Лечение с вендузи

2 коментара0/5

Лечението с вендузи, или още вендузотерапия, е метод в алтернативната медицина, познат още от древността, но изместен от модерните практики. Какво представлява лечението с вендузи и как да се възползвате от него?

Лечение с вендузи

Какво представлява лечението с вендузи?

Вендузите са малки чаши, които под влияни на механичен или топлинен натиск, засмукват кожата на мястото, където са поставени, като по този начин предизвикват приток на кръв към него. Обикновено се поставят на гърба, на корема, по раменете или бедрата. Възможно е също върху шията и краката. Вендузотерапията се е използвала още в древността, предимно в Египет, Гърция и източната част на Азия.

Смята се, че е създадена като метод за отпушване на блокираните меридиани в организма, откъде минава енергийния поток. С времето е станала особено популярен метод в Китай, където и до днес се възползват от лечебните й сили. Лечението с вендузи е на почит в източната медицина, но западните специалисти подхождат скептично към него.

Добави описание

Чашите за вендузи могат да са изработени от различен материал. В миналото били направени от бамбук или биволски рог. С времето навлезли стъклените вендузи, които са един от най-разпространените варианти и най-предпочитаните, защото могат да се стерилизират. Срещат се още дървени, керамични, пластмасови и дори силиконови. Последните години навлизат и по-модерни „модели“ - с вградени помпички. Благодарение на тях отпада необходимостта от предварително нагряване на чашите.

Как се прилага вендузотерапията?

Общия принцип, на който работят вендузите, включва създаване на вакуум в тях и поставяне на чашите върху болното място, в следствие на което кожата се подува. При механичните вендузи помпичката засмуква кожата.

При останалите методът е следният: на дъното на чашата се поставя памук, напоен с малко спирт, който се запалва. Когато изгори, вендузите бързо се слагат върху тялото. Друг начин е да запалите памука на клечка, да го вкарате така в чашата и да го подържите известно време, докато въздухът излезе от чашата.

Добави описание

Вендузите се държат от няколко секунди до 10-15мин. - зависи какво е „предписано“. Има масажи, при които вендузите се плъзват по тялото. За целта обаче трябва да намажете кожата предварително със специално масло.

При свалянето на вендузите трябва да сте много внимателни. Никога не ги дърпайте нагоре! Притиснете хубаво кожата до ръба на чашата и едва тогава отпуснете. След вендузотерапията болният трябва да лежи поне час, тъй като ще се изпоти и загрее. Освен това трябва да пие повече вода, заради загубените течности при потенето.

Болезнено ли е лечението с вендузи?

Това е един от най-задаваните въпроси, свързани с вендузите. Повечето хора описват вендузотерапията като отпускаща и сгряваща, затова тя се предлага в спа центрове и балнеологични заведения. Тези, които са с по-нисък праг на болка, могат да усетят лека болка, но нищо, което не могат да понесат. Всъщност степента на дискомфорт зависи най-вече от това, колко застояла е кръвта в болното място. Важно е също вендузите да се поставят от опитна ръка.

Добави описание

Какво лекуват вендузите?

Преди всичко лечението с вендузи се препоръчва при настинки, кашлица, бронхит. Прилагат се също при травми и схващания, помагат при ревматизъм и разширени вени. Вендузотерапията е релаксираща терапия – отпускащият й ефект гони безсъние, стрес и дори болките от мигрената. Не на последно място това е отличен метод за прочистване на тялото от токсини и за подобряване циркулацията на кръвта. Масажът с вендузи подобрява еластичността на кожата и е най-добрата „спа процедура“ за тъканите.

Важно за вендузите

Лечението с вендузи е противопоказно за хора с високо кръвно, кръвоизливи, кожни проблеми. Освен това никога не се слагат в областта на сърцето, гръбначния стълб, бъбреците и млечните жлези, защото могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Вендузите оставят следи по кожата, наподобяващи синини или зачервявания. Не се притеснявайте – ще изчезнат до няколко дни. Ако досега не сте се възползвали от лечебното действие на вендузите, първо се консултирайте с лекар или специалист!

21.01.2013/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

jeliomir

От jeliomir10.11.2016, 09:04 ч.

Терапия с вендузи [Линк] Вендузотерапия с Жельо [Линк] 0988979306

Виж всички коментари за "Лечение с вендузи".

Още от "Нетрадиционна медицина"

 Как да преборим бронхита с лечебни храни

Проф. Мермерски съветва: Как да преборим бронхита с лечебни храни

С настъпването на влажните и студени дни организмът ни става по-податлив на възпаления и вируси, а едно от най-често връхлитащите ни заболявания е бронхитът. Има обаче начин как с помощта на лечебни храни да си върнем здравето.

Психотерапия – здрав дух, здраво тяло!

Психотерапия – здрав дух, здраво тяло!

Психотерапията не е само лечение, но и вид релаксация. Тя борави с разнообразни методи, за да се почувствате по-добре. Психотерапията се основава на принципа, че ако душевно сте здрави, то и физически ще сте в разцвета на силите си.

Черен чай

Черен чай

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis). Какво трябва да знаем за черния чай и защо е добре да го пием?