Как Великден е опасен за здравето?

0 коментара0/5

Може ли Великден да застраши здравето ни и какви рискове крие? Вижте кои са великденските рискове за здравето, за които забравяме покрай цялата празнична еуфория.

Как Великден е опасен за здравето?
 © istockphoto.com

Основните рискове за здравето ни около Великден са свързани с яйцата, които купуваме, боядисваме и после хапваме. Какви яйца да купуваме, как да съхраняваме и защо срокът на годност на яйцата се съкращава след като се сварят.

Какви яйца да купуваме?

Винаги купувайте яйца, за които сте сигурни, че са държани в хладилник. Проверете внимателно срока на годност, защото е възможно в магазина да се опитат да ви „пробутат“ стари яйца. Понякога, когато пазаруваме в големи количества, сме склонни да забравяме да проверим срока на годност и това може да ни изиграе лоша шега. Проверете добре яйцата, които купувате. Те не бива да са пукнати. Яйцето може да се зарази или напълни с бактерии през подобни пукнатини в черупката.

Приберете яйцата в хладилника възможно най-скоро след като сте ги купили. Съхранявайте ги в хладилника, преди да ги боядисате

Добави описание

Твърдо сварени вместо рохки

Когато говорим за великденски яйца, препоръчваме ви да ги направите твърдо сварени, тъй като те са по-подходящи за продължителните великденски празници. Рохко сварените яйца се препоръчват за консумация в най-кратък срок.

7 ползи от яденето на яйца >>>

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи >>>

Винаги се случва поне няколко яйца да се спукат, докато ги варите. Това не бива да ви притеснява, те все още са подходящи за ядене. Можете лесно да ги прибавите към всяка пролетна салата. Не е препоръчително обаче да ги боядисвате и след това да ги ядете.

яйце, стетоскоп

Дръжте варените яйца в хладилник

В процеса на варене яйцата губят външния си защитен слой, който ги предпазва от бактерии. Веднъж сварени, яйцата са по-податливи на бактерии. Затова винаги мийте ръцете си, преди да започнете да белите яйцата.

Салмонелоза - причини, симптоми, лечение >>>

Също така е препоръчително да съхранявате варените яйца в хладилника, за да ги предпазите от разваляне особено при необичайно високите пролетни температури тази година.

Добави описание

Великденските яйца и срок на годност след варенето

Желателно е да изядете великденските яйца в рамките на седмица след като сте ги сварили (и това при положение, че сте ги съхранявали в хладилника)

25.04.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как Великден е опасен за здравето?".

Още от "Полезно"

Засилете имунната система преди да дойде грипната вълна

Засилете имунната система преди да дойде грипната вълна

Грипната вълна се очаква след Нова година - в средата на януари или началото на февруари. Затова хората трябва да вземат мерки за укрепване на имунната система.

Умна възглавница се бори с хъркането

Умна възглавница се бори с хъркането

Много хора страдат от неспокоен сън, защото се будят от хъркането на партньора си. Сега умната възглавница слага край на неспокойните нощи.

Есенна романтика: Как да го впечатлим?

Есенна романтика: Как да го впечатлим?

Септември мина, а листата по дърветата бавно, но сигурно започват да пожълтяват, готови за последен танц преди да паднат в дъждовната локва.