Черен чай

9 коментара5/5

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis). Какво трябва да знаем за черния чай и защо е добре да го пием?

Чаените листа се подбират внимателно и се оставят да ферментират естествено. За трите вида чай се подбират различни части от растението, през различно време на годината и се оставят да ферментират различен период от време. За белия чай се събират най-младите части на растението и не се подлагат на ферментация. Зеленият чай се приготвя от всички части на растението и ферментацията му се прекъсва бързо. Черният чай претърпява пълна ферментация.

Черен чай

Черният чай има горчив, леко натрапчив вкус. Първите глътки обикновено не са особено приятни за хората, които тепърва го опитват. Още след първите няколко чаши ценителите се влюбват в него. Съчетан с мляко, леко изстинал и подсладен с мед или захар, черният чай е прекрасна напитка, която всеки трябва да опита.

Какви са лечебните свойства на черния чай?

Черният чай съдържа голямо количество витамини С и Е и е силен антиоксидант. Той се бори срещу стареенето както докато се пие, така и когато се прилага върху кожата. Може да си правите компреси с чаени пакетчета върху лицето за тонизиране на кожата и премахване на сенки под очите.
                                                                            Черен чай
Макар че има ободряващо действие, черният чай понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) в кръвта. Това го прави особено подходящ за заети и натоварени хора, защото освен че вдига тонуса, черният чай сваля стреса. Хората, които редовно консумират черен чай, стават по-лесно адаптивни към стресовите ситуации и мозъкът им реагира умерено, без крайности. Поради същата причина по-лесно преминават и към процес на релаксация.

Черният чай действа благоприятно на функцията на стомаха, активизира метаболизма и премахва чувството на гадене. Успокоява стомашната болка и премахва коликите.
                                                             
Адаптацията и лесното понасяне на стреса са ключови за здравословната сила на черния чай. Благодарение на това се развиват много по-малко хронични болести, в следствие на напрегнатия начин на живот.

Редовното пиене на черен чай намалява тромбоцитите, което води до успех при намаляването на случаите на инфаркт и инсулт. Черният чай нормализира сърдечния пулс. Особено ефикасен е при хора с ниско кръвно налягане.

Тъй като черният чай съдържа кофеин, с него трябва да внимават хората с високо кръвно налягане. При всички случаи обаче чаша черен чай е много по-здравословен и хубав старт на деня ви от кафето.

16.09.2009/Деси Великова

9 коментарaДобави коментар »

Sensoria

От Sensoria05.10.2009, 22:09 ч.

Черният чай малко нагарча, но с повече захар или мед и резенче лимон става много вкусен :) За мен е по-добрия вариянт от кафето, макар че и двете си имат своите достойнства и недостатъци както всичко друго.

Виж всички коментари за "Черен чай".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Д-р Дора Пачова за наследствените болести и ролята на хомеопатията

Д-р Дора Пачова за наследствените болести и ролята на хомеопатията

Кои болести наричаме наследствени и как можем да намалим риска за здравето си, както и каква е ролята на хомеопатията. Повече за наследствените болести ни разказа д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Лечение с конопено въже

Лечение с конопено въже

Конопът обикновено навява негативни асоциации с наркотици. Но сега ще си говорим за въжето от коноп и какви лечебни свойства притежава то.

Видове хума – лечебни свойства

Видове хума – лечебни свойства

Хумата е лечебна глина, позната под различни цветове. А всеки цвят хума има специфични лечебни свойства. Ето какви са те.