Хирудотерапия – лечение с пиявици

125 коментара1/5

Наричани „живо лекарство“, пиявиците се смятат за панацея от много лекари. Хирудотерапията е древно природно лечение, за чиято вълшебна сила се споменава дори в Библията и Корана.

Хирудотерапия – лечение с пиявици
Какво представлява хирудотерапията?


Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. Една пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, отколкото тя самата тежи (около 1 до 6 грама).

Лечебната сила на пиявиците се базира на три фактора:

 

  • РефлекторенХирудотерапия – лечение с пиявици– пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните) зони, с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, ориентиран към стимулирането на акупунктурните точки.

 

  • Механичен – хирудотерапията действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, следва дълго кръвотечение, което не бива да ви притеснява. По същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.
  • Биологичен -  впивайки се в кожата, пиявицата инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта. Ето защо, след отстраняването на пиявицата от кожата, до 24 часа след това от раничката ще тече кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл.) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Точно заради този ензим обаче хирудотерапията е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия.  

 

Лечението с пиявици е познато от около 3000 години. Дори в Библията и Корана се споменава за „живите лечители“. За хирудотерапията говорят и Хипократ и Авицена, а през 1665 г. се появява научен трактат под името „За поставянето на пиявици във вътрешността на матката“ и оттогава хирудотерапията се прилага и в областта на гинекологията.
Хирудотерапия – лечение с пиявициВ България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена.  Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е захапала болно животно или човек, страдащ от СПИН например, и по този начин да пренесе заразата и върху вас. Затова има специални биофабрики, където се отглеждат медицински пиявици и е изключена възможността от разпространението на зарази чрез тях.

Пиявици може да отглеждате и у дома

Медицинските пиявици се отглеждат изключително лесно. Трябва да ги храните веднъж на 3-4 месеца и ще живеят около 2-3 години.Отглеждат се във вода (най-добре речна или чешмяна, която е престояла едно денонощие), като водата се сменя всеки ден. За дом на пиявиците си използвайте дълбок съд (например буркан), затворен с парче здрав плат (така че да влиза въздух в съда), тъй като пиявицата е способна да скъса по-тънките и фини тъкани като марлята.

Как и къде се поставят пиявиците?

Поставянето на пиявици не е безразборно, а на определени рефлексогенни зони. Имате два варианта. Единият е да се доверите на пиявицата и да я оставите тя сама да избере къде да се позиционира, тъй като пиявиците много точно усещат къде е възпаленото място и се впиват точно там. Другият вариант е хирудотерапевтът да определи на кои места да се поставят пиявици, въз основа на проведени изследвания и установяване на точна диагноза.
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Пиявици не се поставят и в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд. Пиявицата се забива до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Пиявиците не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие (уши, нос, анус, женски полови органи и т.н.), за да не попаднат вътре.

След като пиявицата се постави върху кожата, до няколко секунди тя се впива. Ако не го направи, с предварително дезинфектирана игличка леко надраскайте кожата и пиявицата ще се насочи към нараненото място.

След като се нахранят, пиявиците падат сами. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа. Ако я посипете с малко сол или я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. След това тя се убива, тъй като една пиявица не може да се използва повече от веднъж, за да не се пренасят зарази (същото е като при спринцовките).

Пиявиците се поставят на определени места и в зависимост от болестта:

 

 

  • При сърдечни Хирудотерапия – лечение с пиявицизаболявания пиявицата се поставя в под лява гърда

 

  • При високо кръвно налягане (хипертония ) – зад ушите, в областта на кръста
  • При остеохондроза – по дължината на гръбначния стълб
  • Приглаукома – в областта на слепоочията (използват се много малки пиявици)
  • При гинекологични заболявания – ниско върху корема

Кои болести се повлияват добре от хирудотерапията?

Хирудотерапията предотвратява образуването на тромби и се смята за едно от най-ефикасните средства при лечение на варикозна болест, тромбофлебит, хемороиди. Хирудотерапията заздравява стените на кръвоносните съдове, намалява кръвната захар и стимулира образуването на нови кръвни клетки. Лечението с пиявици подобрява обмяната на веществата и липидния метаболизъм.

Хирудотерапията е показала и добри резултати при деца, страдащи от церебрална парализа . Веществата, които се съдържат в слюнката на пиявицата, могат да доведат до нарастването на нервните клетки, заради което хирудотерапията се прилага и при инсулт, Паркинсон, Алцхаймер, множествена склероза , слухови и зрителни увреждсния. С пиявици се лекуват и заболявания на мускулно-двигателния апарат (артрози, артрити   и т.н.)
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Хирудотерапията се използва и в случаи на безсъние, силна възбудимост, заболявания, свързани с нарушен приток на кръв, инфаркт на миокарда, както и редица кожни болести. В последно време се смята, че чрез пиявици е възможно да се премахне и целулит.

А профилактично, пиявиците могат да се използват от 1 до 3 пъти седмично.

11.08.2010/Ели Йорданова

125 коментарaДобави коментар »

jeliomir

От jeliomir25.12.2016, 20:01 ч.

[Линк] Лечение с пиявици-Хирудотерапия в България. Поръчайте лечебни пиявици или терапия на 0988979306 Жельо

Виж всички коментари за "Хирудотерапия – лечение с пиявици".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Арт-групи за справяне със стреса

Арт-групи за справяне със стреса

Изкуството и арт-групите са един чудесен начин за премахване на стрес, умора, депресия. В т.нар. арт-групи имате пълната свобода да творите, да развивате таланта си, което да ви избави от негативните емоции.

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.