Смехотерапия

9 коментара5/5

Смехотерапията все още не е широко разпространена, но от редица учени се смята за идеален терапевтичен метод. Лечебният ефект на смеха е несравним пред физическите упражнения за тонус, лекарствените медикаменти и всякакви други отвари за здраве.

Според изследвания на американски учени, сред служителите в супермаркети, които най-много се усмихват, са настъпили положителни промени в характера им. Започнали да изчезват и различни заболявания, свързани с психическото напрежение като хипертония, безсъние и болки в главата.

 
Смехотерапия

Когато се смеем, се увеличава съдържанието на адреналин в кръвта. В мозъка се отделят и ендорфини или, т. нар. “хормони на щастието”. Това е причината човек да се чувства щастлив и защитен. Ендорфините са и вещества, блокиращи болката. Смехът стимулира изработването и на лимфоцити - клетки, борещи се с инфекциите.

Според други изследвания смехът с продължителност от 5 до 7 секунди предизвиква симпатия, а този, който трае прекалено кратко или прекалено дълго, води до раздразнението на околните.

Швейцарски учени пък доказали, че неудържимият смях в продължение на 5 минути премахва Смехотерапиясъстоянието на депресия и оказва благотворно въздействие върху дейността на сърцето и белите дробове. Безгрижният смях намалява сърцебиенето и количествата на холестерол, оптимизира дишането, подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите, облекчава сърдечните болки. Учените изчислили, че една минута смях е равна на 30 минути физическо натоварване. Така, например, ако се разсмеете 50 пъти на ден, все едно сте тичали 40 минути. По ефективност смехът е близък до аеробната гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се раменете, гръдния кош, вибрира диафрагмата, натоварват се шийните мускули, тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (това премахва няколко вида главоболие).

Учените от Калифорнийския университет пък доказали, че смехът е вид положителен стрес за организма, пряко свързан с имунитета.  Когато се смеем, т-лимфоцитите, намиращи се в кръвта, стават активни, подвижни и произвеждат много повече антитела, които да се противопоставят на вредните бактерии и вируси. Откритието на тези учени станало сензация в психоневроимунологията - науката, изучаваща влиянието на психиката на човека върху здравето му.

Психолозите твърдят, че смехът през сълзи и дори истеричният смях са още по-полезни. Нервният и истеричен смях завършва с пълно отпускане на мускулите, успокоява и носи удовлетворение. Когато човек достигне апогея на емоциите си, те преминават от знак „минус“ към знак „плюс“, или иначе казано, се задейства психичната защита на организма. Съществува и обратната зависимост между смеха и психичното състояние. Според редица изследвания хората, които обичат да се смеят и възприемат живота си с ирония, не страдат от невроза.

Смехотерапия

Смехотерапията не само подобрява здравето и настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се увеличава кръвообращението. Смехът нормализира и работата на храносмилателната система.

Смехотерапията обаче съвсем не се свежда до шеги и омаловажаване проблемите на пациента. Основната задача на психотерапевтът е да помогне на клиента в намирането на инструментите за предизвикване на смях.

Смехът освобождава три емоции – гняв, възбуда и скука. Чувството за хумор и способността да се смеем обаче са две различни неща. Центърът, отговаряш за умението да веселим хората, а също и за речта, се намира в лявото полукълбо на мозъка. Докато „центърът на смеха“ се намира в дясното полукълбо. Ето защо учените говорят за морфологична и генетична предразположеност на чувството за хумор.

26.08.2009/Ели Йорданова

9 коментарaДобави коментар »

Niq

От Niq17.03.2010, 23:04 ч.

къде точно в софия,моля

Виж всички коментари за "Смехотерапия".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.

Милена Голева

Медитация на бъдещето - силата да се самоизлекуваме

Според йога учителя Милена Голева хората на бъдещето ще се лекуват само със силата на мисълта. Работейки в тази посока, тя създаде първата по рода си медитативна програма!

Таласотерапия – лечебната сила на морската вода

Таласотерапия – лечебната сила на морската вода

Таласотерапията е идеалният начин да съчетаете полезното с приятното. Терминът идва от гръцката дума „thalasso” и буквално означава море. Или иначе казано, любимото плацикане в морето е не само релаксиращо, но и много здравословно.