Плацебо ефект

4 коментара1/5

Плацебо ефектът се изразява в лечение чрез силата на внушениeто. Плацебо е всяко едно хапче, вид терапия или дори операция, които реално нямат никакви лечебни свойства, но вярата в противното е напълно достатъчна да ви излекува.

11202_1.jpg„Плацебо“ произлиза от латински и буквално означава „доставям удоволствие“.Терминът се е появил за пръв път през 1894 г., когато на пациентите, въобразяващи си, че са болни, им се изписвали таблетки, но без лекарствена стойност. Интересното било, че след проведеното фалшиво лечение, „болните“ се чувствали много по-добре.

При недостиг на лекарства по време на Втората световна война често се е използвало плацебо като заместител.

На практика плацебо е вид симулация на лечение, фалшива терапия, за която пациентът е убеден, че е съвсем реална, а подобрението на здравословното състояние е следствие от т.нар. плацебо ефект или иначе казано - ефектът на самовнушението.

Плацебо ефектът доказва огромното влияние на психиката върху тялото и, че една голяма част от здравословните проблеми на хората са плод на разсъдъка им.

На пръв поглед лечението с плацебо по нищо не се различава от една стандартна терапия. Разликата се състои в това, че при лечението с плацебо на пациентите се изписват медикаменти и им се назначават различни интервенции, които обаче нямат никаква лекарствена стойност. Пациентите обаче са осведомени, че са подложени на сериозно и особено ефективно лечение. Твърдото убеждение, че това лечение ще им помогне, всъщност наистина води до подобряването на тяхното здравословно състояние.
Плацебо ефект
Има безброй доказателства за съществуването на плацебо ефекта. Британски учени направили следното изследване – сформирали две групи от хора, страдащи от артрит. На едната група била назначена стандартна операция на колянната става, а на другата група бил направен само лек повърхностен разрез на кожата. След известно време се наблюдавало еднакво подобрение в здравословното състояние на хората и от двете групи.

След редица подобни експерименти учените са установили, че при лечението с плацебо се стимулира произвеждането на хормони (естествени обезболяващи), които дезактивират рецепторите за болка. При лечението с плацебо вярата, че съответните медикаменти и интервенции ще подобрят състоянието на пациента, е причината главният мозък да реагира като при реално лечение с реално действащи медикаменти.

Някои учени смятат, че плацебо ефектътПлацебо ефект зависи не само от пациента, но и от лекуващия. Ако пациентът вярва на лекаря си, познава го и въобще лекарят се ползва с авторитет пред пациента, то силата на ефекта плацебо ще бъде още по-внушителна. Вероятността за подобряване на здравословното състояние е много по-малка, ако пациентът не харесва лекуващия си лекар, изпитва страх от него или неприязън към него.

За силата на ефекта плацебо има значение и вида на лекарствата и терапията. Установено е, че големите таблетки с ярки цветове допринасят за по-силен плацебо ефект. Колкото повече таблетки се дават на пациента на ден, толкова повече се засилва плацебо ефектът, тъй като пациентът си мисли, че ударната доза лекарства е сигурно лекарствено средство. Инжекциитепък имат по-добър ефект от хапчетата, тъй като изглеждат по-благонадеждни за пациентите. В този ред на мисли, операцията, макар и на практика фалшива, ще има най-силен плацебо ефект.

Ефикасността на плацебо лечението зависи и от вида на заболяването. Хората, които виждат действителността около себе си само в черни краски и чиито заболявания са провокирани точно от този песимизъм, се повлияват най-добре от плацебо лечението. Става дума за заболявания като депресии, изнервеност, безсъние и прочие.  А според учените най-добре от плацебо терапията се повлияват всякакви видове болежки. Този вид лечение успешно се прилага и при страдащи от диабет, ревматизъм, мигрена, кожни заболявания и др.

Плацебо ефектПри сериозни травми, инфекции и заболявания плацебо не дава желания резултата.

Плацебо може да се използва за самостоятелно лечение при не особено сериозни здравословни проблеми или паралелно с реална терапия.

01.09.2010/Ели Йорданова    

4 коментарaДобави коментар »

От 03.09.2010, 22:52 ч.

Този вид лечение успешно се прилага и при страдащи от диабет???????????????????? Долна измама с самоле4ение няма как да се произведе инсулин!

Виж всички коментари за "Плацебо ефект".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Лекуване с ракия

Лекуване с ракия

Освен като традиционна алкохолна напитка, задължителна за българската трапеза, ракията може да ви послужи и като отлично лекарство от домашната аптечка. Вижте какво може да лекувате с ракия.

5 лечебни средства от кухнята

5 лечебни средства от кухнята

В кухненските шкафове на всяко домакинство се намират кафе, чай или сода бикарбонат. Знаете ли, че с тези продукти можете да си помогнете срещу някои обичайни неразположения?