Техниката Александър - без болка в кръста, гърба и врата

0 коментара0/5

Какво представлява Техниката Александър и как може да ни помогне да се справим с постоянните болки в кръста, гърба и врата. Научете малко повече за Техниката Александър, наричата още Методът Александър.

Техниката Александър - без болка в кръста, гърба и врата
 © istockphoto.com

За Техниката Александър накратко

Техниката Александър е създадена от Фредерик Матиас Александър, актьор, роден през 1890 г. в Тасмания. В началото на кариерата си Александър установил, че има сериозни проблеми с гласа. В търсене на причината актьорът открил, че има сериозно схващане на врата. След като направил няколко разтягания няколко последователни дни, той декомпресирал шийните прешлени, което оправило проблема с гласа му. 

Вижте също:

Болки в шията - причини и лечение >>>

Александър продължил да наблюдава и установил, че проблемите му идват от натрупване на напрежение в различни части на тялото. В основата на неговата Техника Александър стои принципът, че правилните начини на стоене, седене и ходене предотвратяват натрупването на напрежение и освобождават подобните на блокажи схващания. Хората забелязали подобрението на физическото състояние на самия Фредерик Александър и започнали да търсят съвети от него. Впоследствие самият Александър започнал да обучава ученици на своята техника, започнал собствена практика в Австралия, а по-късно се преместил в Лондон, където се установил до края на живота си.

Основни принципи на Техниката Александър

  • Начина, по който човек стои, седи и се движи влияе на начина, по който функционира тялото
  • Връзката между главата, гръбнака и врата има огромно влияние върху способността на тялото на функционира оптимално
  • Човек трябва съзнателно и осъзнато да подхожда към начина, по който действа в ежедневието си, за да може да направи нужните промени и да "спечели" от това - физически и психически
  • Умът и тялото работят заедно, като едно цяло, като си влияят един на друг през цялото време

болки в шията

Кога помага Техниката Александър?

Техниката Александър доказано помага при хронични болки в гърба, раменете и врата. Смята се, че Техниката Александър подобрява баланса  и състоянието на мускулите при по-възрастни хора.

Вижте също:

4 причини за болки в гърба >>>

Специалистите твърдят, че Техниката Александър помага и при заболявания като остеоартрит, астма, главоболие, стрес, безсъние. В тази сфера обаче има нужда от още проучвания и изследвания, за да се докаже ефективността със сигурност.

За кого не се препоръчва?

Има случаи, в които е добре да не опитвате Техниката Александър, без изрично да сте се консултирали със специалист.

В случаи на дискова херния и наранявания на гръбнака, трябва да бъдете много предпазливи с тази техника или изцяло да я избягвате.

3 движения от Техниката Александър

Техниката Александър обикновено се усвоява при учител. Има обаче някои малки промени, които човек може да направи сам. Вижте 3 движения от Техниката Александър

  • Как да седим и как да се изправяме

Техниката Александър ни учи на дори толкова прости неща, като това да стоим и да се изправяме. Техниката Александър ни учи да сме осъзнати в движението на всяка става и всяко мускулче. Ето някои съвети за седенето и изправянето

Когато сте седнали, опитайте мислено да преминете през всяко мускулче и става, които може би са напрегнати при процеса и ги освободете. Дайте шанс на седалищните мускули и кости да "потънат" там, където сте седнали. Осъзнайте врата като продължение на гръбнака и го отпуснете.

След това е време да се изправите. Раздвижете леко краката в областта на тазобедрените стави. Приведете се леко напред, поставете стъпалата на пода и се изправете, като тежестта на торса ви трябва да падне върху тазобедрените стави. Не напрягайте кръста, гърба или врата при това движение. Опитайте да правите това при всяко ставане, докато движението стане естествено за вас.

техниката александър

  • Лежане върху твърда повърхност

Просто легнете. Но не на леглото или дивана, а на пода. Вместо възглавница, подложете си нещо твърдо под главата, например книга. Свийте внимателно краката в коленете, така че стъпалата да са на пода. Врата, кръста  и ханша трябва да са в една линия.Не трябва да усещате напрежение! Ръцете са на корема или покрай тялото. Просто полежете така с притворени очи, без да се напрягате, за около 15 минути.

17.03.2017/ Радослава Михайлова

Още от "Нетрадиционна медицина"

Лимон до леглото – още един начин да подобрите здравето си

Лимон до леглото – още един начин да подобрите здравето си

Лимонът е един от най-обичаните цитрусови плодове. Ползата за физическото здраве от консумацията му е известна още от преди векове, когато хората използвали този плод като лечебно средство. Вижте обаче по какъв начин лимонът може да помогне и на вашето психическо и физическо здраве.

Криотерапия – лечебната сила на студа

Криотерапия – лечебната сила на студа

Боят със снежни топки, освен да ви простуди, може и да ви излекува, стига да сте наясно как да използвате лечебната сила на студа или т.нар. криотерапия.

Главоболие - алтернативна медицина

Главоболие - алтернативна медицина

Главоболие - алтернативна медицина. Да опитаме с билки!