10 причини да четем (повече)

0 коментара0/5

Освен че развива въображението, четенето носи куп ползи за здравето. И ако не четете често, то ние ще ви дадем 10 причини да четете (повече).

10 причини да четем (повече)
 © istockphoto.com

1. Четенето стимулира мозъка

Четенето поддържа мозъка активен, а в дългосрочен план това намалява риска от заболявания на мозъка като деменция и Алцхаймер. Затова не пропускайте да тренирате мозъка при всяка възможност. Четенето е добър начин за това.

2. Четенето намалява стреса

Без значение колко сте напрегнати и изнервени, четенето ще ви помогне да се успокоите. Четенето е начин да се затворите в един различен свят и да забравите за проблемите. Ще се учудите колко ще се успокоите след само 15 минути четене.

Вижте също:

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес >>>

 

3. Четенето подобрява паметта

Когато четете някоя книга, трябва да сте концентрирани, да помните имената на различните герои, да следите развитието на действието. Затова и четенето е идеалното упражнение за подобряване на паметта. 

4. Четенето развива аналитичното мислене

Много от книгите имат заплетен сюжет, който предизвиква любопитството на четящия. За да разплете мистерията, читателят трябва да прави асоциации, да разсъждава и да анализира. Това умение се тренира все по-добре с всяка следваща прочетена книга.

Вижте също:

18 съвета, с които ще промените живота си >>>

четене

5. Четенето подобрява концентрацията

Четенето е занимание, което изисква цялото ви внимание. За да следите какво се случва в книгата, трябва да сте изцяло концентрирани върху това, което четете. Ако по природа сте разсеяни или трудно се концентрирате върху дадена задача, опитайте да четете всеки ден в продължение на месец и ще забележите разликата.

6. Четенето действа терапевтично

Книгите могат да са вашият терапевт. Често те дават отговори на въпроси, които сте търсили дълго време. Могат да ви накарат да се замислите върху своите действия, върху поведението си и да преосмислите начина си на живот. Те действат подобно на терапевт, който ви помага да пренасочите правилно житейската си енергия, за да бъде тя градивна за вас като хора.

7. Четенето създава по-силна връзка между деца и родители

Ако търсите начин да се сближите с детето си от ранна възраст, то четенето е един от най-добрите варианти. Приспивайте детето с интересна книжка всяка вечер, за да заздравите връзката си. Така детето асоциира времето с вас със спокойствие, с приятни и успокояващи емоции, които четенето носи.

четене

8. Четенето развива въображението

Четенето е безспорно най-добрият начин за развиване на въображението. Затова е много важно едно дете да израстне в среда, в която се чете и след определена възраст да чете само. По този начин то ще порасне в свят, пълен с магия. Неминуемо, когато човек чете, той си представя това, което чете - героите, обстановката, действията. Няма по-добра и приятна тренировка за въображението.

9. Четене = грамотно писане

Проучвания показват, че има пряка връзка между четенето и грамотното писане. Четенето подобрява грамотността на човек, създавайки бавно, но трайно усещане за правилно и грешно. Случвало ли ви се е понякога да видите една дума, изписана по начин, който ви е странен? Не сте сигурни за правописа, но нещо ви дразни. Това обикновено е, защото сте гледали тази дума написана стотици пъти, докато четете. Грешно изписана, вие автоматично я регистрирате като неправилна.

10. Четенето обогатява речника

Забелязали ли сте разликата в изказа между хората, които четат и тези, които не четат. Няма нужда да цитираме проучвания, това е нещо, което се забелязва лесно. Четенето обогатява речника от най-ранна възраст и помага за правилното изказване.

22.05.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 причини да четем (повече)".

Още от "Полезно"

Токсините – невидимата заплаха

Токсините – невидимата заплаха

Твоето тяло живее в града и малко по малко заприличва на него – обвито от цигарен дим, задръстено от храна пълна с консерванти и оцветители, изнервено и мрачно от вечно забързаното ежедневие.

Български витамини за деца -  за малките лъвчета

Български витамини за деца - за малките лъвчета

Познатият български производител на хранителни добавки Фортекс Нутрасютикълс вече предлага и собствена марка детски витамини.

Зимата е добре дошла!

Зимата е добре дошла!

По-малко дневна светлина, по-малко движение, по-малко плодове и зеленчуци, все същият стрес... Нищо чудно, че през зимата боледуваме по-често, че сме по-склонни към депресивни състояния и някои от нас вече броят дните до началото на пролетта.