Природни съвети срещу главоболие

3 коментара2/5

Едва ли има човек, който не е страдал от главоболие. Когато ни настигне главоболие, се чувстваме смазани и неработоспособни, трудно се концентрираме и на практика целият ни ден е загубен.

Главоболието може да бъде предизвикано от различни причини. Ниско или високо кръвно налягане,  нервно напрежение,  недоспиване, мигрена, простудно заболяване. При някои случаи може да имате главоболие и от възпаление на ушните канали, синузит или дори от гръбначно изкривяване. Ако страдате от системно главоболие е много възможно да имате проблем с кръвоносните съдове, който все още не е диагностициран.

Природни съвети срещу главоболие
                     
При всички случаи, ако често имате главоболие, трябва да отидете на лекар, за да се установи причината. Понякога главоболието може да е симптом на друго заболяване, което трябва да лекувате. Когато се консултирате със специалист е много важно да обърнете внимание къде ви боли най-вече главата – тила, слепоочията, между веждите, цялата глава или само от едната страна. Също така какъв тип е болката – пулсираща, постоянна, на пристъпи и т.н.
                          
Преди да се отправите към аналгитиците, когато ви заболи глава, пробвайте с нещо естествено и безвредно. Предлагаме ви няколко подбрани рецепти от природата, които ще ви помогнат да се избавите от главоболието.

 

  • Природни съвети срещу главоболиеГрахово брашно. Взема се вътрешно по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно при често повтарящо се главоболие.

 

  • Ранилист. Отвара – на една чаена чаша вода 1 супена лъжица билка. Ври 5 минути на тих огън, прецежда се и се правят компреси на слепоочията. Прах от ранилист може да се мирише при главоболие и мигрена.
  • Картофи. Сок от картофи може да пиете по ¼ чаша дневно, но само при системно главоболие. Компреси от тънки ивици картофи се слагат на очите, челото и слепоочията и също са много ефикасни.
  • Селим. Листата се смачкват и се правят компреси на челото.
  • Лимон. Изцеден лимон в чаша вода помага при главоболие от стрес, напрежение и умора.
  • Мента. Чай от мента е вкусен, лесен и приятен начин да се избавите от главоболието. Притискането на листа от мента в областта на слепоочията и челото също може да помогнат. Много билкари твърдят, че и само уханието на мента е полезно и препоръчително пру болки в главата.

Следната запарка помага при системно главоболие, предизвикано от умора и стрес. Мента, лайка, резене (плодовете) и валериана (корените) се смесват в равни количества. Две супени лъжици от сместа се слагат в половин литър вряща вода. Престоява в термос една вечер и на следващия ден се прецежда. Течността се пие по една чаша вечер преди лягане.

Лекарствата от аптеката ги оставете за моментите, когато не може да си помогнете по естествен начин. Повечето безобидни болежки обаче може да ги преодоляваме и без да се налага да натоварваме организма си с химически медикаменти.


3.09.2008/Деси Великова

3 коментарaДобави коментар »

Cheiv

От Cheiv18.12.2008, 18:43 ч.

От доста време имам неприатни главоболие в областа на тила. Проблемът ми е на нервна основа. От скоро започнах да пия по често чай от Мента, просто заради сезона, и като че ли наистина главоболието намаля! Може би Ментата...

Виж всички коментари за "Природни съвети срещу главоболие".

Още от "Нетрадиционна медицина"

25 народни рецепти от домашната аптека

25 народни рецепти от домашната аптека

Лошото време започна и с него идват и честите настинки и грипове. В такъв случай много помагат методите от народната медицина. Билките, етеричните масла и различни домашни средства можем да използваме и при много други заболявания. Представяме ви 25 народни рецепти от домашната аптека

Лекуват ли цветята?

Лекуват ли цветята?

Цветята освен красиви и ароматни, са и лековити. Те помагат за лечението на различни заболявания – както физически, така и душевни. Ако някога сте се чудели лекуват ли цветята, ето го и отговорът.

Сакъз – медицинска дъвка

Сакъз – медицинска дъвка

Чували ли сте за сакъз или още медицинска дъвка? А знаете ли какво лекува? Вижте как да съхранявате и използвате медицинската дъвка като лекарство от домашната аптека.