Как Великден е опасен за здравето?

0 коментара0/5

Може ли Великден да застраши здравето ни и какви рискове крие? Вижте кои са великденските рискове за здравето, за които забравяме покрай цялата празнична еуфория.

Как Великден е опасен за здравето?
 © istockphoto.com

Основните рискове за здравето ни около Великден са свързани с яйцата, които купуваме, боядисваме и после хапваме. Какви яйца да купуваме, как да съхраняваме и защо срокът на годност на яйцата се съкращава след като се сварят.

Какви яйца да купуваме?

Винаги купувайте яйца, за които сте сигурни, че са държани в хладилник. Проверете внимателно срока на годност, защото е възможно в магазина да се опитат да ви „пробутат“ стари яйца. Понякога, когато пазаруваме в големи количества, сме склонни да забравяме да проверим срока на годност и това може да ни изиграе лоша шега. Проверете добре яйцата, които купувате. Те не бива да са пукнати. Яйцето може да се зарази или напълни с бактерии през подобни пукнатини в черупката.

Приберете яйцата в хладилника възможно най-скоро след като сте ги купили. Съхранявайте ги в хладилника, преди да ги боядисате

Добави описание

Твърдо сварени вместо рохки

Когато говорим за великденски яйца, препоръчваме ви да ги направите твърдо сварени, тъй като те са по-подходящи за продължителните великденски празници. Рохко сварените яйца се препоръчват за консумация в най-кратък срок.

7 ползи от яденето на яйца >>>

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи >>>

Винаги се случва поне няколко яйца да се спукат, докато ги варите. Това не бива да ви притеснява, те все още са подходящи за ядене. Можете лесно да ги прибавите към всяка пролетна салата. Не е препоръчително обаче да ги боядисвате и след това да ги ядете.

яйце, стетоскоп

Дръжте варените яйца в хладилник

В процеса на варене яйцата губят външния си защитен слой, който ги предпазва от бактерии. Веднъж сварени, яйцата са по-податливи на бактерии. Затова винаги мийте ръцете си, преди да започнете да белите яйцата.

Салмонелоза - причини, симптоми, лечение >>>

Също така е препоръчително да съхранявате варените яйца в хладилника, за да ги предпазите от разваляне особено при необичайно високите пролетни температури тази година.

Добави описание

Великденските яйца и срок на годност след варенето

Желателно е да изядете великденските яйца в рамките на седмица след като сте ги сварили (и това при положение, че сте ги съхранявали в хладилника)

25.04.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как Великден е опасен за здравето?".

Още от "Полезно"

Колко е важно да бъдеш... усмихнат

Колко е важно да бъдеш... усмихнат

Знаете ли, че хората, които се усмихват повече, получават повишение по-често? Точно така!

Болница „Вита” прилага иноватитен оперативен метод на тазобедрената става

Болница „Вита” прилага иноватитен оперативен метод на тазобедрената става

Селективната остеоиндукция може да предотврати ендопротезирането на тазобедрената става

ПРОСТУДА – има ли ефективно и безопасно решение за децата и родителите им?

ПРОСТУДА – има ли ефективно и безопасно решение за децата и родителите им?

Дойде ли есента, малчуганите са едни от първите, които стават жертва на простудни заболявания и ангини.