5 симптома, че прекалявате със солта

0 коментара0/5

Ако се храните с твърде много сол, това може да навреди на вашето здраве. Преди това обаче вашето тяло ви дава редица предупредителни сигнали. Вижте 5 симптома, че прекалявате със солта.

5 симптома, че прекалявате със солта
 © iStock

Едва ли има човек, който не е наясно, че солта в големи количества може да бъде наистина вредна за здравето. За съжаление обаче, солта присъства в голяма част от храните и то в значителни количества, което лесно завишава нейния прием. Много сол се съдържат във всички готови и полуготови храни, които се предлагат в магазините – от чипс до консерви и замразени храни.

По тази причина човек трябва да бъде много внимателен с какво и колко се храни, тъй като прекаляването със солта може да доведе до много нежелани последици и здравословни проблеми като високо кръвно налягане, например.

Опасно бяло – захар и сол >>>

Според препоръките на специалисти дневният прием на сол не бива да надвишава 2300 милиграма. Разбира се, трудно е да следите всяко количество сол, което поглъщате, затова пък вашето тяло много бързо може да ви покаже, ако прекалявате със солта. Вижте 5 симптома, показващи, че приемате твърде много сол:

Устата ви е суха

Чувствате често устата си суха? Вероятно консумирате прекалено много сол. След като във вашия организъм попадне голямо количество натрий, тялото започва да усеща дисбаланс в нивата на сол и вода. За да се справи с този дисбаланс, тялото има нужда от повече вода. Ето защо мозъкът изпраща сигнали за жажда, с което ви приканва да приемате повече вода.

8 причини да пиете вода на гладно >>>

Добави описание

Имате главоболие

Ако често страдате от главоболие, замислете се дали не прекалявате със солта? Редица изследвания установяват, че завишеният прием на сол води до по-често главоболие.

Има също така силна връзка между високото кръвно налягане и главоболието. Но резултати от проучвания доказват, че прекаляването със сол води до повече пристъпи на главоболие дори при хора с нормално кръвно налягане.

Ходите често до тоалетна

Консумацията на повече вода не е единственото нещо, което може да ви накара да посещавате по-често тоалетната. Изненадващо, прекаляването със солта може да има същия ефект. Когато човек приема твърде много сол, бъбреците му трябва да работят извънредно, за да изчистят допълнителната сол. Така че в крайна сметка резултатът е по-често уриниране.

Пръстените ви стягат

Не сте качили килограми, но защо тогава пръстените ви изведнъж започнаха да ви стягат, сякаш са два размера по-малки? Обяснението е много просто: ширината на пръстите ви се е увеличила заради задържане на вода, чийто причинител пък е прекаляването със солта. Тялото е сложна машина, която трябва да запази баланса между течности и електролити. Приемът на твърде много сол кара мозъкът да освобождава хормони, заради които в организма се задържа вода в опит да се поддържа баланса.

Задържане на вода – кога и защо? >>>

Мозъчна мъгла

Прекаляването със солта дехидратира тялото. А когато човек е дехидратиран, способността му да мисли ясно започва да намалява. Мозъчната мъгла е свързана с по-лоши когнитивни резултати, измерващи концентрацията, паметта, разсъжденията и времето за реакция. Дехидратацията вследствие на прекаляването със сол може да понижи и настроението на човек.

01.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 симптома, че прекалявате със солта".

Още от "Полезно"

Иновативно лечение на заболявания на повърхностните вени

Иновативно лечение на заболявания на повърхностните вени

Много хора у нас страдат от разширени (варикозни) вени, без дори и да го подозират.

Real SAM-e – откритие в медицината, което ще ви върне усмивката!

Real SAM-e – откритие в медицината, което ще ви върне усмивката!

Животът е прекрасен, но не за всички. Богати или бедни, здрави или болни, депресията във всички разновидности е част от живота ни.

Умна възглавница се бори с хъркането

Умна възглавница се бори с хъркането

Много хора страдат от неспокоен сън, защото се будят от хъркането на партньора си. Сега умната възглавница слага край на неспокойните нощи.