Черен чай

9 коментара5/5

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis). Какво трябва да знаем за черния чай и защо е добре да го пием?

Чаените листа се подбират внимателно и се оставят да ферментират естествено. За трите вида чай се подбират различни части от растението, през различно време на годината и се оставят да ферментират различен период от време. За белия чай се събират най-младите части на растението и не се подлагат на ферментация. Зеленият чай се приготвя от всички части на растението и ферментацията му се прекъсва бързо. Черният чай претърпява пълна ферментация.

Черен чай

Черният чай има горчив, леко натрапчив вкус. Първите глътки обикновено не са особено приятни за хората, които тепърва го опитват. Още след първите няколко чаши ценителите се влюбват в него. Съчетан с мляко, леко изстинал и подсладен с мед или захар, черният чай е прекрасна напитка, която всеки трябва да опита.

Какви са лечебните свойства на черния чай?

Черният чай съдържа голямо количество витамини С и Е и е силен антиоксидант. Той се бори срещу стареенето както докато се пие, така и когато се прилага върху кожата. Може да си правите компреси с чаени пакетчета върху лицето за тонизиране на кожата и премахване на сенки под очите.
                                                                            Черен чай
Макар че има ободряващо действие, черният чай понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) в кръвта. Това го прави особено подходящ за заети и натоварени хора, защото освен че вдига тонуса, черният чай сваля стреса. Хората, които редовно консумират черен чай, стават по-лесно адаптивни към стресовите ситуации и мозъкът им реагира умерено, без крайности. Поради същата причина по-лесно преминават и към процес на релаксация.

Черният чай действа благоприятно на функцията на стомаха, активизира метаболизма и премахва чувството на гадене. Успокоява стомашната болка и премахва коликите.
                                                             
Адаптацията и лесното понасяне на стреса са ключови за здравословната сила на черния чай. Благодарение на това се развиват много по-малко хронични болести, в следствие на напрегнатия начин на живот.

Редовното пиене на черен чай намалява тромбоцитите, което води до успех при намаляването на случаите на инфаркт и инсулт. Черният чай нормализира сърдечния пулс. Особено ефикасен е при хора с ниско кръвно налягане.

Тъй като черният чай съдържа кофеин, с него трябва да внимават хората с високо кръвно налягане. При всички случаи обаче чаша черен чай е много по-здравословен и хубав старт на деня ви от кафето.

16.09.2009/Деси Великова

9 коментарaДобави коментар »

Sensoria

От Sensoria05.10.2009, 22:09 ч.

Черният чай малко нагарча, но с повече захар или мед и резенче лимон става много вкусен :) За мен е по-добрия вариянт от кафето, макар че и двете си имат своите достойнства и недостатъци както всичко друго.

Виж всички коментари за "Черен чай".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Физиодиагностика...  диагноза по лицето

Физиодиагностика... диагноза по лицето

Физиодиагностиката - поставяне на диагноза по чертите на лицето - е аналитичен инструмент от хилядолетия. В Китай и досега работят специалисти, които умеят да четат по човешкото тяло „знаците на съдбата“.

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.

Вино за здраве

Вино за здраве

Не случайно виното е наричано „божествена напитка“. Благодарение на своите качества, виното се е превърнало в изпитано средство за превенция и лечение на много заболявания. Рецепти и полезни съвети за вино за здраве.