Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки?

0 коментара0/5

Има ли значение дали пъпки ви се появяват на челото брадата или страните? Вижте какво издава мястото, на което ни излизат пъпки.

Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки?
 © istockphoto.com

Всеки човек има свой начин за справяне с пъпките. Козметика, процедури, или домашни маски помагат да се преборите с досадните пъпки по лицето. Ако пък борбата е неравна, дамите посягат към козметичния несесер и прикриват недостатъците. Освен обаче да се борите с пъпките, трябва да се научите да ги "слушате". Защото мястото, на което излиза дадена пъпка, издава много за причината това да се случи.

Пъпки на брадата и челюстта

Пъпките около брадата обикновено са от болезнени и без връх, изглеждат загнездени дълбоко в кожата и не се махат лесно. Тези пъпки по брадата са т.нар. хормонални пъпки. Появяват се обикновено малко преди или след месечния цикъл. В тези дни полагайте особено старателни грижи за кожата си - не пипайте лицето с мръсни ръце, почиствайте по-често, сменяйте по-често калъфката на възглавницата и т.н.

Важно: Никога не опитвайте да стискате хормоналните пъпки

Ако около брадата имате прекалено много от тези пъпки, добре е да се посъветвате с лекар за изследвания на хормоните, или направо да се обърнете към дерматолог за съвет.

Вижте също:

Какво трябва да знаем за хормоналния дисбаланс? >>>

жена акне, пъпки

Пъпки на челото

Пъпките на челото обикновено са свързани с проблеми с храносмилателната система. Вероятно имате нередовен стомах или пък приемате храни, които тялото трудно разгражда.  Пъпките на челото може да са причинени и от стрес, проблеми със съня или нередности с черния дроб.

7 съвета за по-добро храносмилане >>>

Ако често ви излизат пъпки на челото, опитайте да подобрите храносмилането - топла вода с лимон на гладно, билки за редовен стомах, повече фибри в менюто. Можете също така да потърсите режим за пречистване на черния дроб, за да се отървете от излишните токсини.

Друга причина за поява на пъпки на челото и по-конкретно около линията на косата, са продуктите за коса, които използвате. Възможно е да не сте отмили добре шампоана, или да сте пръснали лак и това да накара ожата да реагира.

Пъпки между веждите

Пъпките между веждите се появяват обикновено при хранителен режим, пълен с мазнини. Ако често хапвате боклучави храни, то вероятно междувеждието ви е "разкрасено" от пъпки. Друга причина е прекалената консумация на алкохол. С тези пъпки можете да се справите, ако просто замените вредните с полезни мазнини и намалите алкохола.

Според друга теория пъпките между веждите издават непоносимост към определени храни. Ако имате пъпки там, припомнете си какво сте яли и се наблюдавайте при следваща консумация на тази храна. Може да се окаже, че имате хранителна алергия, за която несте подозирали.

Вижте също:

Изпитана диета срещу акне >>>

жена акне пъпки, пъпки на бузите

Пъпки на страните

Пъпките на бузите/ страните се появяват, ако средата, в която живеем е прекалено запрашена. Това важи както за населеното място, така и за собствените ни домове. Макар да не можете да влияете на въздуха навън, за дома помислете за растения, които пречистват въздуха.

Вижте също:

Цветя за чист въздух у дома >>>

Друга причина за пъпки в тази област са мобилните телефони. Бидейки в дамската чанта, на масата, в джоба, екранът на телефона е дом на много бактерии. Когато говорим по него, тези бактерии лесно могат да се пренесат на лицето и кожата да реагира, като ни "изненада" с пъпки.

05.04.2017/ Радослава Михайлова

Още от "Полезно"

6 възможни причини за постоянна жажда

6 възможни причини за постоянна жажда

Чувствате се постоянно жадни? Ако приемате препоръчителната доза вода на ден, вероятно не дехидратацията, а някаква друга причина е отговорна за постоянната ви жажда. Вижте 6 възможни причини за постоянна жажда.

Есенна романтика: Как да го впечатлим?

Есенна романтика: Как да го впечатлим?

Септември мина, а листата по дърветата бавно, но сигурно започват да пожълтяват, готови за последен танц преди да паднат в дъждовната локва.