Гинеколозите: Изписваме пациентите „светкавично“ след операцията

0 коментара0/5

Лапароскопските (ендоскопските) операции в гинекологията позволяват голяма точност при невероятно бързото възстановяване на пациента.

Гинеколозите: Изписваме пациентите „светкавично“ след операцията

Всички интервенции, познати при традиционната хирургия, могат да се извършват и чрез ендоскопската хирургия, докато комуникации от нов тип позволяват най-добрите лекари да консултират свои колеги на огромни разстояния по време извършването на операцията.

Възможно ли е пациентите да бъдат изписвани почти непосредствено след гинекологична хирургическа интервенция? Отговорът е „Да!“. Благодарение на налагащите се миниинвазивни ендоскопски операции при по-леките манипулации  пациентите могат да си отидат вкъщи още на същия ден. Затворената техника позволява изключително бързото възстановяване на пациента и крие по-малко рискове. Засега в България лекарите са по-предпазливи и предпочитат изписването да се случи до 1–2 дни след процедурата. Но това също намалява значително болничният престой. За сравнение при отворената хирургия престоят в болницата е между 5-10 дни. За радост на пациентите голямо предимство на лапароскопията е и добрият козметичен ефект. Една година след интервенцията лекарската намеса е почти незабележима.

Лапароскопските операции са много по-прецизни поради много добрата визия в дълбочина, обясниха от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, една от най-добрите болници за женско здраве, където се предлага на пациентите лечение на всички видове гинекологични проблеми, включително и оперативна гинекология от ново поколение. Поради нарастващото търсене на този тип медицински грижи Комплексът разширява своето гинекологично хирургично отделение. Именно оттук започва и интензивното сътрудничество с Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE), за да се въведе в България стандартизирано по европейски критерии лечение на гинекологични заболявания по методите на микрохирургията.

Какво представлява ендоскопската гинекологична хирургия?

Гинекологичната лапароскопска операция започва с изпълването на корема на жената с газ – въглероден диоксид. Така операторът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда перфектно коремните органи на пациента. Видимостта позволява 40 пъти увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани. През последните години бурното технологично развитие на медицината даде възможност всичко, което се извърша при конвенционалната хирургия, да бъде правено и чрез лапароскопски техники.

Благодарение на развитието на технологиите медицината вече преодолява времето и пространството. Телемедицината позволява най-добрите лекари да консултират свои колеги на огромни разстояния.
Но човешкият стремеж към развитие не спира дотук. Вероятно следващата стъпка ще бъде роботизираната оперативна гинекология.

 

Още от "Полезно"

ПРОСТУДА – има ли ефективно и безопасно решение за децата и родителите им?

ПРОСТУДА – има ли ефективно и безопасно решение за децата и родителите им?

Дойде ли есента, малчуганите са едни от първите, които стават жертва на простудни заболявания и ангини.

6 възможни причини за постоянна жажда

6 възможни причини за постоянна жажда

Чувствате се постоянно жадни? Ако приемате препоръчителната доза вода на ден, вероятно не дехидратацията, а някаква друга причина е отговорна за постоянната ви жажда. Вижте 6 възможни причини за постоянна жажда.

10 опасни токсина, които приемате често

10 опасни токсина, които приемате често

Здравето е едно от най-важните неща за всеки човек. За съжаление обаче средата, в която живеем и храната, с която се храним, често подлага доброто ни здравословно състояние на риск. Вижте 10 опасни токсина, които приемате твърде често и то без да подозирате.