Жабурене с олио - за какво е полезно?

1 коментар0/5

Чували ли сте за ползите за здравето и красотата от жабуренето с олио. Това е една от новите-стари мании в интернет, която всъщност произхожда от Аюрведа. Научете повече за жабуренето с олио и евентуалните ползи за здравето, които носи.

Жабурене с олио - за какво е полезно?
 © istockphoto.com

Какво представлява жабуренето с олио и откъде произлиза?

Всяко ново нещо е добре забравено старо, така и с жабуренето с олио. Жабуренето с олио е лечебна практика, която произлиза от алтернативната за западния свят медицина - Аюрведа. При тази процедура около 1 с.л. студенопресовано олио се слага в устата, задържа се известно време, подобно на вода за уста, след което се изплюва.

В Аюрведа жабуренето с олио има две наименования за два сходни, но не съвсем идентични, процеса. Едното се казва Квала Дарма - при него приемате 1 с.л. олио през устата, разнасяте го в устната кухина (правите т.нар. жабурене), след което изплювате. Втората процедура се нарича Гандуш и всъщност тя е жабуренето с олио, за което ще говорим, и по което интернет потребителите са луднали.

Вижте също:

Детоксикирайте тялото си с този древен ритуал >>>

жена

Как се прави Гандуш/ жабурене с олио?

Приемате около 1 ч.л. студенопресовано олио в устата и започвате да жабурите в продължение на около 20 минути. Олиото трябва да достигне до всички части на устата, някои дори препоръчват да мине между зъбите. Междувременно олиото, разбира се, ще промени плътността и текстурата си, ще стане по-гъсто. Смята се, че жабуренето с олио успява да пречисти организма от натрупаните токсини. Олиото абсорбира тези вредни вещества и затова в процеса на жабурене се сгъстява като консистенция.

Как да подобрим храносмилането според Аюрведа >>>

Изчистване на мазнините според Аюрведа >>>

Много е важно да не преглъщате дори малко от олиото, защото според Аюрведа, то съдържа много вредни вещества, наречени Ама, които днес просто определяме като токсини. След като изминат 20-те минути просто изплюйте олиото и добре изплакнете устата. По възможност дори почистете езика с четка за зъби. Смята се, че жабуренето с олио трябва да се прави сутринта, веднага след като се събудите. Препоръчва се да се прави всеки ден.

Какво олио да използваме?

Според Аюрведа трябва да използвате студенопресовано сусамово олио, защото има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства. Въпреки това много хора използват студенопресован зехтин или слънчогледово олио, или дори кокосово масло.

жабурене с олио, сусамово олио

Жабурене с олио - ползите за здравето

Смята се, че жабуренето с олио подобрява устната хигиена и здраве, защото премахва токсините и бактериите от езика, зъбите, венците и гърлото. Смята се, че може да предотврати появата на кариеси и гингивит.

Смята се, че жабуренето със сусамово олио изчиства токсините от организма като цяло и се справя с проблеми като постоянните мигренозни главоболия, умората, алергии и други състояния, причинени от вируси.

Важно е да се знае, че жабуренето с олио не може да замени здравословния начин на живот, но може да е една от стъпките в правилната посока. Няма единно мнение дали е полезно, но със сигурност е практика, която, ако не помогне, няма да навреди.

Бихте ли опитали жабурене с олио?

27.06.2016/ Радослава Михайлова

Още за: аюрведа, олио

1 коментарДобави коментар »

Pi_

От Pi_28.06.2016, 15:47 ч.

Привет от бъдещето! Ние използваме паста за зъби и вода за уста, а за чистене - четка за зъби, четка за пространството между зъбите, конец за зъби и т.н. Не се жабурим с олио и нямаме кариеси и гингивит. Ходим на...

Виж всички коментари за "Жабурене с олио - за какво е полезно?".

Още от "Полезно"

Правила за интимен тоалет

Правила за интимен тоалет

В различни периоди от живота си жената трябва да се съобразява с различни условия за спазване на интимна хигиена.

Как да подсилиш имунната си система през есента

Как да подсилиш имунната си система през есента

Есента въплъщава живописна красота и домашен уют, на които най-вероятно вече се наслаждаваш. Но освен това, тя крие вируси зад всеки ъгъл, а всичко, което имаш като оръжие срещу тях, е твоята имунна система.