Природни съвети срещу главоболие

3 коментара2/5

Едва ли има човек, който не е страдал от главоболие. Когато ни настигне главоболие, се чувстваме смазани и неработоспособни, трудно се концентрираме и на практика целият ни ден е загубен.

Главоболието може да бъде предизвикано от различни причини. Ниско или високо кръвно налягане,  нервно напрежение,  недоспиване, мигрена, простудно заболяване. При някои случаи може да имате главоболие и от възпаление на ушните канали, синузит или дори от гръбначно изкривяване. Ако страдате от системно главоболие е много възможно да имате проблем с кръвоносните съдове, който все още не е диагностициран.

Природни съвети срещу главоболие
                     
При всички случаи, ако често имате главоболие, трябва да отидете на лекар, за да се установи причината. Понякога главоболието може да е симптом на друго заболяване, което трябва да лекувате. Когато се консултирате със специалист е много важно да обърнете внимание къде ви боли най-вече главата – тила, слепоочията, между веждите, цялата глава или само от едната страна. Също така какъв тип е болката – пулсираща, постоянна, на пристъпи и т.н.
                          
Преди да се отправите към аналгитиците, когато ви заболи глава, пробвайте с нещо естествено и безвредно. Предлагаме ви няколко подбрани рецепти от природата, които ще ви помогнат да се избавите от главоболието.

 

  • Природни съвети срещу главоболиеГрахово брашно. Взема се вътрешно по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно при често повтарящо се главоболие.

 

  • Ранилист. Отвара – на една чаена чаша вода 1 супена лъжица билка. Ври 5 минути на тих огън, прецежда се и се правят компреси на слепоочията. Прах от ранилист може да се мирише при главоболие и мигрена.
  • Картофи. Сок от картофи може да пиете по ¼ чаша дневно, но само при системно главоболие. Компреси от тънки ивици картофи се слагат на очите, челото и слепоочията и също са много ефикасни.
  • Селим. Листата се смачкват и се правят компреси на челото.
  • Лимон. Изцеден лимон в чаша вода помага при главоболие от стрес, напрежение и умора.
  • Мента. Чай от мента е вкусен, лесен и приятен начин да се избавите от главоболието. Притискането на листа от мента в областта на слепоочията и челото също може да помогнат. Много билкари твърдят, че и само уханието на мента е полезно и препоръчително пру болки в главата.

Следната запарка помага при системно главоболие, предизвикано от умора и стрес. Мента, лайка, резене (плодовете) и валериана (корените) се смесват в равни количества. Две супени лъжици от сместа се слагат в половин литър вряща вода. Престоява в термос една вечер и на следващия ден се прецежда. Течността се пие по една чаша вечер преди лягане.

Лекарствата от аптеката ги оставете за моментите, когато не може да си помогнете по естествен начин. Повечето безобидни болежки обаче може да ги преодоляваме и без да се налага да натоварваме организма си с химически медикаменти.


3.09.2008/Деси Великова

3 коментарaДобави коментар »

Cheiv

От Cheiv18.12.2008, 18:43 ч.

От доста време имам неприатни главоболие в областа на тила. Проблемът ми е на нервна основа. От скоро започнах да пия по често чай от Мента, просто заради сезона, и като че ли наистина главоболието намаля! Може би Ментата...

Виж всички коментари за "Природни съвети срещу главоболие".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Кокосова вода - природен еликсир

Кокосова вода - природен еликсир

Леко сладка, освежаваща и много здравословна, кокосовата вода намира множество приложения в медицината и козметиката. Какво представлява кокосовата вода и какви за ползите й.

Лечение с дестилирана газ

Лечение с дестилирана газ

Ако традиционната медицина смята дадено заболяване за нелечимо, то нетрадиционната медицина е на друго мнение. Вижте какви са лечебните свойства на дестилираната газ.

Здравословна вана с горещи камъни

Здравословна вана с горещи камъни

Лечебният и отпускаш масаж с вулканични камъни е отдавна известен, но от скоро популярност доби и лечебната вана с горещи камъни. Как, защо и кога да си взимате гореща вана с камъни?