Смехотерапия

9 коментара5/5

Смехотерапията все още не е широко разпространена, но от редица учени се смята за идеален терапевтичен метод. Лечебният ефект на смеха е несравним пред физическите упражнения за тонус, лекарствените медикаменти и всякакви други отвари за здраве.

Според изследвания на американски учени, сред служителите в супермаркети, които най-много се усмихват, са настъпили положителни промени в характера им. Започнали да изчезват и различни заболявания, свързани с психическото напрежение като хипертония, безсъние и болки в главата.

 
Смехотерапия

Когато се смеем, се увеличава съдържанието на адреналин в кръвта. В мозъка се отделят и ендорфини или, т. нар. “хормони на щастието”. Това е причината човек да се чувства щастлив и защитен. Ендорфините са и вещества, блокиращи болката. Смехът стимулира изработването и на лимфоцити - клетки, борещи се с инфекциите.

Според други изследвания смехът с продължителност от 5 до 7 секунди предизвиква симпатия, а този, който трае прекалено кратко или прекалено дълго, води до раздразнението на околните.

Швейцарски учени пък доказали, че неудържимият смях в продължение на 5 минути премахва Смехотерапиясъстоянието на депресия и оказва благотворно въздействие върху дейността на сърцето и белите дробове. Безгрижният смях намалява сърцебиенето и количествата на холестерол, оптимизира дишането, подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите, облекчава сърдечните болки. Учените изчислили, че една минута смях е равна на 30 минути физическо натоварване. Така, например, ако се разсмеете 50 пъти на ден, все едно сте тичали 40 минути. По ефективност смехът е близък до аеробната гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се раменете, гръдния кош, вибрира диафрагмата, натоварват се шийните мускули, тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (това премахва няколко вида главоболие).

Учените от Калифорнийския университет пък доказали, че смехът е вид положителен стрес за организма, пряко свързан с имунитета.  Когато се смеем, т-лимфоцитите, намиращи се в кръвта, стават активни, подвижни и произвеждат много повече антитела, които да се противопоставят на вредните бактерии и вируси. Откритието на тези учени станало сензация в психоневроимунологията - науката, изучаваща влиянието на психиката на човека върху здравето му.

Психолозите твърдят, че смехът през сълзи и дори истеричният смях са още по-полезни. Нервният и истеричен смях завършва с пълно отпускане на мускулите, успокоява и носи удовлетворение. Когато човек достигне апогея на емоциите си, те преминават от знак „минус“ към знак „плюс“, или иначе казано, се задейства психичната защита на организма. Съществува и обратната зависимост между смеха и психичното състояние. Според редица изследвания хората, които обичат да се смеят и възприемат живота си с ирония, не страдат от невроза.

Смехотерапия

Смехотерапията не само подобрява здравето и настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се увеличава кръвообращението. Смехът нормализира и работата на храносмилателната система.

Смехотерапията обаче съвсем не се свежда до шеги и омаловажаване проблемите на пациента. Основната задача на психотерапевтът е да помогне на клиента в намирането на инструментите за предизвикване на смях.

Смехът освобождава три емоции – гняв, възбуда и скука. Чувството за хумор и способността да се смеем обаче са две различни неща. Центърът, отговаряш за умението да веселим хората, а също и за речта, се намира в лявото полукълбо на мозъка. Докато „центърът на смеха“ се намира в дясното полукълбо. Ето защо учените говорят за морфологична и генетична предразположеност на чувството за хумор.

26.08.2009/Ели Йорданова

9 коментарaДобави коментар »

Niq

От Niq17.03.2010, 23:04 ч.

къде точно в софия,моля

Виж всички коментари за "Смехотерапия".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Холистично лекуване според зодията

Холистично лекуване според зодията

От какво се нуждае всеки зодиакален знак, за да се чувстват неговите представители щастливи, спокойни и в хармония със себе си? Разберете кои са холистичните методи за лечение за всяка зодия.

5 подправки за здраве през зимата

5 подправки за здраве през зимата

В сезона на настинките и грипа, всеки търси начин да подсили имунната си система. Но защо с лекарства, когато може решението да бъде далеч по-вкусно – с ароматни, сгряващи и лековити подправки.

Рецепти за лечение с глина

Рецепти за лечение с глина

Освен лечение с хума, в природната медицина са познати и методи за лечение на организма с друг вид глина. Какви болести лекувате с глина и какво е лечебното й действие, което тя упражнява върху тялото?