10 опасни токсина, които приемате често

0 коментара0/5

Здравето е едно от най-важните неща за всеки човек. За съжаление обаче средата, в която живеем и храната, с която се храним, често подлага доброто ни здравословно състояние на риск. Вижте 10 опасни токсина, които приемате твърде често и то без да подозирате.

10 опасни токсина, които приемате често
 © iStock

Всеки ден токсини „нахлуват” във вашия организъм, като обикновено това се случва посредством храната и напитките, които консумирате. Не бива да изпадате в паника обаче – тялото ви е способно да се справи с определено количество токсини, като ги филтрира.

Проблемът се появява, когато токсините са твърде много. Тогава тялото се претоварва, а това от своя страна може да доведе до чувство на умора и изтощение. Съществува и далеч по-лош сценарий – развитие на по-сериозно заболяване.

Храни, които премахват естествено токсините от тялото >>>

За да предпазите организма и здравето си от прекомерно количество вредни вещества, разберете кои са някои от опасните източници на токсини и се опитайте да ги ограничите:

Кофеин

Няма нищо лошо в ритуала „сутрешна чаша кафе”, но внимавайте да прекалявате с кофеина. Твърде много от това вещество повишава нивото на кръвната захар и нивата на адреналин, което може да затрудни работата на надбъбречните жлези. Разбира се, кафето не е единственият източник на кофеин. Той се среща в някои видове чай, енергийни и безалкохолни напитки.

Алкохол

С него също не бива да прекалявате. Алкохолът води до дехидратация, изчерпва хранителни нива в тялото и вреди да черния дроб.

Добави описание

Тютюнопушене

Едва ли има някой, който се съмнява, че цигарите са вредни за здравето. Токсините, които се съдържат в тях, както и в цигарения дим, са причина за голям брой случаи на преждевременна смърт.

4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги >>>

Пестициди

Те се намират в голяма част от храната, която консумираме, а понякога и в много опасни концентрации. Човек не може да избегне напълно приема на пестициди, но може да го намали. По възможност купувайте плодове и зеленчуци от пазари, където продават и производители. Също така измивайте добре продуктите преди да се храни с тях. Хубаво е да накисвате зеленчуците за салатата във вода за около час преди да я приготвите.

Сол

Твърде много сол може да доведе до високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците и подуване на корема. Бъдете нащрек за „скритата” сол в преработените храни, както и за количеството, което слагате в ястията си.

Опасно бяло – захар и сол >>>

Тефлон

Незалепващите тигани могат да бъдат вредни за вашето здраве. По-добре заложете на тенджери и тигани от неръждаема стомана. Когато тефлонът се нагрее до висока температура, той отделя вредни вещества, които преминават в храната.

Изкуствени подсладители

Те често се предлагат на пазара като здравословна алтернатива на захарта, но всъщност вредата за тялото от тях е много по-голяма, отколкото ползата. Изкуствените подсладители могат да причинят редица заболявания, както и да накарат организма да пълнее, залъгвайки мозъка да не усеща сладкия вкус в храната.

Добави описание

Натриев нитрит и натриев нитрат

Това са опасни консерванти, които често се срещат в преработените храни, много от които месни. Натриевият нитрит и натриевият нитрат се свързват с развитието на рак и диабет, така че ограничете тяхната консумация.

Изкуствени оцветители

Изследвания свързват изкуствените оцветители с различни видове рак, така че най-доброто, което може да направите, е да четете внимателно етикетите на храните, които купувате.

Трансмазнини

Те са опасни за здравето и могат да блокират артериите и да доведат до диабет. Вместо тях консумирайте мононенаситени мазнини, съдържащи се в зехтина, авокадото и кокосовото масло.

29.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 опасни токсина, които приемате често".

Още от "Полезно"

Real SAM-e – откритие в медицината, което ще ви върне усмивката!

Real SAM-e – откритие в медицината, което ще ви върне усмивката!

Животът е прекрасен, но не за всички. Богати или бедни, здрави или болни, депресията във всички разновидности е част от живота ни.

Болката – неизменен спътник в живота

Болката – неизменен спътник в живота

Всеки пети в Европа изпитва болка. И ако някои си мислят, че това е игра на „онче бонче”, то за повече от 1,5 милиона българи това е ежедневна борба.

Здраво тяло, здрав дух

Здраво тяло, здрав дух

Трудно заспивате, трудно ставате. Смятате, че една кана кафе ще оправи всичко, но и целият кофеин на света не е достатъчен да върне бодростта и енергичността ви.