Истината за наднорменото тегло

0 коментара0/5

Наднорменото тегло и затлъстяването се считат за основни проблеми на общественото здраве на модерния свят, или защото са все по-често срещани, или защото имат сериозни патологични последствия.

Истината за наднорменото тегло

Затлъстяването представлява хронично заболяване, което се дължи на излишък на мастна тъкан, разпределена по различен начин в различни участъци на тялото.

Хората с наднормено тегло и затлъстяване, дори и в различен размер, се характеризират с излишък на мазнини. Това има своите отрицателни последици върху целия организъм, като се увеличава опасността от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания.

Мазнините, съдържащи се в коремната област, коремни мазнини, са по-опасни спрямо мазнините в другите участъци на организма. Поради това, трябва да се обръща все по-голямо внимание не само на килограмите в повече, но и на разпределението на мазнините и най-вече, върху стойността на обиколката на талията.

За да се определи дали съществува „излишък” на мазнини, обикновено се прибягва към индекса на телесната маса (ИТМ или BMI=Body Mass Index), който се изчислява по следната формула:

 

BMI = тегло (в kg)/ръст на квадрат (в метри) = kg/m3

 

В следващата таблица са посочени стойностите за справка за възрастни:   

BMI

ОЦЕНКА

< 18,5

тегло под нормата

18,5 – 24,9

нормално тегло

25 – 29,9

наднормено тегло

30 – 34,9

затлъстяване

35 – 39,9

затлъстяване ІІ-ра степен

>40

затлъстяване ІІІ-та степен

BMI е своевременен индикатор за наднормено тегло и затлъстяване, но той трябва да се счита само за един от параметрите, които трябва да се държат под наблюдение. Важно е да се има предвид освен BMI и ОБИКОЛКАТА НА ТАЛИЯТА (обиколката на стомаха, измерена на височината на пъпа), която се счита за достоверен индикатор на количеството мазнини, намиращи се в коремната област. 

(обиколката на стомаха, измерена на височината на пъпа

За по-точно измерване е необходимо: да се стои в изправено положение, да се отпуснат коремните мускули, да се постави обикновен метър (не еластичен) по средата между най-ниската част на ребрата и горната граница на костта на таза.

В следващата таблица са посочени стойностите за справка за възрастни:  

ЖЕНА

 МЪЖ

ОЦЕНКА

< 80

< 94

нормално

80 – 88

94 – 102

високо

> 88

> 102

много високо

И за децата, за да се направи оценка за коремното затлъстяване, може да се използва един прост индекс, твърде бърз за изчисляване и много чувствителен като индикатор на опасност. Става въпрос за съотношението между обиколката на талията и височината, и двете стойности изразени в сантиметри.

Съотношението обиколка на талията/височина не трябва да превишава стойността 0,5.

Наличието на излишък от коремни мазнини, ако не се взема предвид BMI, представлява рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип 2. Поради това, трябва да се обръща все по-голямо внимание не само на килограмите в повече, но и на разпределението на мазнините и най-вече, върху стойността на обиколката на талията.

В светлината на тези доказателства, дори и който се намира в интервала за BMI в норма, трябва да държи под наблюдение и коремната обиколка, тъй като тя се счита за рисков фактор, независимо от теглото.

LibraMed - Решението на Aboca за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването

В стремежа да се реши проблемът със затлъстяването италианската компания Aboca, предлага един нов подход, използващ натурални фитокомплекси. Libramed е резултатът от години на научно-изследователска дейност на Aboca.

LibraMed

„LibraMed” е медицинско изделие за лечението на наднормено тегло и затлъстяване, подходящ за възрастни и деца от и над 8-годишна възраст. Неговото действие стимулира намаляването на телесното тегло и обиколката на талията.

Policaptil Gel Retard„LibraMed” действа благодарение на Policaptil Gel Retard. Това е патентован комплекс от полизахаридни молекули, който се отличава с повишена гелообразуваща способност. Благодарение на него се забавя абсорбирането на въглехидрати, като намалява количеството и скоростта на увеличаване на кръвната захар след хранене, правейки постоянна концентрацията на инсулин и глюкоза в кръвта.

В противен случай, бързото намаляване на нивата на глюкозата водят до състояние, което организма интерпретира като липса на хранителни елементи, което се посреща с поемането на друга храна. Контролът на пика на кръвната захар намалява натрупването на мазнини в коремната област и преждевременно усещане на чувство на глад.

Добави описание

Ключът към доброто здраве включва комплексен подход за справяне с проблема на наднорменото тегло и затлъстяването. Разнообразната и качествена храна, достатъчната физическа активност и прилагането на безопасен подход, какъвто предлага Libramed, могат да променят начина на живот и да подкрепят здравето на пациентите.

 

Повече информация за LibraMed >>>

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Истината за наднорменото тегло".

Още от "Полезно"

За всеки ден, за всяка жена

За всеки ден, за всяка жена

Освободи смеха, носи Libresse

Менопауза и  iCR

Менопауза и iCR

Много жени лекуват симптомите на менопауза с естествени продукти. Независимо какви средства и методи използват най- важното е те да се чувстват, както обикновено - активни и пълноценни.

10 съвета за здрав уринарен тракт

10 съвета за здрав уринарен тракт

10 съвета за поддържането на здравето на уринарния тракт.