4 причини, заради които се разболявате по време на път

0 коментара0/5

Болни по време на пътуване – какъв по-кошмарен сценарий? Защо всъщност човек се разболява именно, докато си почива? Дали всичко е въпрос на лош късмет или има и друго? Вижте 4 причини, заради които се разболявате по време на път.

4 причини, заради които се разболявате по време на път
 © iStock

Малко преди лятото вече голяма част от почивките и пътуванията са планувани. Топлите месеци и по-високите температури са още една допълнителна причина човек да се отправи на път и да опознае някой чужд град или пък държава.

Какво обаче може да провали пътуването до желаната дестинация? Човек внезапно да се разболее и да пропилее част от почивните си дни, лежейки в хотелската стая. Вероятно не подозирате колко често пътуващите се разболяват.

Най-вече оплакванията са свързани с вирусни инфекции на горните дихателни пътища - запушване на носа, кашлица и възпалено гърло. За щастие, не особено сериозни симптоми, но достатъчни, за да развалят пътуването ви.

Здрави по време на пътуване - бързи съвети >>>

Разберете 4 причини, заради които човек се разболява по време на път и какво може да направите, за да се предпазите:

Летищата и гарите са дом на милиони бактерии

Това не е учудващо, имайки предвид колко много хора преминават всеки ден през тези места. Освен това човек попада в затворено пространство с много повече хора, отколкото обикновено, което допълнително увеличава риска да се разболее. Въздухът в самолета се филтрира, но това няма да ви гарантира безопасност, ако до вас седи болен човек, който често киха и кашля (всички знаем колко микроби се разпространяват само с кихането).

Какво да направите: Най-добре преди пътуване се снабдете с най-базовите лекарства срещу настинка. Това е особено важно, ако пътувате в друга страна, тъй като не се знае дали там ще можете да ги откриете. Не забравяйте, че обществените места са покрити с бактерии, така че мийте ръцете си често и използвайте дезинфекциращ гел за ръце при нужда. Избягвайте да докосвате лицето и особено устата си, ако ръцете ви не са чисти.

Добави описание

В другите страни има непознати болести

Човек не може да бъде подготвен за болестите в своята страна, какво остава за тези в някоя друга. По тази причина е много важно да се информирате предварително за най-големите опасности за вашето здраве в зависимост от мястото, към което сте се отправили. Освен това хората в различните краища по света имат изградена имунна защита срещу определени неща – именно това прави чужденците по-податливи на някои зарази.

Какво да направите: Поне няколко месеца преди пътуването в друга страна се информирайте за болестите, на които може да станете жертва. В някои случаи се налага да си направите ваксини, с помощта на които ще бъдете максимално спокойни и предпазени.

На дълъг път с кола – 7 безценни съвета >>>

Водата от чешмата може да бъде опасна

В много страни по света водата от чешмата е замърсена и наистина опасна за вашето здраве. Едно от най-честите оплаквания, вследствие на пиенето на замърсена вода, е диарията. Ако диарията продължи повече от няколко дни и в изпражненията ви се появи кръв, незабавно потърсете лекарска помощ. Същото важи и ако заедно с диарията имате треска.

Какво да направите: Най-добре на чуждо място консумирайте само бутилирана вода. В някои страни отказвайте дори лед в чашата, тъй като той също може да бъде замърсен и вреден за здравето ви.

Добави описание

Стресът и умората могат да ви повалят

Почивките и пътуванията до хубави места са предназначени за релакс и отпускане на ума, но колко извънредна работа вършите преди това? Всички приготовления преди пътуването също могат да ви докарат допълнителен стрес, който отслабва имунната система точно преди да пътувате. Умората допълнително „помага” на организма и го прави по-податлив на заболявания.

Какво да направите: Няма лесен лек за стреса, но подготовката за пътуването достатъчно време преди заминаване може да ви помогне. Планирайте всичко предварително и разпределете времето и задачите си разумно, за да не се стресирате прекалено преди пътуването.

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате >>>

17.05.2017/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

Какво искат жените

Какво искат жените

„Ако знаех какво искат жените, щях много по-лесно да им влияя. Сега знам само, че са луди.“ - Мел Гибсън като Ник Маршал в „Какво искат жените“

Гинко Билоба и Гроздово семе- идеалната комбинация

Гинко Билоба и Гроздово семе- идеалната комбинация

Екстрактите Гинко Билоба и Гроздово семе - идеалната комбинация при затруднена концентрация, сърдечно-съдови проблеми и студени крайници