Лекуване с оцет

0 коментара0/5

Оцетът е един от универсалните продукти в кухненския шкаф, който служи както за кулинарни цели, така и като лекарство при здравословни проблеми. Вижте какво трябва да знаете за лекуване с оцет.

Лекуване с оцет

Кой оцет е по-здравословен?

Когато става дума за здравословно хранене и лечение в домашни условия, имайте предвид, че се ползва единствено ябълков оцет. Причината е, че за разлика от виненият, той е по-органичен и полезен за организма, тъй като голяма част от полезните вещества на ябълката се запазват и в извлечената киселина. Ябълковият оцет е богат на витамини и ензими, има антисептично действие и не дразни стомаха, когато се приема вътрешно.

Какво може да лекувате с оцет?

Оказва се, че оцетът е незаменимо лекарство от домашната аптечка. Колкото по-често го използвате в ежедневното си меню, толкова по-силна става имунната ви система, която успява да устои на вируси и инфекции.

Освен с профилактичното си действие, оцетът е известен и като враг на лошия холестерол. Също така предпазва лигавицата на стомаха от образуване на микроби и подобрява чревната флора. Оцетът служи и за подобряване на кръвообращението и заздравяване на костите.

Вижте също: Лекарства от кухнята

Използвайте го и когато сте настинали. При болки в гърлото може да си направите гаргара с топла вода, в която има разтворена 1с.л. ябълков оцет. При главоболие, висока температура и сърцебиене правете оцетни компреси, а при болки в ставите – масажирайте проблемната зона със смес от топла вода и оцет.

Оцетът намира приложение и като средство за отслабване, тъй като е установено, че редовната му консумация се отразява положително на метаболизма и помага за по-бързото сваляне на излишни килограми. За целта всеки ден преди хранене може да приемате по една чаша топла вода, в която има разтворени 1ч.л. ябълков оцет и 1ч.л. мед.

Вижте също: Лекуване с тамян

Добави описание

Лечение с оцет – рецепти

При болки в мускулите се правят загряващи масажи на цялото тяло със смес от ябълков оцет и зехтин в отношение 1:6.

При разширени вени – лозови листа се киснат в ябълков оцет за 2 часа и после се налагат върху проблемната зона. Превръзката трябва да стои една нощ.

При шипове – правят се разтривки със смес от 250мл ябълков оцет и разтворени в него 15г бял тамян. Другият вариант е да налагате болното място с компреси от черен хляб, накиснат в ябълков оцет. След като компресът се махне, мястото трябва да се запази топло, затова увийте врата с шал.

При напукани пети и гъбички – правят се компреси от напоен с ябълков оцет памук, който се покрива с найлон. След това обувате дебел чорап и оставяте така през нощта. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти, за да има ефект.

Как да си направите ябълков оцет

Ябълков оцет може да си купите от магазина или да си направите сами в домашни условия. За целта измивате няколко ябълки (количеството зависи от това колко оцет искате да получите) и ги настъргвате заедно с кората. След това се прехвърлят в дълбок метален съд и се притискат с капак или чиния. Оставяте ги така, докато ферментират. После прецеждате отделената от плодовете течност и я пресипвате в стъклена бутилка. Оставяте бутилката на хладно и тъмно за 20 дни.

20.01.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лекуване с оцет".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг, флототерапия или флотационна терапия се отнасят до един и същи метод на лечение чрез релаксация във вана с разтвор на магнезиев сулфат с температура, близка до телесната.

Лечение със сребро и сребърна вода

Лечение със сребро и сребърна вода

От Древността до днес среброто се използва в нетрадиционната медицина. В какви случаи помага среброто и как да го използваме за лечение. Научете повече за полезните му свойства.

Кокосова вода - природен еликсир

Кокосова вода - природен еликсир

Леко сладка, освежаваща и много здравословна, кокосовата вода намира множество приложения в медицината и козметиката. Какво представлява кокосовата вода и какви за ползите й.