Гуаша – китайски лечебен масаж

0 коментара2/5

Гуаша е уникален китайски лечебен масаж, познат още от древността. Буквално гуаша означава нещо подобно  на стържа болест („гуа“ - стържа, „ша“ - болест, драскотини, вид обрив по кожата).

Гуаша – китайски лечебен масаж
При масажа гуаша се използва теорията за меридианите на китайската медицина. Те са пътищата, по които в тялото ви циргулира енергията Чи. Съответно масажът, т.нар. стържене, се извършва обикновено в една посока, като движението се повтаря няколко пъти.

Използва се пластина, обикновено от биволски рог или нефрит (китайският диамант), а в миналото са се използвали и сребърни монети. А преди да се започне със стърженето, мястото, което ще се третира, се намазва с масажно олио или зехтин. Третират се чрез драскане определени участъци от тялото, по които после се появяват зачервявания, парене, дори охлузвания и синини в резултат от спукани капиляри, които са признак, че на тези места няма циркулация на енергията Чи и има някакъв здравословен проблем. За възвръщането на Чи се прави терапия с вендузи на тези места и иглотерапия по пътищата на енергията Чи за стимулиране притока на кръвта.
Гуаша – китайски лечебен масаж
Масажът гуаша отнема негативната енергия, разсейва кръвонасяданията, стимулира отделянето на хемоглобин, подобрява кръвообръщението и метаболизма, укрепва имунната система, има детоксикиращо действие.

Гуаша е ефикасно лечебно средство при болки в гърба и врата, физически и емоционален стрес, дребна шарка, треска, намалена лактация, остри инфекциозни заболявания, болезнен и нередовен цикъл, менопауза, дихателни проблеми, заболявания на отделителната система, безсъние, ставни заболявания и др. Масажът на главата пък стимулира мозъчната дейност, помага при главоболие, косопад, пърхот, себорея. На практика, според китайците, с гуаша може да се лекува почти всичко.

Гуаша – китайски лечебен масажАко прибягвате до гуаша с цел лечение на заболяване, в началото ще изпитате облекчение, но след това навярно ще настъпи болезненост, която реакция означава, че масажът е ефективен. Именно заради болката, много хора се страхуват да се подложат на гуаша, но всъщност този масаж е по-безболезнен, отколкото вендузите, например.

Следващият масаж може да бъде не по-рано от 4 дена, тоест след възстановяване на третираните места. Необходимо са от 10 до 20 процедури за пълното излекуване. А самият масаж продължава между 30 и 60 мин.

Важно е да не се взимат никакви лекарства по време на лечебната терапия гуаша.

В Kитай това е изключително ефикасен, практикуван и днес, както и евтин (около 5 български лева)  начин на лечение на всякакви болежки и заболявания. Предлага се и в много български салони за масажи.

31.10.2012/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Гуаша – китайски лечебен масаж".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Леенето на куршум помага при стрес

Леенето на куршум помага при стрес

Знахари, врачки и други вещи в целебните методи на народната медицина твърдят, че куршум се лее срещу уплах, обща слабост, безсъние, тревожност, нощно изпускане.

Язва - алтернативна медицина

Язва - алтернативна медицина

Да облекчим страданието с билки.

Лекуване с канела

Лекуване с канела

Ароматна подправка, ефикасно природно лекарство и дори наркотик – що е то? Канелата и всичко това и още много повече. Какви заболявания се лекуват с канела и какво не знаете за нея?