Черен чай

9 коментара5/5

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis). Какво трябва да знаем за черния чай и защо е добре да го пием?

Чаените листа се подбират внимателно и се оставят да ферментират естествено. За трите вида чай се подбират различни части от растението, през различно време на годината и се оставят да ферментират различен период от време. За белия чай се събират най-младите части на растението и не се подлагат на ферментация. Зеленият чай се приготвя от всички части на растението и ферментацията му се прекъсва бързо. Черният чай претърпява пълна ферментация.

Черен чай

Черният чай има горчив, леко натрапчив вкус. Първите глътки обикновено не са особено приятни за хората, които тепърва го опитват. Още след първите няколко чаши ценителите се влюбват в него. Съчетан с мляко, леко изстинал и подсладен с мед или захар, черният чай е прекрасна напитка, която всеки трябва да опита.

Какви са лечебните свойства на черния чай?

Черният чай съдържа голямо количество витамини С и Е и е силен антиоксидант. Той се бори срещу стареенето както докато се пие, така и когато се прилага върху кожата. Може да си правите компреси с чаени пакетчета върху лицето за тонизиране на кожата и премахване на сенки под очите.
                                                                            Черен чай
Макар че има ободряващо действие, черният чай понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) в кръвта. Това го прави особено подходящ за заети и натоварени хора, защото освен че вдига тонуса, черният чай сваля стреса. Хората, които редовно консумират черен чай, стават по-лесно адаптивни към стресовите ситуации и мозъкът им реагира умерено, без крайности. Поради същата причина по-лесно преминават и към процес на релаксация.

Черният чай действа благоприятно на функцията на стомаха, активизира метаболизма и премахва чувството на гадене. Успокоява стомашната болка и премахва коликите.
                                                             
Адаптацията и лесното понасяне на стреса са ключови за здравословната сила на черния чай. Благодарение на това се развиват много по-малко хронични болести, в следствие на напрегнатия начин на живот.

Редовното пиене на черен чай намалява тромбоцитите, което води до успех при намаляването на случаите на инфаркт и инсулт. Черният чай нормализира сърдечния пулс. Особено ефикасен е при хора с ниско кръвно налягане.

Тъй като черният чай съдържа кофеин, с него трябва да внимават хората с високо кръвно налягане. При всички случаи обаче чаша черен чай е много по-здравословен и хубав старт на деня ви от кафето.

16.09.2009/Деси Великова

9 коментарaДобави коментар »

Sensoria

От Sensoria05.10.2009, 22:09 ч.

Черният чай малко нагарча, но с повече захар или мед и резенче лимон става много вкусен :) За мен е по-добрия вариянт от кафето, макар че и двете си имат своите достойнства и недостатъци както всичко друго.

Виж всички коментари за "Черен чай".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Кислородът е... лекарство

Кислородът е... лекарство

След дългия ден в офиса излизате навън в студа. Вдишвате дълбоко и чувствате, че нещо се променя. Умората изчезва, тялото се изпълва с енергия. Това е благодарение на кислорода, той може много повече. При добро кръвоснабдяване кислородът поддържа във форма органите и клетките. Освен това ускорява процесите на оздравяване - дори мигрената може да се повлияе.

Нишадър (амониев хлорид)

Нишадър (амониев хлорид)

Нишадърът е едно от най-популярните средства за лечение на различни състояния в народната медицина. Научете повече за амониевия хлорид, по-известен като нишадър.

Лечебната сила на дърветата

Лечебната сила на дърветата

Гората е природен лечител и в това са вярвали още древните гърци, които наричали дърветата „Боговете в зелено“. А, за да се докоснете до лечебната им сила, е важно да се свържете пряко с енергийния им поток. Ето как се случва това.