглед на млечните жлези.

Между 40–50-ата година веднъж годишно е задължително да се прави профилактично мамографско изследване.

След  навършването на 50-годишна възраст на дамите се препоръчва профилактичното мамографско изследване да се прави през година.

Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?Какво представлява мамографията?

Мамографското изследване се прави с помощта на рентгенов апарат – мамограф, който с относително ниска доза рентгеново лъчение визуализира структурите, изграждащи млечната жлеза и може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори, които не могат да бъдат установени чрез опипване.

Мамографското изследване е единственият метод, позволяващ да се видят начални изменения под формата на микрокалцификати, който стоят в основата на някои от формите на рака. Те се виждат като дребни точици, който обаче могат да се развият в туморна бучка.

Един от важните въпроси, който интересува жените, е как протича изследването. Чрез поставяне на млечната жлеза (гърдата) между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди с мамографа се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техния паренхим.

Снимките могат да се запишат и на дигитален носител и трябва да се съхраняват, за да може да се прави сравнение при следващите профилактични прегледи. 

Добави описание Подобен вид сравнение е от изключително значение, за да се хванат навреме евентуални промени и изменения, обяснява доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Непосредствено след рентгеновото изследване се прави и клиничен преглед, при който насочено се палпират участъците на млечните жлези, като отново се търсят изменения, допълва доц. Михайлова.

Специалисти припомнят, че не всяка бучка е злокачествено образувание и при съмнение за наличието на такава е нужно да се направи незабавна консултация с лекар-мамолг.

За профилактичен мамографски преглед при доц. Христина Михайлова в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да си запишете час на тел.:  +359 2 920 09 01 (Регистратура).

2 коментарaДобави коментар »

danita49

От danita4913.07.2015, 16:29 ч.

С риск да опровергая написаната по-горе статия искам да кажа,че преди 6 г.ми се появи една бучка на едната гърда.Всяка година ходех на профилактичен преглед при д-р Свещаров(много прехвален),защото имам фамилна...

Виж всички коментари за "Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?".

Още от "Полезно"

10 опасни токсина, които приемате често

10 опасни токсина, които приемате често

Здравето е едно от най-важните неща за всеки човек. За съжаление обаче средата, в която живеем и храната, с която се храним, често подлага доброто ни здравословно състояние на риск. Вижте 10 опасни токсина, които приемате твърде често и то без да подозирате.

За стволовите клетки

За стволовите клетки

Интервю с д-р Л. Гърчева завеждащ лаборатория  банка "стволови клетки" - СБАГ "Св.Лазар"

Атопичен дерматит – лечение с емолиенти

Атопичен дерматит – лечение с емолиенти

Атопичният дерматит (AД) е част от симптомокомплекс, известен като атопия, който включва също и бронхиална астма, алергичен ринит, според някои автори и уртикария.