Градинарството като терапия

1 коментар0/5

Какви са ползите за здравето ни от градинарстовото, пък било то и само на балкона у дома? Как градинарството може да действа терапевтично и да ни помогне да се справим със стреса. Научете повече за градинарството като терапия.

Градинарството като терапия
 © istockphoto.com

Когато говорим за градинарство, не е задължително да имате половин декар земя на село или градинка пред блока. Става дума за градинарството като идея. Можете да правите тази природна терапия дори на терасата у дома, като започнете със създаването на своя цветна или билкова градина. 

Вижте също:

Деко идеи за градината у дома >>>

Съвети за успешно пресаждане на растенията >>>

7 ароматни билки, които можете да отглеждате на балкона >>>

Все повече хора живеят в градовете и губят връзката с природата. Затворени в апартаментите, прекарващи по цял ден времето си в градска среда, хората се чувстват изморени, потиснати и дори депресирани. Затова много терапевти, особено в чужбина, препоръчват градинарството като начин човек да преоткрие връзката си с природата, да намери време за себе си, да релаксира и заедно с това да усети ползите върху здравето.

Градинарството за справяне със стреса

Проучвания показват, че градинарството намалява нивата на кортизол, хормона на стреса. Вниманието, което човек отдава на растенията, помага да забрави за ежедневните си проблеми. Под градинарстване разбира се тук не говори само за садене на растения, но и за грижата за тях - поливане, почистване и т.н.

Градинарството подсилва имунната система

Почвата съдържа много различни бактерии и микроорганизми. Смята се, че контактът с тях повишава имунните сили на организма, особено при по-малки деца. 

Градинарството като тренировка

Може и да не ви се струва така, но истината е, че градинарството (дори на терасата у дома) е доста физически изтощаващо занимание. Ако обаче се грижите за градина на село или пред блока физическите усилия са още по-големи. 3 часа активно градинарство са равни на 1-часова тренировка във фитнеса.

Почвата - естествен антидепресант

Малцина знаят, но почвата съдържа естествен антидепресант, наречен Mycobacterium vaccae, който повишава нивата на цитокините, а това увеличава производството на серотонин, хормона на щастието. 

градинарство

Градинарството за здраве и щастлив живот

Ако отглеждате сами своите плодове, зеленчуци и/или подправки, това автоматично ще направи живота ви по-здравословен. Освен това отглеждането на храната ни кара по-често да се замислим с какво се храним.

Отглеждането и грижата за цветя пък ни прави по-щастливи, внася цвят и разнообразие в скучното и сиво ежедневие. Наблюдаването на цветята само по себе си действа терапевтично.

31.03.2017/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Tedi_k

От Tedi_k31.03.2017, 19:56 ч.

Напълно съм съгласна,че отглеждането на цветя ме прави щастлива, но не знаех, че почвата е толкова здравословна Чудесна статия

Виж всички коментари за "Градинарството като терапия".

Още от "Полезно"

Ротавирусната инфекция e предотвратима

Ротавирусната инфекция e предотвратима

Ротавирусите са най-честата причина за гастроентерит (инфекциозна диария) в детската възраст. Заразяването става предимно по фекално-орален или контактен път.

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Бръчки, увиснала кожа, скованост и болка в ставите... всичко това е продиктувано от понижения с възрастта синтез на колаген и хиалуронова киселина.

Жабурене с олио - за какво е полезно?

Жабурене с олио - за какво е полезно?

Чували ли сте за ползите за здравето и красотата от жабуренето с олио. Това е една от новите-стари мании в интернет, която всъщност произхожда от Аюрведа. Научете повече за жабуренето с олио и евентуалните ползи за здравето, които носи.